Probiotici – Koji probiotik koristiti?

probioticiProbiotici predstavljaju žive, nepatogene mikroorganizme koji su korisni za čovekovo zdravlje. Utiču na profil crevne flore, odnosno tzv. crevnu „mikrobiotu“. Time ostvaruju ulogu u regulaciji imunog sistema deteta i smanjuju učestalost i težinu gastrointestinalnih i respiratornih infecija. U prevenciji alergija imaju povoljan efekat. Utiču i na crevnu peristaltiku, tj. rad creva, i suzbijanje grčeva beba.

Probiotske bakterije se proizvode u vidu kapsula, namenjenih starijoj deci i u formi kapi za bebe i malu decu, te stoga moraju ispunite sledeće uslove: da su bezbedne, otporne na dejstvo želudačne kiseline, da su neosetljive na antibiotike, da utiču na uvećanje sluzi u želucu i crevima i stvaranje imunoglobulina odnosno antitela, što ima zaštitnu ulogu. Ostvarivanje funkcije ovih „dobrih“ i korisnih bakterija se vrši njihovim vezivanjem za receptorska mesta na ćelijama crevne sluznice. Na taj način se sprečava i onemogućuje vezivanje patogenih, štetnih mikroorganizama za sluznicu creva i ostvaruje se povećanje kiselosti u crevima, što takođe ometa dejstvo štetnih patogena. Time probiotici, prevashodno oni iz grupe Lactobacillus i Bifidobacterium, prave takozvanu „sluzničku odbranu“.

S obzirom na postojanje velikog broja probiotskih bakterija, veoma je važno znati kada se koji probiotik primenjuje.

[wp_ad_camp_1]

Majčino mleko je bogato probiotskim bakterijama (Lactobacillus Reuteri, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Salivarius, Bifidobacterium Breve, Bifidobacterium Longum, Bifidobacterium Bifidum), koje „oblažući“ crevni trakt štite bebu od potencijalnih infekcija i ono svakako predstavlja idealnu hranu za odojče, naročito tokom prvih 6 meseci života.

Pored toga, pojedine probiotske bakterije imaju uglogu kako u prevenciji (Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Reuteri, Bifidobacterium Lactis, Bifidobacterium Breve), tako i lečenju (Lactobacillus Rhamnosus, Sacharomyces Bulardi) akutnih infektivnih dijarealnih poremećaja.

Kada dođe do pojave takozvanog antibiotskog proliva, idealan probiotik je Sacharomyces Bulardi.

Za decu koja su sklona alergijama potrebno je primenjivati probiotske bakterije iz grupe Lactobacillus Reuteri i Lactobacillus Rhamnosus, koji je probiotik izbora, kako za bebe koje su imale nekrotizirajući enterokolitis, tako i za prevenciju sezonskih respiratornih infekcija kod dece.

dr Milica Radusinović
Prof. dr Vojislav Perišić FRCPch (UK)

IZVOR

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!