Prehlade napadaju bebe i decu

Izvor: alo.rstemperatura

Zbog naglog prelaska iz debelog minusa u veliki plus povećan je broj šlogova, a sve više ljudi se javlja lekarima sa gripoznim simptomima.

U Srbiji je dosad zabeleženo 4.069 slučajeva obolevanja sličnih gripu, najviše kod beba i dece starosne dobi do četiri godine. Ipak, epidemiolozi ističu da grip i dalje miruje, te da zasad nema govora o epidemiji.

– Krajem meseca i početkom februara očekuje se njihov porast, kada se kolektivi ponovo napune i deca krenu u škole – objašnjava dr Veljko Đerković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Simptomi nastaju od 18 do 36 sati nakon inficiranja. Prati ih temperatura viša od 39 stepeni, opšta malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima, uz produženi kašalj.

Povećan je i broj respiratornih infekcija. Njihovom porastu doprinosi i naglo otopljenje, koje je najkritičnije za hronične bolesnike i osobe koje imaju problema sa moždanom cirkulacijom.

Toplo samo do kraja nedelje

Do kraja nedelje u Srbiji će se temperature kretati od tri do čak 11 stepeni. Za ovo otopljenje zaslužan je topli vazduh koji nam dolazi s Mediterana i iz severne Afrike.

– Očekuje se toplije, ali oblačno vreme, s povremenom kišom, posebno na zapadu i jugozapadu zemlje, dok će u petak ponovo biti sunčano. Već sledeće nedelje ponovo sledi hladniji talas, a padaće vlažan sneg – objašnjava meteorolog Časlav Stanojević. Drastično hladan talas dolazi sredinom februara.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!