Prestanak dojenja

Pravi i najbolji način za prekid dojenja je POSTEPENO. Ukida se po jedan dnevni podoj svaka tri – četiri ili čak i 5 dana, kako bi se dalo dovoljno signala i vremena dojkama da smanje proizvodnju mlijeka. Na ovaj način i majka i djete mogu da pronađu zajednički način da nadoknade trenutke bliskosti koje su djelili za vrijeme isključenog podoja.

Što se tiče praktičnih savjeta oni zavise od uzrasta djeteta. Na različite stvari treba obratiti pažnju ukoliko se radi o bebi mlađoj od 9 meseci ili ukoliko je djete starije.

Djelimični prestanak dojenja

Djelimični prestanak dojenja je alternativa potpunom prestanku dojenja. Možda nije potrebno izbaciti sve podoje. Ponekad se majke starije djece osećaju nezadovoljno jer imaju osjećaj da njihovo veliko djete traži podoje iako mu nisu više potrebni tako često. U ovakvom slučaju je najbolje razmisliti koji je to podoj ili dva koji najviše smetaju majci. Djelimični prestanak dojenja takođe podrazumjeva i skraćenje vremena koje dete provodi na dojci.

Djelimični prestanak dojenja, tj saveti o smanjivanju i skraćivanju podoja odnose se prije svega na djecu stariju od godinu dana. Ukoliko je djete mlađe od godinu dana ipak je potrebno posavjetovati se sa pedijarom koji je upućen u dojenje.

Djelimični prestanak dojenja takođe može da bude i privremenog karaktera. Kasnije ukoliko majka odluči može da vrati podoj koji je iz nekog razloga izbacila.

Nagli prekid dojenja

Nagli prekid dojenja je jednako težak i za majku i za dete. On se koristi samo kada je neophodan i jedina opcija.

Zašto je težak?

· Fizička nelagodnost za majku. I kada majka prestane sa dojenjem njeno tjelo će i dalje nastaviti sa proizvodnjom mlijeka. Ukoliko se to mlijeko ne izmlaza iz dojki one će postati prepunjene, a to će dovesti do pojave prepunjenih dojki koje vode ka upali dojke odnosno mastitisu.

· Iznenadna hormonska promjena kod majke, prouzrokovana prenaglim prestankom dojenja, može da dovede do blage depresivnosti. Za vrijeme dojenja majčino tjelo luči hormon oksitocin „hormon sreće“. Prekid dojenja će izazvati pad nivoa oksitocina u majčinom tjelu. Ovaj pad se najteže podnosi pri naglom prestanku dojenja, u prvim mesecima, kada je njegov nivo najveći.

· Emocionalna trauma za bebu. Dojenje nije samo način ishrane, ono je mnogo više za bebu. Blizina majke, nježnost, opuštanje, utjeha, sigurnost… Prekinuti naglo dojenje za bebu je jednako traumatično kao da je izgubila majčinu ljubav, pažnju, sigurnost. Postepenim prestankom dojenja beba, odnosno djete, se lakše prilagođava drugoj vrsti nježnosti i ljubavi od strane njene majke. Jedna vrsta prisnosti se postepeno zamenjuje drugom.

Koju grešku prave majke kada naglo prekinu dojenje?

Često se majke koje naglo prekinu dojenje boje da izmlazaju mlijeko jer imaju predrasudu da će izmlazanjem mlijeka njihovo tjelo stvarati novo. Majka MORA da izmlaza mlijeko kada se radi o naglom prestanku dojenja iz jednostavnog razloga, ako ga ne izmlaza doći će do prepunjenosti dojki i rizikuje se upala dojki, mastitis. Ali, nije svako izdajanje jednako dobro. 

Kako, koliko i koliko često se izmlazati kod naglog prestanka dojenja?

Potpuno je svejedno na koji način ćete izmlazati mlijeko. Da li je to pumpica ili ruka to  samo po sebi nije bitno, sve dok je vaše izmlazanje efikasno (dojka se oslobađa mlijeka). Nekim majkama prija topla kupka ili tuširanje prije samog izmlazanja, drugim topla suva pelena na dojkama pred izmlazaje, dok kod onih koje su uigrane jer su se ispraksale oko izdajanja nema potrebe za ovim.

Količina mlijeka koja se izvlači nije bitna u mililitrima već u samom osećaju majke koja ga izmlaza. Mlijeko se izvlači do trenutka kada majka osjeti da je napetost u dojkama blago popustila. Jednostavno rečeno izdajajte uvek do trenutka kada osjećate da je napetost dojci manja. Npr. uoliko je beba mala i sisala je na svaka dva sata majci će najverovatnije biti potrebno da svaka dva – tri sata izmuze određenu manju količinu mlijeka, da oseti da se napetost u dojkama smanjila. Dok npr kod majki čije su bebe sisale rijetko taj ritam izmlazanja je mnogo rjeđi. Najvažniji je osećaj, izdajati samo kada je dojka neprijatno puna i to samo do momenta olakšanja, ne prazniti dojke u potpunosti. Svako veliko pražnjenje dojki daje signale tjelu da stvara jednako veliku količinu mlijeka.

PAZNJA: Podvezivanje dojki na bilo koji način je zastarjela metoda zbog koje može doći do začepljenja mliječnih kanala. Nemojte podvezivati grudi.

Tereza Kiš

Takođe nema potrebe da uskraćujete svom tjelu tečnost. I kod prestanka dojenja kao i kod samog dojenja važi isto pravilo: Pijte tečnost (preporucljivo je najobičniju vodu) uvjek kada osjetite da ste žedne.

Kako koji dan prolazi tako će i razmak između izmlazanja biti sve veći. Mlijeko ne može da stane odmah ali pošto izmlazate samo toliko koliko je potrebno da nestane napetost u dojkama, vaše tjelo će to shvatiti kao signal da smanji proizvodnju mlijeka. Ovo postepeno smanjenje mlijeka će potrajati određen vremenski rok koji zavisi od toga koliko je često i aktivno djete sisalo prije momenta kada ste krenuli u smanjivanja podoja. Bez obzira koliko traje to je NAJZDRAVIJI način za prestanak dojenja.

Maltene kod svih žena bez obzira kolio dugo su dojile iz dojki se i posle par meseci od prestanka dojenja može istisnuti po kap dvije mleka.

Budite uz vaše djete u vrijeme kada prestajete sa dojenjem da bi mu pružile dokaz da ga jos uvjek volite i da ste tu za njega. Prestanak dojenja je period kada im je potrebna vaša pažnja, igra, šetnja…

Planirani prekid dojenja

Planirani prekid dojenja je onaj prekid gdje majka planira da prestane sa dojenjem u potpunosti bez obzira da li je djete spremno za to. 

Planirani prekid dojenja se sprovodi tako što se izbacuje po jedan dnevni podoj na svakih ne manje od tri-četiri dana. Na ovaj način se majčino telo navikava na smanjenu potrebu za proizvodnjom mlijeka. Ukoliko je beba mlađa od devet mjeseci biće potrebno izbačene podoje zameniti flašicom ili nekom drugom adekvatnom metodom u zavisnosti od uzrasta. Kod djece koja su u dobi između devet meseci i godine dana podoj može biti zamenjen drugim mlijekom mada je najbolje posavetovati se oko ishrane deteta koje više ne sisa sa pedijatrom. Za stariju djecu majčino mlijeko je takođe izvor hranljivih sastojaka koji su mu potrebni ali dojenje više ne predstavlja samo neophodnu hranu već i emocionalnu vezu. Nakon prve godine majčino mleko je i dalje dobar izvor hranljivih sastojaka ali kao dodatak ishrani. 

Kako u praksi sprovesti planirani prekid dojenja?
· Ne nudite i ne odbijajte. Ovo je sigurna i efikasna metoda. Jednostavno kao što kaže: nemojte da nudite dojku ali ako dete traži nemojte mu je uskraćivati. Ova metoda sama po sebi neće dovesti do prestanka dojenja dok se ne udruži sa sledećim korakom: 

· Promena dnevne rutine. Sva djeca imaju neku svoju rutinu kada i gde sisaju. Ukoliko npr djete traži da sisa uvjek kada majka sjedne u svoju fotelju gde ga doji u tom slučaju jednostavno izbjegavajte da sjednete u nju neko vrijeme. Ukoliko npr djete ima podoj uvek kada se probudi tu je moguća pomoć tate ili drugog ukućanina. Neka tata dočeka djete za dobro jutro i pripremi ga za doručak. Naravno potrebno je da djetetu bude spremna hrana, da ne mora da čeka, jer je naviklo da svoj stomačić napuni odmah po buđenju, još bolje ako mu se nudi omiljeno jelo. Lakše će „zaboraviti“ na jutarni podoj.

· Preduhitrite dojenje nudeći adekvatnu zamjenu i/ili razonodu. Ponudite zdravu užinu, čitajte slikovnicu, novu igračku, šetajte, vozite bicikl… Ukoliko čekate da djete zatraži podoj biće teže odbiti ga nego preduhitriti ga pred vreme za podoj. Obratite pažnju na situacije kada naslućujete da će tražiti podoj i budite brze i snalažljivije od djeteta.

· Odložite podoj. Ukoliko je moguće pokušajte da odložite podoj. Ovo je moguće samo kod neke dece. Većina njih insistira još više ako pokušate da ga izbjegnete.
· Skratite dužinu podoja. Skraćivanje podoja je efikasno kod djece starije od dvije godine.

Uspjeh prestanka dojenja mnogo zavisi od majke, djetetovog temperamenta kao i od djetetovog uzrasta. Majka mora da pokuša da nađe najadekvatniji način.  Ono što u jednom trenutku ima ili nema efekta za nekoliko dana može da ode u suprotnost. Budite fleksibilna majka.

Znaci da prekid dojenja ide prebrzo

Ukoliko djete postane uznemireno, plače na svaki pokušaj da se izbegne podoj to je znak da treba usporiti sa prekidom ili da treba pronaći nov pristup odbijanju.

Neki od znakova su takođe i:

 • Pojava mucanja (zamuckivanje)
 • Ponovno vraćanje noćnih buđenja
 • Povećano traženje majčine blizine u toku dana
 • Pronalaženje novog objekta bez kog se ne može (ćebe, plišana igračka…)
 • Nov ili pojačan strah od razdvajanja
 • Ujedanje – ukoliko to nikada pre nije radilo

Ako majka osjeti da joj se grudi brzo pune mlijekom i to je znak da prebrzo pokušava da prestane sa dojenjem. Potrebno je da uspori.

Ukoliko se majka predomisli i poželi da nastavi sa dojenjem i to je naravno moguće. Nema razloga da se dojenje prekida na silu, a mlijeko u dojkama se ne može pokvariti.

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

21 Comments

 1. Dobar dan, prestala sam sa dojenjem pre godinu dana ali i dalje kad pritisne bradavicu ima mleka? Da li je to normalno?

  1. Tereza says:

   Poštovana, sve dok se radi o par kapi na stisak kao kod izdajanja, to je uobičajno, ali ako se radi o većoj količini, ako postoje bilo kakvi drugi problemi i sumnje, onda je najbolje da se javite svom ginekologu na redovnu kontrolu dojki kako bi se isključile druge opcije.

   srdačan pozdrav
   Tereza Kiš

  2. Gordana says:

   Dobro veče,uvela sam bebi dohranu po savetu pedijatra, i dojila sam je od pocetka sad ima 5 ipo meseci i izbegava da sisa,ja se izmuzem ali nd bude puno mleka,nekad 40,20ml,nekad 100 zavisi,da li to znaci da nemam dovoljno mleka? Ako bude ovako nastavila planiram da ne dojim vise jer je naporno i za mene i nju. Ja sam se trudila na sve nacine,ali ne ide?mnogo mi je krivio i ne znam sta da radim.a inace su nam rekli da uvedemo dohranu,zato sto jako malo napreduje sa 5 meseci ima 5500kg .pozzz

  3. Tereza says:

   Poštovana Gordana, bilo bi neodgovorno sa moje strane da Vam dajem savjete bez kompletnog detaljnog uvida u sve što se do sada dešavalo. Gdje ima želje, volje i dobre savjetodavne pomoći, moguće je i vratiti se na dojenje kako treba. Na Vama je da prelomite da li imate snage, želje i volje da radimo na dojenju ili da podvučete crtu i da kažete da je to to, pomirit se da ste dali sve od sebe i idete dalje.

   Ako se odlučite na pokušaj vraćanja mlijeka i dojenja onda imate opciju da se učlanite u Centar za podršku dojenju pa da zajednički radimo na popravljanju stanja.
   Imate detalje na ovom linku: https://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/

   srdačan pozdrav
   Tereza Kiš, vaša savjetnica za dojenje

  4. Jeca says:

   Dobar dan. Beba ima 20 dana. Od pocetka je bio problem sa dojenjem(silikonska bradavica, pravilo ragade dete nece da sisa ,iznervira se ,plače, ) ,kad smo dosli kuci iz porodilišta i kad je prihvatio flašicu ,poceo je da odbija dojku. Pokusali smo sa izmazanjem pa davanjem na flašicu ali je bilo vrlo malo mleka koje je on takodje odbijao(stisne vilicu, buni se ,plače,zaspe posle 3 gutljaja). Količina mleka se smanjivala (od oko 100ml dnevo ,svelo se na 20-30ml dnevno koje nekad popije ,a nekad bacimo jer ne zeli) . Odlučila sam se za prekid laktacije. Lekar u Domu zdravlja mi nije dao podrsku i rekao je da imam lenjo dete koje mrzi da vuče i da moram da ga naviknem , dok je doktorka koja me je porodila rekla da uzmem Bromokriptin ,da se podvezem i prestanem sa dojenjem. Citajući iskustva drugih ,bilo me je strah da uzmem Bromokriptin ,a zamenu (Dostinex) koja kazu nema lose efekte nisam htela na svoju ruku, a nebih ni znala kako da doziram. izmazanje se bilo svelo na 3 puta dnevno.
   Vec 48h dojke nisam dirala ,izmazala ,nisam stavljala nikakve obloge… Dojke su mekane,nista ne boli ,samo se desi da povremeno žignu. Koliko treba da prodje da bih znala da smo prebrodili “krizu” i da ne strepim od mastitisa i drugih problem?

  5. Tereza says:

   Poštovana, jako mi je žao što je sve išlo ovim tokom. Kqo što kažete prebrodili ste period kada može doći do problema zbog prekida dojenja. Sada će Vaš organizam raditi na svemu. Uradite za 6 mjeseci redovnu kontrolu dojki i to je to.

   Tereza Kiš

  6. Micka says:

   Mnogo hvala na ovom komentaru. Mi smo imali isti problem. 20 dana je proslo od porodjaja. Pa se Nadam da smo i mi prosli kruzi Sto se tice grudi.

 2. Postovana, da li je u redu ponuditi mleko bebi ako je ” stajalo ” u grudima 4 dana? Mislim na kvalitet mleka?
  Hvala

  1. Tereza says:

   Poštovana, mlijeko se u dojkama ne može pokvariti.

   Tereza Kiš

 3. Pozdrav, moj kci ima 1 godinu I 3 meseca, Juce sam je prestala dojiti zato sto sam isla kod zubara I primila sam 2 inekcije (anestezija) I sad purem antibiotik. Dali mislite da je mogu jos dojiti?

  1. Tereza says:

   Poštovana, u zavisnosti od toga koja se anestezija koristila, tj koji lijek i koji antibiotik pijete sada, zavisi da li možete nesmetano nastaviti sa dojenjem ili ne. Na stomatologu je bilo da izabere i anesteziju i antibiotik koji NE ometa dojenje, tako da se dojenje NE prekida ni za jedan podoj, a kamoli duže od toga.

   Tereza Kiš

 4. Poštovana,
  Porodila sam se prije 27 dana, carskim rezom. Mlijeko mi je nadoslo u velikoj mjeri treći dan i upalile su mi se grudi. Zbog skroz uvučenih bradavica koristila sam silikonske bradavice međutim beba nije mogla da sisa, što zbog težine dojki što zbog silikonskih bradavica koje je od starta odbijala a sto zbog navikavanja na flašicu. Savjetovali su me u porodilistu da se izmuzavam što češće, da masiram grudi i tako hranim bebu. To je funkcionisalo par dana, imala sam dovoljno mlijeka, masirala sam redovno grudi da bi se napetost smanjila, koristila tople obloge da lakše izmasiram cvorice itd
  Međutim, odjednom su mi grudi postale previše meke, izgledaju prazno, nema napetosti a bebi moram da dodajem dohranu jer ne mogu da ispumpam ni 20ml iz obje dojke. Doktorica mi je rekla da mi je mlijeko stalno bas zbog pumpice. Ja i dalje osjećam u dubini dojka nešto tvrdo, to se osjeti kad ih stisnem čitavom rukom bas u sredini dojke, ovako su meke na dodir.. Zanima me da li je to zacepljeni mlijecni kanal, nije bolno, crveno i sl. I da li to treba masirati, šta da radim? Hvala, veliki pozdrav

  1. Tereza says:

   Dobar dan Dragana, hvala Vam na interesovanju za dojenje i povjerenju da se javite Centru za podršku dojenju. Dojenje i sve što ima veze sa njim je ozbiljna tema te joj se tako mora i pristupiti. Svaki problem se mora adekvatno sagledati i dati savjet.

   Imate dvije opcije za stručna savjetovanja pa sami izaberite, da li želite godišnje članstvo ili jednokratnu konsultaciju

   Godišnje članstvo:
   Uz članstvo imate pravo na godinu dana konsultacija, prema svojim potrebama i povremeno popuste na druge usluge u odnosu na neregistrovane članove.

   Detalji o tipovima članarine su na linku ispod:
   https://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/
   A na ovom linku imate detalje kako se popunjava obrazac na sajtu:
   https://superbeba.com/kako-izvrsiti-uplatu-preko-sajta/

   Jedna konsultacija (bez članstva):
   https://superbeba.com/product/konsultacija-podrska-dojenju/

   pozdrav

 5. Lepo pozdravljena…
  Moja kcerka ima 6 mjeseci Svo vreme sam delimicno dojila i dodavala adaptirano mleko. Uzastopno 5 dana pocela je da odbija dojku pa sam pocela da pumpam. Svaki obrok dobijem oko 40ml. Desilo se tako da par dana nisam pumpala ali dojke su bile jako mekane i na izgled prazne. Nemam hrabrosti da pokusam opet da je dam na dojku zbog njenog odbijanja. Sve manje imam zanimanja da se vratim pumpanju. Sada je vec proslo dosta vremena otkako sam zadnji put ispumpala. Nisam sigurna sta da radim pa me zanima vase misljenje. Hvala

 6. Postovana, preatali smo sa dojenjem pre 5meseci, dete ima 20meseci. Medjutim pre par dana je imao temperaturu i trazio je da sisa, plakao je i navaljivao i ja sam mu dala. Sada kada mu je bolje on i dalje trazi,ukoliko mu ne dam,u toku noci kada se inace budio da pije vodu, trazi da sisa. Da li moze da se napravi problem na taj nacin?

  1. Tereza says:

   Poštovana Jelena, djetetu ne možete naškoditi dojenjem. Čak ni nakon ove pauze. Djete sisanjem stvara potražnju, a Vaš organizam reaguje stvaranjem novog mlijeka.

   srdačan pozdrav
   Tereza

 7. Zdravo, moja cerkica ima 19 meseci a ja sam u drugom stanju. Dojenje mi je postalo jako neprijatno ali ona strasno uživa dok doji i jedino dojeci uspe da zaspi.
  Takodje se jos uvek budi preko noci po nekoliko puta da bi dojila i bas slabo jede jer se oslanja na dojenje. Pa su to razlozi zbog kojih bi da prekinem jer smatram da je dovoljno velika ali kada god pokušam da joj objasnim da nema mleka ili bilo šta drugo ona histerise, place… Sta mi savetujete? Kako da prestanemo?

 8. Nisam naglasila da ne voli kravlje mleko i da ne prihvata flasicu

 9. Postovana, pre 3 dana prekinula sam dojenje nakon 23m. Od tad sam se samo 2 puta izmlazala i to minimalno, da nestane napetost, ali dojke ostanu pune mleka. Sta ce se desiti sa tim mlekom? Da li ipak treba da povecam izmlazavanje? Hvala unapred

  1. Tereza says:

   Bez obzira gdje živite, dovoljno je samo da koristite internet! Savjetnica za dojenje je “u vašoj kući”.

   Trajanje konsultacije je do sat vremena, u zavisnosti od vaših potreba. Odmah po prijemu uplate bićete kontaktirani radi dogovora i zakazivanja termina.

   Konsultacije se obavljaju putem aplikacija po vašem izboru: Viber, Skype, Zoom, kao video poziv ili običan razgovor bez videa.

   Zajednički cilj nam je zdrava beba i uspješno dojenje.

   Za dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem javite se na zvanični mail dojenje321@gmail.com

   Želim zakazati konsultaciju i dobiti odgovore na sva svoja pitanja o dojenju

Odgovori

error: Content is protected !!