Prolećne zanimacije: Bajs, roleri, trotineti…

Vožnja rolera, bicikla i trotineta razvija mišiće, ravnotežu, orijentaciju, a poboljšava i kardiovaskularni i respiratorni sistem

PROLEĆE je najbolje vreme za vožnju bicikla, rolera, trotineta, jer, osim što će dete provoditi vreme u prirodi, na svežem vazduhu, ove veštine su jako korisne i razvijaju koncentraciju, motoriku, mišiće, dečju psihu.

Važno je samo da izaberete odgovarajuće “vozilo”, odnosno da ga prilagodite uzrastu.
Stručnjaci tvrde da deca već sa tri godine mogu da stanu na rolere, a sa pet lako nauče da ih voze. Ukoliko je dete mlađe, idealan izbor su roleri na kojima postoje tri stepena brzine okretanja točkova.

[wp_ad_camp_1]

Prvi stepen je vrlo spor, skoro kao hodanje, pa vam neće biti teško da pridržavate dete dok ne nauči. Kako dete bude napredovalo povećavajte brzinu, sve dok ne bude moglo samo da se održava na točkovima. Postoje i modeli koji su “rastegljivi”, odnosno modeli od tri broja, što je jako korisno jer dečje nožice brzo rastu.

Pravilo je da rolere uvek kupujete broj veće nego što su cipelice. Dobro je da točkovi budu sa metalnim osovinama jer su mnogo sigurniji. Roleri su dobar izbor jer razvijaju koordinaciju pokreta, osećaj za ravnotežu i muskulaturu kičme.
Takođe, dobro razvijaju mišiće zbog ujednačenih pokreta prilikom vožnje, a posebno su dobri za jačanje zglobove stopala, kolena i kukova. Jedina “mana” rolera je što se sa njih više pada nego sa bicikla, pa detetu koje tek uči obavezno kupite kacigu i štitnike za kolena i laktove.

Što se bicikla tiče, neka deca nauče da voze sa tri, neka sa deset godina i zbog toga ne postoji “idealno” vreme za učenje. Važno je samo da ne forsirate dete i da prvi model bude prilagođen uzrastu. Za malce nabavite tricikl ili bicikl sa pomoćnim točkovima i tek kada dete dobro savlada vožnju kupite “pravi” bicikl.

Stručnjaci savetuju da dete nikada ne gurate na biciklu ili ga vučete, već da samo pridržavate dete da ne padne, a da ono samo okreće pedale i upravlja volanom. Vožnju bicikla pedijatri preporučuju jer razvija celo telo, koordinaciju pokreta, spretnost, ravnotežu, opažanje… Vožnja pozitivno utiče i na kapacitet pluća, pa se savetuje mališanima koji imaju problema sa respiratornim infekcijama. Veličina bicikla određuje se prema visini deteta, odnosno po dužini unutrašnjeg dela nogu. Jednostavnije rečeno, dete bi trebalo da dodirne podlogu stopalima dok sedi na sedištu i drži volan u rukama. Najbolje je da povedete dete kada kupujete bajs jer su preveliki bicikli jako opasni.

Osim toga, obratite pažnju da kočnice na volanu mogu lako da se pritisnu. Kao za rolere, i za bicikle je neophodna zaštitna oprema.
Što se trotineta tiče, stručnjaci preporučuju da ga dete ne vozi do pete godine, ili da vozi model koji napred ima dva, a pozadi jedan točak.
Ovaj rekvizit traži više energije nego vožnja rolera ili bicikla, pa se događa da deca brzo izgube interesovanje i zato ponudite detetu da proba pre nego što ga kupite. Trotinet razvija osećaj za ravnotežu, koordinaciju i nožne mišiće, a mogućnost povreda mnogo je manja.
Kada kupujete bilo koji od ovih rekvizita najbolje je da dete bude sa vama, a u specijalizovanim prodavnicama stručno osoblje će vam pomoći u proceni koji “broj” bicikla ili rolera, ili koji model trotineta najviše odgovara vašem detetu.

Izvor: novosti.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!