Priča jedne mame: Devet stvari zbog kojih mrzim dojenje!

Priča jedne mame: Devet stvari zbog kojih mrzim dojenje!
“Mrzela sam ga od prvog (bolnog) trenutka kada je moj sin počeo da sisa, do poslednjeg momenta, kada sam, 57 dugih dana kasnije, počela da koristim flašicu”, reči su mame koja je prestala da doji svoju bebu.

“Dojenje predstavlja neku vrstu kvalifikacije dobre – ili bar pristojne – majke. Oprašta se onim mama koje pokušavaju da doje, ali ne mogu. A šta je sa nama ostalima? Nama, koje radije biramo da hranimo bebe proizvedenim mlekom, nego da ih dojimo? Mi smo zlostavljane zbog toga. Bar se osećamo tako”, napisala je mama Alisja u svom blogu na sajtu “ScaryMommy”.

Ona je priznala da je osetila čari majčinstva tek kada je prestala da instistira na nečemu što je, ironično, osećala kao najmanje prirodnu stvar na svetu.

Kako bi detaljnije objasnila zbog čega je zamrzela dojenje, mama Alisja je sastavila spisak od devet stvari, koji vam prenosimo u celini:

1. Dojenje me je “kontrolisalo”

Sve o čemu sam razmišljala 24 sata dnevno, sve što sam planirala i radila, bilo je povezano sa dojenjem. Hranila sam sina na svaka dva sata, svako dojenje mi je oduzelo oko sat vremena, a taman kada sam završila sa jednim dojenjem, bilo je skoro već vreme da ga opet nahranim.

2. Osećala sam se odvratno

Mislila sam da će uvećane grudi da učine da se osećam privlačnom i moćnom. Umesto toga, osećala sam se kao krava. Ulepljena, žalosna krava, kojoj curi mleko.

3. Jao, pa to boli!

Osećaj da se deo mog tela vuče sve dok ne prokrvari, stvarno nije moja ideja dobro provedenog vremena.

4. Moje telo i dalje nije bilo moje

Nakon devet meseci trudnoće, nadala sam se da ću da povratim svoje telo i odbrojavala sam sekunde do tog trenutka. Ali dok sam dojila, ono i dalje nije bilo moje. Jednostavno sam se osećala kao kamion za dostavu hrane.

5. Izmlazanje

Objašnjenje nije potrebno.

6. Nisam znala koliko je moja beba zapravo pojela

Moj sin je jeo skoro ceo sat, ali nikada nisam stvarno znala koliko je pojeo. Da li je jeo dovoljno? Možda je gladan? Da li je sisao mleko ili ništa? Jednostavno, nisam imala pojma.

7. Moji hormoni su potpuno poludeli

To je bilo kao PMS na steroidima.

8. Bila sam prepuštena sama sebi

Imam sreću da imam supruga koji želi da bude uključen u odgajanje naše bebe koliko je moguće, ali da obezbedi fabriku mleka, to jednostavno nije mogao. Napredovanje moje bebe je sto posto zavisilo od mene. Pritisak je bio preveliki.

9. Krivica

Svaki put kada sam ga dojila osećala sam kao da nešto nije u redu sa mnom. Zašto ne mogu da se povežem sa njim? Šta nije u redu sa mnom? Da li sam loša majka? Bilo je mi je potrebno vreme da shvatim da nisam loša majka, samo da se ne ističem u tom delu materinstva.

Srećom po njega i sebe, bila sam dobra na drugim poljima. Moja uloga majke nije bila i nije definisana izborom hrane koju dajem svojoj bebi.

Prevela i priredila: Sandra Jovanović
Izvor: yumama.com

Neobičan tekst na sajtu koji bi trebao da pruži podršku majkama (www.yumama.com)
Da li je ovakvom tekstu mesto na sajtu www.superbeba.com
Da i to sa razlogom.
ŠTA VI MISLITE O OVOM TEKSTU? DA LI JE OVDE PROBLEM BIO U OVOJ MAJCI ILI U NEČEMU DRUGOM? GDE JE ZAŠKRIPALO?

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!