Prehlada

Izvor: maminosunce.hr

beba placeSimptomi prehlade
Simptomi prehlade su iscjedak iz nosa, kihanje, osjećaj punoće i podražaja u nosu i u ždrijelu.
Iscjedak iz nosa je u početku vodenast, zatim sluzav i često sluzavognojan. Sluznica nosića, koji je malen, otekne te nos postaje neprohodan za ulazak zraka, to jest za disanje. To izaziva nezadovoljstvo, truljenje nosa, plač, odbijanje jela kao i osjećaj bolesti.
Njuh se polako gubi i nestaje. Ponekad oslabi sluh, jer zadeblja i sluznicu tube prema uhu. Nemogućnost disanja dovodi do nemirnog sna.
Uz umor, nevoljkost, razdražljivost može se javiti i blago povišena temperatura.

Tko je uzročnik prehlade?
Virusi i to rinovirusi kojih ima više od stotinu slojeva.

Kako i kada nastaje prehlada?
Prehlada se javlja tijekom cijele godine, a najučestalija je tijekom zimskih mjeseci. Prenosi se izravnim dodirom putem kapljica, te su česte epidemije u kolektivima kao što su jaslice i vrtići.
Zaštita je kratkotrajna i zato postoji nekoliko napadaja godišnje.

Trajanje prehlade
Prehlada traje većinom sedam do osam dana. Ponekad dolazi do upale grla, glasnica ili bronhitisa. U slučaju povišene temperature ili jačih smetnji disanja treba se javiti liječniku. Bol u uhu također zahtijeva pregled liječnika.
Liječenje je simptomatsko. Za uspostavljanje funkcije nosa savjetuje se čišćenje nosa fiziološkom otopinom, sljezovim kapima ili kapima na bazi morske vode. Za oporavak sluznice nosa primjenjuju se različite kapi.

Kako se zaštititi?
Izbjegavanje kontakata s oboljelima, izbjegavanje zatvorenih prostora u zimskim mjesecima, uzimanje vitaminskih pripravaka kao i pijenje toplih napitaka.

dr. Vesna Perić Matošević, spec. pedijatar

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!