Pripremite mališane za prve korake

Izvor: blic.co.yu

Trenutak kad se dete uspravi i prvi put zakorači je u stvari vrhunac višemesečnih pokušaja i grešaka i dokaz da je konačno usvojilo najkomplikovaniju kretnju koju je ljudsko telo sposobno da izvede – uspravno hodanje.

Jer da bi hodalo, glavica i telo treba da uključe i usklade rad velikog broja mišića, od stomaka i ruku do vrata i glave. Potrebno je pri tom održavati i ravnotežu i znati kako da se stoji na jednoj nozi dok se drugom ide napred.

Poštujte tempo

Roditelji, međutim, nisu uvek svesni da je potrebno vreme za čitav proces i da dete samo određuje tempo. Iako bi oni voleli da se to desi što pre, pa neretko podstiču hodanje zbog pritiska okoline u kojoj su već vršnjaci odavno prohodali, trenutak kad će se to dogoditi nije ni znak detetove inteligencije ni pitanje sposobnosti roditelja. Dete će prohodati kad bude na to spremno. Dete najčešće napravi prve korake oko 12, odnosno 14. meseca života. Međutim, moguće je da će vaše dete hodati već sa devet ili tek sa 18 meseci.


Podsticaj

Tek kad su nervni sistem, kosti, mišići i zglobovi sazreli, dete će se odvažiti na prve korake. To se ponekad desi kao dizanje iz višemesečnog puzanja jer neka deca znaju da preskoče tu fazu, pa se odmah iz sedećeg položaja dižu na noge. Roditelji veoma malo mogu da utiču na bilo koju fazu puzanja ili hodanja. Bilo da podstiču dvanaestomesečno dete da prestane da puzi, bilo da spuštaju osmomesečno dete iz stajaćeg u puzeći položaj, jer se boje tako ranog hodanja. Jedini mogući savet roditeljima je vrlo jednostavan. Stvorite podsticajnu atmosferu za dete u kojoj će ono u sigurnosti doma slobodno brusiti svoje veštine.

Spremnost
U tome je presudna inicijativa samoga deteta. Između osmog i desetog meseca deca su toliko željna novih znanja i veština da mnoga počinju da se pridržavaju za nameštaj koji im služi za dizanje u uspravan položaj. Tada ne treba terati dete da hoda bez pridržavanja jer je čvrst oslonac deo ove faze. Ali podsticaj je svakako dobrodošao. Na primer, stavite omiljenu igračku deteta na stolicu koja je jedan metar udaljena od deteta ili ga pozovite k sebi i pri tom izvodite zanimljive zvuke. U ovoj fazi pripazite na detetovu sigurnost. Budite blizu deteta i sklonite teške stvari na stolnjacima, stolnjake ili zavese uz koje bi dete moglo da se uspinje…

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!