Prepoznajte i pomozite

Ne ignorirajte ovo kod žena koje su tek rodile

Čarobni sjaj nasmiješene majke i anđeoski izrazi nove bebe slika je koju priželjkuje većina žena. Nažalost, te slike često znaju biti znatno drugačije.

Nerealistične slike savršenstva, sramota i stigma koje dolaze kad se osjećaju kao da nisu dovoljno dobre, sprečavaju majke u traženju pomoći i podrške.

Malo realističnija od gore navedene slike je iscrpljena, emotivna i tjeskobom ispunjena mama koja očajnički slaže torbu s pelenama dok dvoje starije djece pokušava staviti u auto i nekim čudom stiže kod liječnika na vrijeme bez provale plača na parkingu.

Termin ‘baby blues’ obično uključuje plačljivost, razdražljivost i umor. Utječe na oko 80 posto svih novih mama i obično nestaje nekoliko tjedana nakon poroda. Ipak, ako se nakon tog perioda simptomi nastave ili pojačaju, vrijeme je za uzbunu. Te majke prolaze postporođajnu depresiju (PPD), a moguće je i da očevi prolaze kroz isto stanje.

Kako postporođajna depresija uistinu izgleda? Ne onako kako vjerojatno mislite. Većina pogođenih majki vrlo dobro brine o djetetu i ostaloj djeci, ako ih ima, i obično promatračima sa strane izgleda ‘na mjestu’.

Mama koja pati od postporođajne depresije ne skriva se od svijeta, ne bježi od života, ali je muče veliki strahovi ili panika. Stalno je zabrinuta, uplakana, razdražljiva, osjeća ljutnju prema sebi, partneru ili mužu, a ponekad i prema djeci.

Može imati i nametljive slike i zastrašujuće misli koje ne može kontrolirati. Uglavnom, osjeća da nije ona stara. Štoviše, zbog toga što se treba osjećati zahvalnom zbog djeteta/djece i ispuniti svrhu superžene koju stvara njezino okruženje, obično misli da će izludjeti i sram ju je otkriti prave osjećaje.

Što učiniti?

Dobra je vijest da ima pomoći. Evo nekoliko ideja kako ostati emocionalno zdraviji tijekom trudnoće i prvih mjeseci nakon poroda:

1. Budite svjesne rizika

Loša je vijest da su sve žene izložene riziku. PPD ne bira. Ipak, nedostatak društvene potpore, umor, povijest PPD-a, obiteljska i osobna povijest tjeskobe i depresije, bračne svađe, financijske poteškoće i opći stres povećavaju rizik od razvoja simptoma PPD-a. Žene koju su imale problema s bipolarnim poremećajem (maničnom-depresijom) ili u obitelji ima takvih slučajeva, u posebno su visokom riziku za manje uobičajene, ali puno teže postporođajne psihoze. Taj tip PPD-a obično je dramatiziran na TV-u – što plaši neke žene i sprečava da potraže potrebnu stručnu pomoć. Simptomi postporođajne psihoze uključuju da žena vidi, čuje ili vjeruje u stvari koje ne postoje. Taj tip PPD-a je opasan za majku i dijete i treba hitnu psihijatrijsku pomoć.

2. Naspavajte se što više možete tijekom trudnoće i u prvog godini nakon poroda

Mozak treba 4 do 6 sati uzastopnog noćnog sna da zadrži neurokemikalije koje reguliraju raspoloženje i kognitivne procese. Neispavanost nikome ne može donijeti puno koristi. Ako vam netko može pomoći s noćnim hranjenjem, zatražite tu pomoć. San je stvarno jako potreban i može učiniti veliku razliku.

3. Ostanite hidratizirani

Važno je popiti barem dvije litre vode dnevno. Dehidrirani mozak često je tjeskoban, zbunjen i iscrpljen.

4. Dodajte proteine u svaki obrok

Proteini pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, što može utjecati na raspoloženje.

5. Vježbajte

Petnaest minuta šetnje svaki dan može učiniti čuda. Šetnja po kvartu, na suncu (ne prejakom) može snažno utjecati na mamino raspoloženje.

6. Dodajte riblja ulja

Omega-3 masnoće EPA i DHA dokazano pomažu kod anksioznosti i depresije kod novih mama – uključujući one koje doje.
Više od svega, trudne i novopečene majke moraju shvatiti da ne mogu sve same, zato je dobro tražiti i primati pomoć u svakoj mogućoj situaciji. Zdrava mama čini i sretnu obitelj, a pretvaranje nikome ne pomaže.

Magazin.hr
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!