Prve bebe na Dedinju za mesec dana

Izvor: blic.co.yu
Porodilište u KBC „Dr Dragiša Mišović“

Najdalje za mesec dana počeće sa radom potpuno renovirano Porodilište Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“. Bolnica za ginekologiju i akušerstvo ove ustanove prve pacijentkinje primila je početkom maja, ali je Porodilište moralo da sačeka završetak radova na elektroinstalacijama.

Direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“ dr Đorđe Bajec objašnjava da su ovi radovi veoma obimni, jer je neophodno povezati novu trafo stanicu i postaviti novi agregat. U međuvremenu, ambulantni deo Bolnice za ginekologiju i akušerstvo od 5. maja prima pacijentkinje.

Rekonstrukcija zgrade ove bolnice, koja je bombardovana 20. maja 1999. godine, počela je još 2001. godine. Objekat je ogoljen do cigli, a zatim su sve instalacije uklonjene i postavljene nove. U suterenu su sada smešteni ambulanta, poliklinički blok i dnevna bolnica, u prizemlju je operaciona sala, intenzivna nega i stacionar, na prvom spratu je Odeljenje patologije trudnoće i leže porođene žene, a u potkrovlju je porodilište sa salom za carske rezove, porođene žene i Odeljenje za intenzivnu negu novorođenčadi.
Direktor bolnice dr Dragan Antić kaže za „Blic“ da ceo objekat ima 50 kreveta, od čega su 22 za porođene žene. Godišnje se očekuje oko 2.000 porođaja u ovoj ustanovi. Sve sobe su dovokrevetne sa kupatilom. Za sada su klimatizovani operacioni blok, porodilište i intenzivna nega. Dnevna bolnica je moderno opremljena, kao i operacione sale za otvorenu hirurgiju.
– Posebno sam ponosan na Porodilište. Tri porođajna kreveta koja smo kupili najsavremenija su u Evropi. Svaki je opremljen kardiotokografom koji nadzire stanje deteta tokom porođaja, monitorom za životne funkcije majke, infuzionom pumpom i drugim uređajima – ističe dr Antić.
Novina je i da će svakoj porodilji biti omogućen, ako njeno stanje to dozvoljava, bezbolan porođaj uz epidural. Bolnica će primati sve pacijentkinje iz Beograda uz uput.

Više laparoskopskih intervencija
Jedan od glavnih ciljeva dr Dragana Antića jeste da se poveća broj laparoskopskih intervencija kada je reč o operacijama cisti na jajnicima, tumorima i miomima na materici. Te intervencije podrazumvaju manje bola, kraće trajanje, manje bolničkih dana, ređu upotrebu antibiotika, ali i znatno manju mogućnost postoperativnih komplikacija.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!