Produženo dojenje: Šta je potrebno znati o takozvanom produženom dojenju?

Da li vas interesuje takozvano produženo dojenje? Mada bi preciznije bilo reći neometano dojenje. U ovom tekstu ćete saznati neke od uloga koje majčino mleko ima nakon prve godine dojenja i kako se nositi sa komentarima okoline.

Uspešno ste dojili svoje dete godinu dana, čestitam!

Ukoliko planirate da nastavite sa dojenjem nakon prvog rođendana, a upravo to se naziva produženim dojenjem, onda sigurno imate neka pitanja na umu. Evo činjenica….

Da li se preporučuje dojenje nakon prve godine detetovog života?

Sve relevantne organizacije koje proučavaju ishranu i zdravlje dece preporučuju dojenje deteta na sledeći način: prvih 6 meseci isključivo majčino mleko, od šestog meseca do navršene godine kombinovana ishrana majčinim mlekom uz postepeno uvođenje ostalih namirnica prema uzrastu deteta. Nakon napunjenih godinu dana normalno se nastavlja sa dojenjem jer majčino mleko NE gubi na kvalitetu. Nastavak dojenja se preporučuje sve dok vama i vašem detetu prija.

[wp_ad_camp_1]

Koje su prednosti nastavka dojenja?

Neke od prednosti nastavljanja dojenja za bebu su:

  • Izbalansirana ishrana. Majčino mleko se smatra zlatnim standardom u ishrani dece. Kako beba raste tako se i sastav majčinog mleka menja kako bi zadovoljio potrebe deteta. Ne postoji utvrđen uzrast deteta u kom se može reći da majčino mleko prestaje da ima bilo kakvu hranljivu ulogu. Ono je uvek kvalitetan sastavni deo ishrane za dete.
  • Ojačan imunitet.Sve dok dojite dete preko mleka dobija žive ćelije koje sadrže hormone i antitela koji pojačavaju zaštitu vašeg deteta. Dete u tim momentima ima i svoju i dodatnu zaštitu preko mleka.
  • Poboljšano zdravlje. Istraživanja svakodnevno dokazuju da što dete duže sisa njegovo/njeno zdravlje može biti samo bolje.

Prednosti koje ovakvo dojenje pruža majci uključuju:

  • Smanjen rizik od određenih bolesti. Dojenje duže od godinu dana, kao i ukupno dojenje u trajanju od 12 meseci ili duže za više dece zajedno, dokazano smanjuje rizik od dobijanja raka dojke, raka jajnika, pojavu reumatoidnog artritisa, visokog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa.
  • Popravlja zdravlje. Istraživanja sugerišu da što majka duže doji to je veći uticaj na njeno zdravstveno stanje kasnije u životu.
Koju ulogumajčino mleko ima u ishrani deteta nakon godinu dana?

Zavisi od toga koliko mleka dete unosi.

Nakon prve godine starosti deca nastavljaju sa sisanjem kao i pre. Neka deca unose dosta majčinog mleka. U tom slučaju majčino mleko igra veliki uticaj u unosu hranljivih sastojaka. Druga deca jedu regularno sve ostale namirnice a podojima unose malu količinu majčinog mleka. Njima je glavni izvor hranljivih sastojaka ostala hrana. Svakako se očekuje da dete uzrasta nakon 1. godine ima uvedena tri glavna obroka,dve užine i podoje kako majci i detetu odgovara.

Da li će takozvano produženo dojenje predstavljati otežavajuću okolnost kada poželite da prestanete sa dojenjem?

To ne mora da bude slučaj.

Uvek je najlakše prestati sa dojenjem kada je taj prestanak iniciran od strane deteta, a to može biti i mnogo pre a i kasnije od vremena za koje ste smatrali da će se desiti.

Često se čuje: “Ne bi dete sisalo nego mu majka nameće.” “Tera ga da sisa.” Svako koje iskusio dojenje zna da dete NE možete naterati da sisa ako ono to ne želi.

Sam proces prestanka dojenja započinje negde oko punih 6 meseci starosti deteta i to baš u vreme kada se kreće sa uvođenjem drugih namirnica u ishranu deteta. Kako prolazi koji mesec, a sve do prve godine, deca najčešće počinju količinski sve više da prelaze  sa podoja na takozvanu čvrstu hranu. Mada ima i dece koja se čvrsto drže podoja duži vremenski period i teže prihvataju čvrstu hranu. To mnogo zavisi od deteta do deteta. Dojenje nije krivac za sporije prihvatanje čvrste hrane. Nisu sva deca jednako spremna i voljna da u svoju ishranu uključuju druge namirnice. Nekome to ide brže a nekome nešto sporije. Da napomenem da majčino mleko NE gubi na kvalitetu, samo se menjaju potrebe deteta.

Kako reagovati na negativne komentare okoline na takozvano produženo dojenje?

Širom sveta deca prestaju sama sa dojenjem u uzrastu između druge i četvrte godine. U nekim kulturama dojenje se završava sa detetovih šest ili sedam godina. Dok u nekim delovima sveta takozvano produženo dojenje može izazvati jako burne reakcije neinformisanih osoba.

Koliko ćete dugo dojiti zavisi samo od vas i vaše dece. Ukoliko vaši bližnji ili čak i nepoznate osobe komentarišu i dele savete do kada da dojite samo ih podsetite na to da je donošenje te odluke i odgovor na to vaša odluka a ne njihova. Pokušajte da vas ne dotiču tuđa mišljenja. Umesto toga verujte svom instinktu.

Takozvano produženo dojenje može predstavljati ne samo hranu već i bliskost između vas i deteta.

Ukoliko razmišljate o tome da li nastaviti sa dojenjem ili ne jednostavno razmišljajte o tome šta je najbolja opcija za vas i vaše dete, a ne za okolinu i uživajte u vašim zajedničkim trenutcima.


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

2 Comments

  1. Moja cerka je sisala skoro do trece godine. Nikako nije mogla da zaspi bez sike. Za mene je sve to vec oko druge godine postalo iscrpljujuce, ali ona nikako nine zelela da prestane. Dva meseca pred treci rodjendan sam joj lepo objasnila da je vec velika, da treba da nauci da sama legne i da zaspi, namazala pastu za zube na sike i ona je sama zakljucila da se mleko pokvarilo. Iste veceri je zagrlila zeku i sama zaspala, bolje jede, pije vise mleka, lepo spava,ne budi se svaki cas, samostalnija . Mislim da smo prekinuli sa dojenjen u pravom trenutkj za nju, kada je ona bila zrela za to. Sto se mene tice, sve preko sruge godine nije bilo potrebno.

Odgovori

error: Content is protected !!