Prepunjene dojke

prepunjene dojke2

Određena punoća i napetost dojki je normalna odmah posle porođaja. Ona se najviše primećuje u periodu između drugog i šestog dana po porođaju. Ovo se dešava jer se u mamine grudi sliva nešto veća količina krvi i limfne tečnosti koja priprema grudi za proizvodnju mlijeka, kao i zbog nadolaska mlijeka kog je svakog dana sve više.

Normalno je za očekivati da će doći do laganog popuštanja ove napetosti u periodu između druge i treće nedelje, ukoliko naravno beba redovno i kvalitetno sisa. Ubrzo nakon ovog perioda mamine grudi će biti mnogo manje napete čak i kada su pune mleka.

Tajna kako svesti ovu neprijatnost na minimum je jednostavna, beba mora da sisa često i onoliko dugo koliko želi. Nema gledanja na sat i merenja dužine podoja, ni sada ni kasnije. Često bebino sisanje (8-12 puta u 24 sata u cijelom prvom mjesecu) izvlači kolostrum i nadolazeće mlijeko tako da se može izbeći prepunjenost dojki i eventualni problemi zbog njega.

Bebe kojima se posle rođenja ne uskraćuju podoji mogu da doje često sa kratkim podojima ili ređe ali su zato podoji traju duže.

U prvim danima ukoliko je beba pospana potrebno je buditi je svakih dva do tri sata. Može se eventualno napraviti jedna pauza od 4 sata radi maminog sna, ali samo pod uslovom da beba ne traži baš tada da sisa, jer joj se mora udovoljiti. Znači ako se desi da u toku noći i beba i mama odspavaju 4 sata nije strašno, ali je zato potrebno dojiti bebu u toku ostalih sati redovno na svaki zahtjev , a ako beba spava duže od dva sata onda je potrebno probuditi je da sisa. Buđenjem za podoje beba će dobiti sve hranljive sastojke koji su potrebni za dobar rast i razvoj, a i mama neće imati problem sa prepunjenošću dojki. O eventualnim problemima koje može izazvati prepunjenost dojki biće reči kasnije.

Prepunjenost dojki se najčešće dešava u periodu trećeg, četvrtog ili petog dana ukoliko se dojke ne prazne dovoljno često. Ukoliko se brzo reaguje kod najtežih slučajeva je potrebno od 12-48 sati da se situacija normalizuje.

jako prepunjene dojke

Dojke u porodilištu nakon nadolaska mleka, koža je zategnuta, dojke su tvrde
i bolne, koža je crvena i vruća

Mogući simptomi prepunjenosti dojki su:

 • Oticanje dojki
 • Napetost
 • Toplota
 • Crvenilo
 • Pulsiranje
 • Bol
 • Blago povišena temperatura
 • I ravnanje bradavice u nivo dojke

Prepunjenost dojki može da se pojavi ili u jednoj ili u obe dojke istovremeno, sve zavisi od toga da li je i koliko često beba sisala i kako.

Brza pomoć kod prepunjenosti dojki može sprečiti pojavu sledećih komplikacija:

 • Problem sa hranjenjem bebe ili spor napredak u težini jer beba nije u mogućnosti da lijepo obuhvati ustima dojku da sisa
 • Bolne bradavice zbog bebine nemogućnosti da pravilno obuhvati ustima prenapetu areolu
 • Povećan rizik od dobijanja mastitisa (upale dojke) zbog povećanog pritiska u dojkama i neadekvatnog protoka mlijeka
 • Oštećenje mliječnih ćelija koje proizvode mlijeko, u rijetkim slučjevima kada se ovaj veliki pritisak ne tretira na vrijeme, zbog prepunjenosti dojki, dolazi i do smanjenja količine mlijeka koju dojke mogu da proizvedu

Kako pomoći prepunjenim dojkama?

Prije podoja – Prije samog podoja poželjno je da na dojku stavite toplu oblogu koja će opustiti mlečne kanale i stimulisati dojku da počne sa ispuštanjem mlijeka. U toku samog podoja, a ako je potrebno može i prije njega, korisno je nježno masirati dojku i to od grudnog koša ka bradavici kružnim pokretima. Ovakve masaže mogu da se rade i za vrijeme tuširanja toplom vodom ili iznad posude ili lavaboa sa toplom vodom. U ovako nagnutom položaju će uz toplotu i masažu dobro doći i mala pomoć gravitacije.

[wp_ad_camp_1]

Česti podoji – Bar svakih sat i po do dva mjereno od početka jednog podoja do početka drugog. Na ovaj način će beba efikasno da izvuče mlijeko i da spriječi još veće nagomilavanje i napetost. Što češće beba sisa prije će se problem sa prepunjenošću uspješno rešiti. Podoji bi trebali da budu 10-20 minuta i da ne osjećate bol. Da li će podoj trajati 10 minuta ili 20 je najlakše odrediti proverom same dojke. Ukoliko je dojka mekša i manje zategnuta beba je dovoljno sisala. Ako se desi da beba sisa i ne želi drugu dojku za vreme tog podoja već joj je jedna bila dovoljna, moraćete da ručno ili uz pomoć neke od pumpica za izmlazanje mleka izmuzete deo mleka da napetost popusti i u drugoj dojci.

Hladne obloge između podoja – mogu i hoće mnogo da pomognu da smanje otok i bol u dojkama. Svejedno je da li je u pitanju mokra hladna pamučna pelena ili suva pelena (da zaštiti kožu) a preko nje kesica sa ledom. Pomoći će sigurno. Ono sto je bitno je da se bar 15 minuta prije sledećeg podoja prestane sa hladnom oblogom i da se ponovo krene sa masažom i toplom oblogom.

Kod prepunjenih grudi se može desiti, kao što sam već pomenula, da se i sama areola i bradavica jako napnu tako da je bebi gotovo nemoguće da uhvati ustima pravilno dojku i zato je potrebno prije samog podoja ručno izmusti nešto mlijeka da areola omekša i na taj način postane lako dostupna bebinim ustima.

Kada su dojke prepunjene ili je došlo do ostećenja bradavica čest je slucaj da se mamama savetuje upotreba silikonskih bradavica. Međutim one mogu umjesto da riješe problem da stvore veći problem utičući na takozvanu nipple confusion. Beba nece biti u stanju da se jednako efikasno nahrani i smanji napetost pa će se problem povećavati. Ove bradavice takođe umanjuju stimulaciju mamine dojke i na taj način utiču na značajno smanjenje proizvodnje mlijeka.

Ukoliko je beba gladna, a ipak odbija da sisa iz prepunjenih dojki, pokušajte da izmuzete nešto mleka i da je nahranite nekom od alternativnih metoda – špricom (naravno bez igle), kašičicom, šoljicom… Naravno i dalje treba pokušavati sa klasičnim podojem, jer je on najbolji način za hranjenje bebe, ali i za stimulaciju tijela da stvara nove količine.

[wp_ad_camp_1]

Ograničavanje unosa tečnosti kod mame ne utiče na smanjenje prepunjenosti. Mama mora da unosi tečnost (najbolje vodu) uvijek kada je žedna.

Ukoliko mama nosi brushalter on bi morao da bude udoban, da nigde ne stiska i ne žulja jer svaki pritisak na dojke ometa pravilan protok mleka kroz mlečne kanale. Ukoliko dođe do pritiska i zastoja mlijeka, može lako da se pojavi i mastitis.

Ukoliko majka primjeti da joj se ponavlja pojava tvdih djelova dojke na istom mestu potrebno je da proveri da li možda taj zastoj mleka stvara neadekvatan brushalter.

Ukoliko je bol pri dojenju previše jak i sprečava majku da doji onda je preporučljivo da uz konsultaciju sa doktorom uzme neki od lijekova za smanjenje bola . Uz dojenje dozvoljeni su preparati na bazi paracetamola (tablete Paracetamol, Febricet, Lekadol…).

Iako se prepunjenost dojki najčešće javlja u prim nedeljama nakon porođaja, može takođe da se javi i kasnije, ukoliko je došlo do preskakanja podoja. Svi savjeti koji su preporučeni u ovom tekstu odnose se jednako i na prepunjenost koja se moze desiti kasnije pa čak i kada se prestaje sa dojenjem ukoliko se dojenje naglo prekine.

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

2 Comments

 1. Zdravo,kada sam dobila bebu ona nije mogla da sisa,u porodilistu su je hranili na flasicu,ja sam imala bradavice koje nisu bile izvucene tako da beba koja se rodila sa malom kilazom nije mogla da uhvati bradavicu..Pokusavala sam da izvucem bradavice ali nije uspelo,izmuzavala sam se,masirala ali nije pomoglo, e sada htela bih da pitam,da li bih imala neke smetnje sa grudima za drugu bebu,kada mi bude doslo mleko,npr upalu ili nesto slicno,jer sam tada imala grudvice i ne znam da li su one nestale,jer beba nije sisala uopste..Hvala i izvinite na duzem postu

  1. Tereza says:

   Poštovana Marijana,
   Hvala Vam na interesovanju za dojenje i povjerenju da se javite Centru za podršku dojenju. Dojenje i sve što ima veze sa njim je ozbiljna tema te joj se tako mora i pristupiti. Svaki problem se mora adekvatno sagledati i dati savjet.

   Imate dvije opcije pa sami izaberite, da li želite godišnje članstvo ili jednokratnu konsultaciju

   Godišnje članstvo:
   Uz članstvo imate pravo na godinu dana konsultacija, prema svojim potrebama i povremeno popuste na druge usluge u odnosu na neregistrovane članove.
   Detalji o tipovima članarine su na linku ispod:
   https://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/

   Jedna konsultacija (bez članstva):
   https://superbeba.com/product/konsultacija-podrska-dojenju/

   A na ovom linku imate detalje kako se popunjava obrazac na sajtu:
   https://superbeba.com/kako-izvrsiti-uplatu-preko-sajta/

   srdačan pozdrav

Odgovori

error: Content is protected !!