Pripreme za prvo skijanje

pripreme za skijanje

Deca mogu da počnu da skijaju čim dobro nauče da hodaju, što je otprilike kada napune tri godine. Ali pravilno mogu da nauče da skijaju tek sa sedam ili osam godina.

Neki vrtići čak organizuju škole skijanja za decu predškolskog uzrasta, što može biti izvrstan način da se upoznaju s ovim sportom. Vrlo je bitno da decu ne prisiljavate na ono što im se ne sviđa, zato ih nemojte terati u školu skijanja ako to ne žele. Jako malu decu nemojte voditi na previsoke planine jer još ne mogu da se prilagode promenama pritiska.

Skijaška oprema za decu
Pre nego što krenete na sneg, dobro obucite dete da mu ne bi bilo hladno. Odgovarajuća zimska odeća uključuje dečije ski-odelo od materijala otpornog na vetar i vlagu, rukavice, šal, skijaški veš i tople čarape. Vrlo je bitno da je dete slojevito obučeno, da mu ne bi bilo hladno.
Odabir skijaške opreme za decu može biti problematičan jer ona brzo rastu. Ali nemojte kupiti opremu par brojeva veću, da bude do iduće godine jer će detetu otežati skijanje, a može i da se povredi.
Pancerice bi trebalo da budu iste veličine kao i patike, s malo mesta za pomeranje nožnih prstiju. Ako kupujete pancerice za malu decu, izvadite unutrašnji deo pancerice i tako probajte veličinu.

[wp_ad_camp_1]

Dečje skije su kraće i mekanije od skija za odrasle, ali poput i onih „velikih“ mogu biti karving, pa radije uzmite takve skije jer će njima lakše upravljati, a na nogama neće biti preveliki pritisak. Kod odabira veličine skija morate uzeti u obzir detetovu dob, visinu, težinu i sposobnosti. Karving skije bi trebalo biti dužine između vrha ramena (za laganiju decu) i nivoa očiju (za težu decu). Kad birate klasične skije za dete do šest godine uzmite 15 centimetara kraće od detetove visine, a za uzrast od šest do 10 godina otprilike detetove visine. 

Štapove deca po pravilu ne koriste sve dok ne nauče osnove skijanja, a mogu da im smetaju na vučnicama i sedežnicama.
Obavezan deo opreme je kaciga. Uzmite veličinu kacigu koja dobro pristaje detetu. Nemojte da zaboravite ni na skijaške naočare.

Kupovina ili iznajmljivanje?
Ako ne skijate često i ako ste početnici, najbolje je da opremu iznajmite. U suprotnom, kupite opremu, ali to ne treba nužno biti nova oprema. Deca brzo prerastaju stvari, tako da malo koje dete može da nosi istu opremu dve godine za redom pa se isplati da kupite već korišćenu opremu.

Uče kroz igru
Pre nego što se odlučite za skijaški aranžman, raspitajte se o skijaškim stazama, zabavnim sadržajima i školi skijanja za decu. Mnoga skijališta imaju programe za animaciju dece na skijalištu. Ako se ipak odlučite da sami učiti dete da skija, budite strpljivi i imajte u vidu detetove granice. Deca će hteti da uče da skijaju samo ako im je to zabavno, a tada će vrlo brzo savladati osnove. Većina metoda sadrži malo objašnjavanja, a mnogo kopiranja pokreta.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!