Prvi dan u skoli nije bauk

Izvor:PRESS

Važan trenutak u životu svakog mališana i cele porodice ne mora da bude stresan ukoliko se na pravi način pripreme za polazak u školu

Bez preteranih obaveza… Roditelji ne treba da teraju decu da čitaju i pišu pre polaska u školu

Polazak deteta u prvi razred često je podjednako stresan za roditelje, kao i za decu. Roditelji uglavnom strahuju hoće li njihovi mališani uspešno savladati školski program i uklopiti se u novo okruženje.

Sabiranje utisaka

Branka Tišma ističe da je veoma značajno da roditelji razgovaraju sa svojom decom o onome što im se događa u školi, ali da ne insistiraju da im mališani odmah prepričaju sve detalje.

– Deca obično nisu spremna za priču čim dođu kući. U tom slučaju je najbolje pustiti dete da se odmori, a iskoristiti neku drugu situaciju u kojoj bi ono ispričalo šta su učili, sa kim se druži i slično. Oni najčešće kasnije dok se igraju spontano počinju da prepričavaju situacije iz škole – kaže Tišma.

S druge strane, deca su takođe uplašena jer moraju da se prilagode novim pravilima ponašanja kao što je sedenje duže vremena na jednom mestu, redovno učenje i rešavanje domaćih zadataka.

Branka Tišma, psiholog u OŠ „Lazar Savatić”, objašnjava da ovaj važan trenutak u životu svakog mališana i porodice ne mora da bude stresan ukoliko se na pravi način pripreme za polazak u školu. Odrasli najčešće greše kada misle da priprema podrazumeva da dete nauči da čita i piše i zbog toga pritiskaju mališane da tokom leta brzo savladaju sva slova.
– Prava priprema u stvari podrazumeva da roditelji podrže dete u samostalnim aktivnostima koje može da sprovodi u krugu porodice i koje će mu pomoći da stekne radne navike. To znači da ga, recimo, uključe u svakodnevne obaveze, poput odlaska u prodavnicu, da razgovaraju sa njim o onome što ga čeka, a opismenjavanje bi trebalo da prepuste onima koji su za to stručni. Decu uključite u kupovinu udžbenika i školskog pribora. Takođe, u stanu mora da postoji prostor za učenje i rad koji je namenjen isključivo detetu, a prilikom pravljenja rasporeda odrasli bi trebalo da poslušaju i dečje mišljenje – objašnjava Tišma.

Roditelji ne bi trebalo da prete deci školom

Roditelji su često skloni pretnjama tipa „videćeš ti kad dođeš kod učiteljice”, „čekaj samo da pođeš u školu”, „nemoj da te odvedem kod psihologa” ili „škola je besmislena”.
– To je nepoželjno, jer na taj način kod deteta razvijaju odnos koji ne doprinosi boljem učenju i napredovanju. Takođe je i veoma važno da porodica uspostavi saradnju sa školom i da sve zdravstvene probleme ili teškoće prijavi učitelju i stručnim saradnicima, kako bi se izbegli eventualni problemi. Roditelji često svoje nezadovoljstvo postignutim uspehom izražavaju tako što kude školu, umesto da razgovaraju sa onima koji su odgovorni – kaže Branka Tišma.

Prema njenim rečima, veoma je važno i da se roditelji na vreme informišu kako izgleda prvi dan, šta će se raditi i slično.
– Psiholozi i pedagozi već prilikom upisa preporučuju roditeljima na koji način da se pripreme i šta mogu da očekuju. Savet roditeljima je da preko leta sa decom odu nekoliko puta do škole i školskog dvorišta, da bi buduće okruženje detetu postalo blisko. Taj prvi dan bi trebalo da bude svečan i poželjno je da roditelji, ukoliko mogu, ne rade i provedu ga sa detetom – kaže Tišma.
Ona naglašava da je veoma važno, pored vremena za učenje, po povratku iz škole predvideti i vreme za igru.
– Prvih dana učenje ne bi trebalo da traje duže od 20 do 30 minuta, dok dete ne stekne naviku, a domaći zadaci ionako nisu obimni na početku školske godine. Ako dete ne uspe da završi zadatak u predviđenom roku ili mu ne ide savladavanje gradiva, treba napraviti pauzu. Nikako ne treba insistirati da mora da uči, jer je to pogrešno i kod deteta stvara odbojnost. U takvim situacijama treba naći drugu aktivnost, ali to ne bi trebalo da bude sedenje za kompjuterom ili gledanje televizora, a kada se dete odmori, onda treba ponovo da se vrati na učenje – kaže Tišma.

A. ERAKOVIĆ

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!