Prvi dani – dojenje

prvi dani

Potpuno je normalno da svaka beba u prvim danima svog života želi da sisa često i da su podoji dugački. Kada se dojenje vremenski ne ograničava u toku prvih dana i nedelja posle porođaja većina majki iz svog iskustva priča o tome kako su njihove bebe sisale čak po sat vremena da bi zatim jednako toliko spavale, pa ponovo iz početka dojenje pa spavanje. Taj ritam se zadržavao sve dok se ne bi uspostavila laktacija. Druga situacija koja je jednako zastupljena je da beba često sisa sa kratkim pauzama između podoja. Takodje u toku prvih dana beba moze da bude nezainteresovana za sisanje ili veoma pospana. U ovom slučaju potrebno je da se mama potrudi da zainteresuje bebu da sisa. (Sisanje – pospana beba)

[wp_ad_camp_1]

Kolostrum, mleko žute ili zlatne boje je mleko koje beba dobija u prvim danima svog života. Ono u sebi ima visoku koncentraciju hranljivih sastojaka kao i imunoglobulina koji štite bebu od raznih infekcija i bolesti. Kolostrum je neka vrsta prve “vakcine” koju beba dobije. Iako se količina kolostruma može meriti kapima odnosno kasičicom ono je jako bitno. Posto se radi o maloj količini potrebno je bebu stimulisati da sisa da bi sve lepo izvukla i na taj način stimulisala vaše grudi na proizvodnju veće količine mleka koje su svakim danom sve potrebnije. Osim sto bebu na ovaj način hrante vi joj dajete i veliki doprinos po pitanju njenog zdravlja.

Ukoliko su beba i mama pronašle za sebe dobar položaj za dojenje  i ako je beba lepo zahvatila dojku ustima, česti i vremenski neograničeni podoji neće dovesti do stvaranja ragada. Rezultat svega toga će biti značajan i za mamu i za bebu.

[wp_ad_camp_1]

Zašto je pravilan položaj usta ana maminim grudima od velikog značaja?

Pravlan položaj je presudan za ostvarvanje sledećih rezultata:

  • Beba će dobiti sav kolostrum koji joj je potreban. Iako kolostruma ima malo on je bogat u hranljivim i zaštitnim materijama. Bebe dobijaju veliki deo imunteta in utero ali veliki deo imuniteta dobijaju naravno kroz mamin kolostrum.
  • Sprečava pojavu PPD (post porođajne depresije) kod mame. Kada je dojenje ‘’slobodno’’ bez vremenskih ograničenja ili uobročavanja velike su šanse da i mama bude manje podložna PPD.
  • Stimiuliše kontrakcije materice i sprečava opasnost od jačeg krvarenja. Bebino dojenje odmah na samom porođajnom stolu stimuliše lakše izbacivanje placente. Mama će slabije krvariti jer bebino sisanje stimuliše kontrakcije materice.
  • Štiti bebu od pojave novorođenačke žutice. Istraživanja kod beba koje su dojene od samog porođaja su potvrdila da se kod onih koje su dojene često nivo bilirubina u krvi bio znatno niži. Bebe koje su dojene bar 8 puta u toku dana su imale 3mg/dl niži nivo bilirubina od onih koje su bile dojene ređe. Razlog za ovakvu reakciju bebinog organizma je i taj što kolostrum ima laksativno dejstvo i zbog toga česćim stolicama beba izbacuje višak bilirubina, koji je odgovoran za pojavu žutice, pre nego sto ga telo resorbuje.
  • Beba stiče praksu u sisanju pre nego što mamine grudi budu pune mleka. Pružanje mogućnosti bebi da sisa prvih sati i dana posle porođaja, beba uči kako da efikasno sisa pre nego što mami nadođe mleko u grudima što se obično dešava trećeg-četvrtog dana po porođaju. Ovo je izuzetno važno majkama koje imaju ravne ili uvučene bradavice.

Neke bebe su pospane i nezainteresovane za dojenje u prvim danima, pogotovo ako su male ili ukoliko su majke za vreme kontrakcija ili za vreme samog porođaja primala lekove. Radi maminog i bebinog boljeg napretka potrebno je stimlisati i bebu i mamu na često dojenje.

U toku prvih dva do tri dana dok beba sisa samo kolostrum imace samo jednu do dve mokre pelene. Od trenutka kada mami nadođe mleko broj mokrih pelena bi trebao da bude 6-8 pamučnih pelena, ili 5-6 jednokratnih i 2-5 ukakanih.

U prvim danima bebina kaka izgleda kao crna lepljiva masa koja se zove mekonijum. To je bebina stolica koja se sakupljala u njenim crevima jos dok je bila u maminom stomaku. Kolostrum je prirodan laksativ i jako je važan u procesu bebinog izbacivanja prve stolice. U toku prvih 24-48 sati od trenutka kada mami nadođe mleko i stolica ce se promeniti kako u boji tako i u izgledu.

Normalno je za očekivati da ce beba u toku prvih dana po rođenju izgubiti do 10% od svoje porođajne težine. Jednim delom to je i zbog stolice koju će izbaciti ali i zbog već pomenute manje količine mleka (kolostruma). Bebe koje su često dojene u prvim danima brzo povrate svoju težinu. Poželjno je da beba dostigne svoju porođajnu težinu u toku naredne dve maksimalno tri nedelje mada većina beba to postigne i pre, posle 10-tak dana.

Davanje adaptiranog mleka (ili druge tečnosti) u prvim danima po bebinom rođenju, kada dete ima redovne podoje, je potpuno nepotrebno i može samo napraviti štetu jer će beba biti manje zainteresovana za dojenje pa može doći do većeg gubitka težine. Beba kojoj se daje voda će unositi u stomak tečnost ali ne i kalorije koje su joj potrebne za rast i razvoj.

Takođe korišćenje flašice moze da prouzrokuje zbunjenost između cucle i bradavice jer je nacin sisanja drugaciji, za sisanje je potrebno manje snage i sve to moze da prouzrokuje nepotrebne probleme. Novorođence lako moze da se zbuni jer se položaj jezika, vilice i usta razlikuje kod sisanja dojke ili pijenja mleka iz flašice kao i  pri korišćenju cucle varalice.

Greške koje se najčešće javljaju još u porodilištu ali i pri dolasku kući:

Davanje dodataka (voda, čajevi, adaptirano mleko…) ishrani takođe prouzrokuje prepunjenost dojki jer skraćuju vreme koje bi beba provela sisajući. Česti podoji pomažu mami i da ne dođe do prepunjenosti dojki.

Davanje dodataka direktno utiče na količinu mleka koju mama stvara. Stvaranje mleka je direktno vezano sa brojem podoja, njihovim trajanjem tj dužinom podoja kao i efikasnošću kojom beba sisa. Davanje bilo koje dopune sisanju može samo da šteti količini mleka koja se stvara kod majke. Veći razmak između podoja, slabije sisanje moze jedino da utiče na to da se količina mleka u maminim dojkama smanji.

Glukoza, obična voda, čaj ili adaptirano mleko su nepotrebni iako se jako često nude bebama iz raznoraznih razloga!

Kada se posebno preporučuje dojenje u prvim satima i danima:

– Radi sprečavanja dobijanja žutice ili ubrzavanja njenog prolaska. Radi opovrgavanja ovog ubeđenja sprovedena su istrazivanja i merenja nivoa bilirubina kod novorodjencadi kojoj je davano adaptirano mleko. Rezultat istrazivanja je pokazao da adaptirano mleko ne smanjuje nivo bilirubina već da možda i produžava trajanje žutice. O tome ce biti više reči u delu „Žutica“.

Da bi se otkrila šupljina na jednjaku ( T-E fistula, tracheoesophageal fistula), preciznije šupljina koja se nalazi izmedju dušnika i jednjaka. Mogucnost postojanja ove anomalije se ponekad koristi kao razlog za ne nuđenje prvog podoja ili njegovo odlaganje. Potrebno je znati da je kolostrum, prvo mamino mleko, fiziološkog karaktera i da nemoze da prouzrokuje iritaciju kao što to moze da izazove glukoza. Ova anomalija se moze naci u 1 od 4000 slucajeva.

– Kao prevencija dehidratacije kod pospanih i nezainteresovanih beba. Najbolji stimulans i pristup bebi koja je pospana ili nezainteresovana je upravo dojenje.

– Prevencija i postupci u slucaju hipoglikemije. Hipoglikemija ili nizak nivo šecera u krvi se moze javiti kod bebe koja je prošla kroz dugačak, težak porođaj, toksikemiju, mamin dijabetes, ili ukoliko je majka dobijala glukozu u toku porodjaja. U nekim bolnicama se bebama koje prelaze određenu telesnu težinu na rodjenju rutinski daje glukoza da bi se sprecila pojava hipoglikemije. Ipak ukoliko laboratoriski testovi krvi nisu pokazali nizak nivo šećera u bebinoj krvi onda davanje glukoze nije potrebno. Ako je ipak potrebno davati onda bi bilo najbolje da se koristi neka od alternativnih metoda davanja glukoze, a ne flasicom. Hipoglikemija kod bebe se definiše ukoliko je nivo glukoze za bebu rođenu u terminu niži od 30 mg/dl, a kod prevremeno rođenih beba nizi od 20 mg/dl.

Prema istraživanju (Smallpiece 1964) bebe koje imaju rizik od hipoglikemije najveću korist imaju od dojenja. Konstantni kontakt između majke i bebe, neograničavanje dužine trajanja podoja i najmanje 10-12 podoja u prvih 24 sata daju bebi dovoljno tečnosti i kalorija za pravilan razvoj bebe.

VAŽNO!!!
Majke čije su bebe hranjene u porodilištu adaptiranim mlekom, dobijaju prećutnu (i netačnu) informaciju da njihovo mleko nije dovoljno dobro za bebu. Zbog toga majke izlaze iz porodilišta sa ubeđenjem da je njiovoj bebi potrebno davati vodu ili formulu (adaptirano mleko), a ova činjenica dovodi do kraja dojenja. Uzrok prestanka dojenja, a i većine problema vezanih za dojenje je zbunjenost bebe promenom načina sisanja kao i slabom stimulacijom dojki.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com
Autor fotografije: Tamara Zidar

Odgovori

[instagram-feed]
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja !!