Prvi dani – dojenje

Potpuno je normalno, očekivano i poželjno, da jedna zdrava terminska beba, u prvim danima svog života, želi sisati često i da su podoji dugački. Kada se dojenje vremenski ne ograničava, u toku prvih dana i nedelja poslije porođaja, većina majki iz svog iskustva priča o tome kako su njihove bebe sisale čak po sat vremena da bi zatim jednako toliko spavale, pa ponovo iz početka dojenje pa spavanje. Taj ritam se zadržavao sve dok se ne bi uspostavila laktacija.

Druga situacija, koja je jednako zastupljena, je da beba često sisa, sa kratkim pauzama između podoja. Takođe u toku prvih dana nakon rođenja, zna se desiti da je beba slabo zaintereovana za podoj, da spava dosta… U ovom slučaju potrebno je da se mama potrudi zainteresirati bebu za podoj. (Sisanje – pospana beba)

prvi dani dojenje

Kolostrum, tečnost žute ili zlatne boje, je bebina prva hrana. Ono u sebi ima visoku koncentraciju zaštitnih sastojaka (imunoglobulina) koji štite bebu od raznih infekcija i bolesti. Kolostrum je neka vrsta prve “vakcine” koju beba dobije. Iako se količina kolostruma može mjeriti kapima odnosno kasičicom po podoju, ono je jako bitno.

Posto se radi o maloj količini koju beba unosi po hranjenju, neophodno je bebu stimulisati za sisanje kako bi izvukla što više i na taj način podstakla vaše tijelo na proizvodnju veće količine mlijeka koje je svakim danom sve potrebnije.

Ukoliko su beba i mama pronašle za sebe dobar položaj za dojenje  i ako je beba lijepo zahvatila dojku ustima, česti i vremenski neograničeni podoji neće dovesti do stvaranja ragada. Rezultat svega toga će biti značajan i za mamu i za bebu.

Zašto je pravilan položaj usta na maminim grudima od velikog značaja?

Pravlan položaj je presudan za ostvarvanje sledećih rezultata:

  • Beba dobija sav kolostrum koji joj je potreban. Iako kolostruma ima malo on je bogat zaštitnim materijama. Bebe dobijaju veliki dio imunteta in utero ali veliki dio imuniteta dobijaju naravno kroz mamin kolostrum.
  • Pravilan položaj bebe na dojci spriječava pojavu PPD (post porođajne depresije) kod mame. Kada je dojenje ‘’slobodno’’, bez vremenskih ograničenja ili uobročavanja, velike su šanse da i mama bude manje podložna PPD.
  • Pravilan položaj bebe na dojci stimiuliše kontrakcije materice i spriječava opasnost od jačeg krvarenja.  Bebino dojenje odmah na samom porođajnom stolu stimuliše lakše izbacivanje placente i zatvaranje krvnih žila. Mama će slabije krvariti jer bebino sisanje stimuliše kontrakcije materice.
  • Ono štiti bebu od pojave novorođenačke žutice. Istraživanja kod beba koje su dojene od samog porođaja su potvrdila kako je kod onih koje su dojene često nivo bilirubina u krvi bio znatno niži. Bebe koje su dojene bar 8 puta u toku dana imale su 3mg/dl niži nivo bilirubina od onih koje su bile dojene rijeđe. Razlog za ovakvu reakciju bebinog organizma je i taj što kolostrum ima laksativno dejstvo i zbog toga česćim stolicama beba izbacuje višak bilirubina, koji je odgovoran za pojavu žutice, prije nego što ga tijelo resorbuje. 
  • Beba stiče praksu u sisanju prije nego što mamine grudi budu pune mlijeka. Pružanje mogućnosti bebi da sisa prvih sati i dana posle porođaja, beba uči kako da efikasno sisa prie nego što mami nadođe mleko u grudima što se obično dešava trećeg-četvrtog dana po porođaju. Ovo je izuzetno važno majkama koje imaju ravne ili uvučene bradavice.

Neke bebe su pospane i nezainteresovane za dojenje u prvim danima, pogotovo ako su male ili ukoliko su majke za vreme kontrakcija ili za vreme samog porođaja primala lekove. Radi maminog i bebinog boljeg napretka potrebno je stimlisati i bebu i mamu na često dojenje.

Koliko je bitno piškenje i kakanje?

U toku prvih dva do tri dana dok beba sisa samo kolostrum imace samo jednu do dve mokre pelene. Od trenutka kada mami nadođe mleko broj mokrih pelena bi trebao da bude 6-8 pamučnih pelena, ili 5-6 jednokratnih i 2-5 ukakanih.

U prvim danima bebina kaka izgleda kao crna lepljiva masa koja se zove mekonijum. To je bebina stolica koja se sakupljala u njenim crevima jos dok je bila u maminom stomaku. Kolostrum je prirodan laksativ i jako je važan u procesu bebinog izbacivanja prve stolice. U toku prvih 24-48 sati od trenutka kada mami nadođe mleko i stolica ce se promeniti kako u boji tako i u izgledu.

A bebina težina nakon rođenja?

Normalno je za očekivati da ce beba u toku prvih dana po rođenju izgubiti do 10% od svoje porođajne težine. Jednim delom to je i zbog stolice koju će izbaciti ali i zbog već pomenute manje količine mleka (kolostruma). Bebe koje su često dojene u prvim danima brzo povrate svoju težinu. Poželjno je da beba dostigne svoju porođajnu težinu u toku naredne dve maksimalno tri nedelje mada većina beba to postigne i pre, posle 10-tak dana.

Davanje adaptiranog mleka (ili druge tečnosti) u prvim danima po bebinom rođenju, kada dete ima redovne podoje, je potpuno nepotrebno i može samo napraviti štetu jer će beba biti manje zainteresovana za dojenje pa može doći do većeg gubitka težine. Beba kojoj se daje voda će unositi u stomak tečnost ali ne i kalorije koje su joj potrebne za rast i razvoj.

Takođe korišćenje flašice moze da doprinese zbunjenosti između cucle i bradavice jer je način sisanja drugačiji, za pijenje iz flašice je potrebno manje snage i sve to može prouzrokovati nepotrebne probleme. Novorođenče lako može da se zbuni, jer se položaj jezika, vilice i usta razlikuje kod sisanja dojke ili pijenja mlijeka iz flašice kao i  pri korišćenju cucle varalice.

Greške koje se najčešće javljaju još u porodilištu ali i pri dolasku kući

Davanje dodataka (voda, čajevi, adaptirano mleko…) takođe prouzrokuje prepunjenost dojki jer skraćuju vrijeme koje bi beba provela sisajući. Česti podoji pomažu mami i da ne dođe do prepunjenosti dojki.

Davanje dodataka direktno utiče na količinu mlijeka koju mama stvara. Stvaranje mlijeka je direktno vezano sa brojem podoja, njihovim trajanjem tj dužinom podoja kao i efikasnošću kojom beba sisa. Davanje bilo koje dopune sisanju može samo da šteti količini mlijeka koja se stvara kod majke. Veći razmak između podoja, slabije sisanje može jedino da utiče na to da se količina mlijeka u maminim dojkama smanji.

Glukoza, obična voda, čaj ili adaptirano mleko su nepotrebni iako se jako često nude bebama iz raznoraznih razloga!

VAŽNO!!!
Majke čije su bebe hranjene u porodilištu adaptiranim mlekom, dobijaju prećutnu (i netačnu) informaciju da njihovo mleko nije dovoljno dobro za bebu. Zbog toga majke izlaze iz porodilišta sa ubeđenjem da je njiovoj bebi potrebno davati vodu ili formulu (adaptirano mleko), a ova činjenica dovodi do kraja dojenja. Uzrok prestanka dojenja, a i većine problema vezanih za dojenje je zbunjenost bebe promenom načina sisanja kao i slabom stimulacijom dojki.

Treba ti pomoć savjetnice za dojenje? Izaberi jednu od opcija pomoći

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com
Autor fotografije: Tamara Zidar

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!