Pripremite telo za trudnoću

Planirate bebu? Sledite naše preporuke kako biste uvećale šanse za trudnoću. Žene su stvorene za rađanje, ali ipak morate da znate da će do začeća doći brže i lakše ako se oslobodite nezdravih životnih navika.

1. Prestanite da pušite

Svaka žena zna da je pušenje u trudnoći štetno, ali su malobrojne svesne činjenice da duvan negativno utiče i na plodnost. Kada zapalite cigaretu, nikotin preko krvi dospeva u jajnike i zaustavlja razvoj jajnih ćelija. Neka istraživanja su pokazala da samo jedna cigareta u toku dana za 5% može da smanji mogućnost da ostanete u drugom stanju. Bilo bi najbolje da prestanete da pušite pre nego što zatrudnite. Tako ne biste morale u isto vreme da se borite sa nervozom prouzrokovanom nedostatkom nikotina i strahom od toga da li ste zatrudneli ili ne.

2. Oslobodite se stresa

Koliko puta ste do sada čuli da su žene zatrudnele na godišnjem odmoru. To nije samo zbog nezaboravnog morskog seksa, već zato što su bile opuštene. Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da telo, kada smo pod stresom, luči više oksitocina, hormona sreće kako bi se neutralisale posledice stresa. Međutim, višak oksitocina smanjuje mogućnost začeća za čak 30 odsto. Kad ste napeti, pokušajte da se opustite. Meditacija, joga i vežbe disanja mnogo pomažu.

[wp_ad_camp_1]

3. Pijte što manje kafe

Ne postoji pravi razlog zbog koga biste se odrekli prve jutarnje kafe. Ali, ako u toku dana popijete više od pet šolja, šanse da zatrudnite smanjiće se za 30%. Dozvoljena dnevna količina kofeina je 300 miligrama, što otprilike odgovara količini od dve šolje crnog napitka. Osim u kafi, kofeina ima i u čaju, gaziranim napicima i crnoj čokoladi. Zato, ako želite da zatrudnite, smanjite unos kofeina.

Upoznajte svoje telo

Pre nego što ostanete u drugom stanju, posetite svog lekara i prekontrolišite zdravlje. Važno je da utvrdite imate li možda dijabetes ili anemiju jer ove bolesti mogu da utiču na plodnost. Proverite da li lekovi koje pijete mogu da otežaju začeće i da li ste vakcinisani protiv malih boginja koje, ukoliko ih dobijete tokom trudnoće, mogu da oštete plod.

4. Pazite šta jedete

Nemojte da se prejedate. To naravno ne znači da će vam obilan nedeljni ručak umanjiti šanse da ostanete u drugom stanju, već da svakodnevno morate da unosite dovoljne količine vitamina i minerala. Ako želite da ostanete trudni, svakog dana uzimajte 400 mikrograma folne kiseline, 30 g cinka koga najviše ima u semenkama bundeve, piletini i ribi, kao i 1.000 mg vitamina C.

5. Smanjite unos alkohola

Višak alkohola u krvi snižava nivo vitamina B u organizmu, koji je neophodan za zdravlje reproduktivnih organa. Dozvoljena količina alkohola svodi se na dve jedinice dnevno odnosno na čašu vina. Istraživanje je pokazalo da žene koje piju manje od pet čaša vina nedeljno imaju dva puta veće šanse da zatrudne od onih koje piju više od toga. Ako volite da popijete koju čašicu više, obavezno uzimajte vitamin B6 koji poveća nivo progesterona, najvažnijeg hormona kod žena.

6. Vodite računa o kilaži

Ukoliko vam kilaža oscilira poslednjih godina, vreme je da tome stanete na put. Trebalo bi da održavate indeks telesne mase između 19 i 22. Ukoliko ITM padne ispod 18, telo će smanjiti proizvodnju estrogena, što može da stopira ovulaciju. Takođe, ukoliko vam je ITM veći od 22, imate velike šanse da obolite od policističnih jajnika, još jednog uzročnika neplodnosti.

Izvor: zena.blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!