Promene u dojkama za vreme trudnoće i dojenja

promene u dojkama

Od 1. – 3. meseca trudnoće:

Dojke su osetljive na dodir i počinju da se menjaju. Povećava se: veličina, oblik i težina, anjčešće se ova promena baš primeti.

Od 3. – 8. meseca trudnoće

Dojke nastavljaju da se menjaju ali će promene biti manje uočljive i sporije. Grudni koš takođe može da se proširi pa je sasvim moguće da ćete morati promeniti veličinu brushaltera u odnosu na obim ispod dojki (to je onaj broj u oznaci za veličinu brushaltera 70-75-80-85…). Preporučuje se nošenje pamučnog brushaltera koji će dozvoliti koži da diše i neće iritirati već osetljive bradavice i kožu dojki.

[wp_ad_camp_1]

8. i 9-ti mesec:

U poređenju sa predhodnim periodom nema nekih većih promena.

0-4 nedelje nakon porođaja:

Dojke će biti na svom maksimumu u veličini, težini, osetljivosti… a sve zbog nadolaska mleka.

Nakon 4. nedelje:

Dojke će se vratiti u veličinu koju će zadržati većinu vremena dok dojite. Kako se dojenje bude polako smanjivalo tako će i doke pratiti ovaj ritam.

Važno je napomenuti da se najdramatičnije promene dešavaju u prvoj trudnoći. Nakon nje u drugoj i narednim trudnoćama ove promene su mnogo manje uočljive jer su dojke već prošle kroz sve ove faze. Trudnoća i kasnije dojenje vode vaše dojke kroz razne faze,veličine, oblike… Vodite računa o svojim dojkama i koristite odgovarajuće brushaltere.

izvor: cakematernity.com

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!