Prehlade i virusi

nisu sve prehlade iste

Dječja otpornost dolazi sa vremenom

Kao roditelj predškolskog djeteta, prolazite kroz period kada vam se čini da je dijete stalno prehlađeno. Za inače zdravo starije dijete uobičajeno je da “uhvati” od pet do osam prehlada svake godine. Za mlađe dijete čak i više. Za mnogu djecu to čini skoro jednu prehladu mjesečno.

Kako dijete stari, stječe “repertoar” antitijela koja povećavaju imunitet na prehlade. Nakon šeste godine, dijete već može solidno odolijevati prehladama. Kako ulazi u odraslu dob, frekvencija prehlada obično staje na tri do pet godišnje.

Nisu sve prehlade iste

Dječje iskustvo prehlade razlikuje se od odraslih iz nekoliko razloga:

Djeca više obolijevaju od prehlada

Dječji simptomi prehlada mogu biti izraženiji

Dječje prehlade češće dovode do nekih drugih infekcija, kao što je npr. upala uha.

“Prehlade su “ubačene” u prvi dio života,” kaže Jay L. Hoecker, M.D., pedijatar specijalist za zarazne bolesti pri Klinici Mayo u SAD” i kada su djeca nagurana u vrtićima ili igraonicama, ne peru baš ruke koliko bi trebalo, pa to još više potiče širenje virusa. Kombinacija okolnosti daje pregršt prehlada.”

[wp_ad_camp_1]

Više od 200 virusa prehlada

Prehlade su poznate kao infekcije gornjeg respiratornog sustava. One mogu biti rezultat više od 200 različitih virusa, koji se obično dijele kako napadaju – prema godišnjim dobima.

 • Jesen – Virus gripe
 • Jesen i proljeće – prehlade i virusi tipa gripe
 • Zima – RSV-upala dišnih puteva, corona virus i gripa
 • Zima i ljeto – virusne upale grla
 • Ljeto – enterovirus ili bolje poznati crijevni i želučani virusi.

Simptomi prehlade variraju, ovisno o tipu prehlade. Za djecu predškolske dobi, tipični simtomi mogu uključivati upaljeno grlo, visoka temperatura, nemir, kihanje i curenje nosa, kašalj, glavobolju, bolne mišiće i smanjeni apetit.

Ti simptomi različito traju. Naprimjer, visoka temperatura obično traje 1 do 3 dana. Curenje nosa i upaljeno grlo obično prolaze za tjedan do 10 dana. Kašljanje se može odupirati 2 do 3 tjedna i ta činjenica dovodi do toga da neki roditelji zaključuju kako je njihovo dijete “stalno bolesno”.

Djeca doslovno “uhvate” prehladu

Kruže mnogi mitovi kako djeca zapravo obole od prehlade – na primjer, kad pokisnu, udišu hladni zrak ili ne spavaju dovoljno.

Pa ipak, metafora “uhvatiti” prehladu, je iznenađujuće točna. Virusi prehlade mogu preživjeti na rukama nekoliko sati, a rukovanje je jedan način širenja infekcije. Kihanje i kašljanje je drugi način.

Znajući to, zdravim razumom možete usporiti širenje virusa:

 • Ohrabrujte djecu da što češće peru ruke.
 • Držite mjesta gdje se najčešće hvata rukama u kuhinji i kupaoni čista, naročito ako je netko u obitelji prehlađen.
 • Učite djecu da papirnate maramice bace odmah nakon upotrebe (jednokratne).
 • Ako si možete priuštiti, tražite igraonice, vrtiće ili jaslice sa što manjim grupama.

Liječenje ima naglasak na pažnji, a ne na lijeku

Još nema lijeka za klasičnu prehladu. Također nema niti lijeka koji će ubrzati oporavljanje vašeg djeteta od prehlade. Antibiotici nemaju nikakvog utjecaja na virusne infekcije. Preparati koji liječe simptome prehlada nemaju efekta kod predškolske djece – i mogu imati nuspojave.

U većini slučajeva, sve što možete učiniti je da dijete njegujete sa pažnjom, ohrabrujete ga da miruje i pazite da ne dođe do komplikacija. Evo nekoliko prijedloga:

 • Pustite imunološki sistem da radi svoje. Ne dižite odmah paniku, ako vaše dijete ima malo višu temperaturu koja dolazi sa prehladom. Virusi prehlade vole “hladniji” okoliš. Podižući tjelesnu temperaturuza nekoliko stupnjeva, imunološki sistem vašeg djeteta pomaže stvaranju “neprijateljskog” okoliša za viruse. Na nesreću, povišena temperatura može dovesti do dehidracije i ponekad konvulzija (grčeva uzrokovanih visokom temperaturom). Takva stanja traže stručnu pomoć.
 • Nemojte davati Aspirin djeci mlađoj od 16 godina. Kod djece, Aspirin može aktivirati Reyev sindrom – rijetku ali potencijalno smrtonosnu bolest koja oštećuje krv, jetru i mozak. Zbog brige oko Reyevog sindroma, Aspirin se vrlo rijetko daje djeci za snižavanje temperature.
 • Održavajte nos čistim pomoću pumpice za čišćenje nosa.
 • Koristite fiziološku otopinu za čišćenje i vlaženje nosa vaše bebe. Kod nas je možete kupiti u obliku raspršivača i vrlo je korisna za razrjeđivanje sluzi u nosu. Ukapate par kapi ili ušpricate fiziološku otopinu u jednu nosnicu i zatim odmah očistite istu nosnicu pumpicom. Ponovite postupak sa drugom nosnicom. Fiziološka otopina je sigurno rješenje i ne nadražuje sluznicu nosa, a za razliku od nekih kapi za nos koje nisu primjerene za djecu. Svakako se konzultirajte sa pedijatrom.
 • Koristite drenažni položaj kod začepljenog nosa kod male djece do tri mjeseca. Dijete se potrbuške prebaci preko ruke, tako da glavom visi pod blagim kutem na dolje. Lagano se lupka po leđima od guze prema vratu, dok sluz ne izađe van, a najviše par minuta. Svakako se konzultirajte sa pedijatrom ili terenskom sestrom.
 • Zovite pedijatra ili liječnika traje li prehlada duže od 14 dana. Pratite nema li dijete znakove upale uha ili pluća. Recite doktoru ako dijete ima bilo koji od navedenih simptoma: gubitak apetita, povraćanje ili bol u predjelu trbuha, stalna razdražljivost, neobična (ili stalna) pospanost, česte glavobolje, stalno plače, nemogućnost gutanja, upaljeno grlo, teškoće u disanju, bolovi u uhu ili kod uriniranja.

Virus prehlade će se pojavljivati sve dok imunološki sistem vašeg djeteta ne stvori dovoljno antitijela da se izbori. To znači vrijeme, pažnja i nježna briga vaš je najjači saveznik u toj borbi.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!