Prvi “Festival dojenja” 2017. – odličan 5

atmosfera sa Festivala dojenja

Prvi Festival dojenja u Beogradu prošao je odlično! To bi bio najkraći mogući opis dešavanja koja su bila pripređena sa ciljem da se trudnice i majke informišu o raznim temema dojenja.

Da li je Beograd bio spreman za njega? Jeste! Trudnice zainteresovane, organizator na visini zadatka, učesnici odlični!

Nakon više okupljanja predhodnih godina u okviru akcija podrške dojenju na javnom mestu, nakon održanih 13 besplatnih mesečnih radionica za trudnice koje je posetilo oko 500 trudnica, jednostavno je morao da se desi i Festival dojenja.

Ambasadorka Festivala dojenja: Bojana Barović

Vrlo rado sam pristala da budem deo i ovog Festivala i da ispred više od 200 žena iznesem samo jedan mali deo činjenica vezanih za dojenje.

dr Marija Miletić “Nauka o ljubavi”

Trudnice, a i svi prisutni, bili su u prilici da odslušaju nekoliko zanimljivih i poučnih predavanja na temu dojenja, a između ostalih želela bi da izdvojim predavanje dr Marije Miletić “Nauka o ljubavi” koji se osvrnuo na to divno čudo zvano hemija u našim telima, od momenta prvog podoja do razvoja tela deteta koje sisa. Uz njeno predavanje tu su bila i dva nezaobilazna predavanja „Da li ste spremne za dojenje“ u kom je obrađena priprema za dojenje i sve one slatke muke koje imaju majke kada se porode.

Nije se pričalo isključivo o dojenju već i o ishrani trudnica i dojilja, higijeni usta i zuba kod majke i bebe, o tome kako urediti prostor za bebu da bude stimulativan kako bi podsticao razvoj deteta itd.

Nisu zanemarene ni buduće tate koje su uzele aktivno učešće postavljanjem pitanja i iznoseći svoja iskustva, neko javno, a neko i u pauzama predavanja u intimnijem razgovoru sa savetnicom. Naravo tu su i nezaobilazni sponzori sa raznim sitnicama koje su interesantne svaka na svoj način.

U okviru predavanja podeljena su i lična iskustva majki sa porođaja i problemi sa dojenjem na koje većina majki naiđe i to direktno iz publike. Ova vrsta interakcije je, bar kada sam ja i moj deo predavanja u pitanju, ono najvažnije. Jednako kao i na mesečnim radionicama cilj mi je da ni jedna majka ne ode bez odgovora. Baš zato je dijalog najvažniji na radionicama koje vodim.

[wp_ad_camp_1]

Za kraj Festivala, za sve one koji su ostali i sa nestrpljenjem čekali drugo predavanje, došla je na red i tema „Najveći izazovi u dojenju, kako ih prevazići“. Nadam se da sam ovim predavanjem podstakla interesovanje za rešavanje problema koji stoje ne samo pred trudnicama koje se spremaju za izazove dojenja već i za društvo u celini jer nije dojenje nešto što je samo stvar majke i deteta, već je dojenje čin o kom treba da brine celokupno društvo.

Jedno veliko bravo za sve vas. Vidimo se drage trudnice i majke na sledećem Festivalu dojenja koji bi trebao da se održi u oktobru.

ALBUM sa delom fotografija možete videti ovde: ALBUM

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!