Protumačite bebin plač

Kada ih zabole uši, bebe plaču da se sve ori. Mališani, međutim, ne mogu drugačije, jer je plač njihovo sredstvo sporazumevanja. Ono što pokušavaju da saopšte razlikuje se od slučaja do slučaja. Ponekad su gladni, ponekad im je dosadno, a ponekad je plač znak da treba da im promenite pelenu.

Beba prvi put zaplače čim se rodi. Time pokazuje da je živa i ima dovoljno vazduha. Novorođenčad najviše plaču u prva tri-četiri meseca, jer se tada navikavaju na život van majčine utrobe. Osim toga, moraju da pronađu ustaljeni ritam: kada da spavaju, a kada da budu budne? Kako da utole tu dosadnu glad?

Neiskusnima dečji plač uvek zvuči isto, ali babice i roditelji koji već imaju jedno ili više dece uglavnom prepoznaju da li beba plače zato što je nešto boli ili zato što je gladna.
Novopečeni roditelji tek treba da nauče šta beba želi da im kaže, na primer:
– Gladna sam.
– Spava mi se, ali ne mogu da zaspim.
– Potreban mi je mir, a toliko sam uznemirena.
– Pelene su mi mokre.
– Dosadno mi je.
– Vruće mi je.
– Hladno mi je.
– Boli me…
– Bolesna sam.

Na vama je da otkrijete šta dete stvarno želi, i to primenom sistema „probaj i utvrdi“. Ako plače zato što gladna, smiriće se čim je nahranite. Imajte u vidu da se u prve tri nedelje glad javlja na svaka dva-četiri sata, a kod nekih beba i češće.

Ponekad beba plače zato što je mokra – proverite da li treba da joj promenite pelenu. Čim nestane neprijatan osećaj na bebinoj guzi, ona će prestati da izražava nezadovoljstvo.
Ako u pitanju nisu ni glad, ni mokre pelene, verovatno očekujete da je zabavljate. Otpevajte joj uspavanku koja će je smiriti. Neke bebe vole da ih nosite i traže fizičku bliskost, dok su druge zadovoljne ako iz krevetića mogu da posmatraju sestru, brata, majku ili oca.

[wp_ad_camp_1]

Ponekad deca plaču iako za to nema vidljivih razloga. Odojče je presvučeno i podojeno, naspavalo se, a ipak je nezadovoljno. U većini slučajeva, moći ćete da ga smirite na neki od sledećih načina:
– Gledajte svoju bebu i tiho joj nešto pričajte ili pevajte.
– Stavite dlan na njen stomačić ili je držite za ruke ili noge.
Dete će se najverovatnije smiriti ako ga uzmete u naručje, blago ljuljuškate ili šetkate se s njim po sobi, a ako sve to ne pomogne, idite kod pedijatra, jer je možda bolesno.

Čest uzrok prodornog plača jesu grčevi, koji se obično javljaju u prva tri meseca. Mališani plaču često i dugo, naročito u večernjim satima, i ne mogu da zaspe.
Nemojte kriviti sebe ako ne uspevate odmah da umirite bebu. Stručnjaci pretpostavljaju da neka odojčad teško hvataju ritam i da zato mnogo plaču.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!