Prvi put u vrtiću

Izvor: Zena

Kako da prvi rastanci prođu što bezbolnije 

Obavili ste zdravstveni pregled, nabavili pidžamu, papuče, torbu, no usprkos svim pripremama, strah vas je prvog dana u vrtiću. Je li vaše dijete emocionalno pripremljeno za taj veliki korak? Što ćete učiniti ako se rasplače?

Nekoliko dana prije nego dođe veliki dan, spomenite djetetu da se približava njegov prvi dan u vrtiću. Pripremite ga na to što može očekivati, kako se treba ponašati i što će sve raditi u vrtiću. Postavi li vam pitanje o drugoj djeci, recite nešto poput „Sva djeca koja idu u vrtić su jako dobra. U vrtić s tobom idu i Ivan i Maja (djeca iz susjedstva)!“ Dan prije odlaska u vrtić mu još jednom sve ponovite.

Mnoga djeca, čak i ona koja u boravku u grupi iskreno uživaju, teško prihvaćaju trenutak odlaska roditelja. Dobra će vam odgajateljica reći da li se vaše dijete pridružilo grupi djece nakon što ste otišli. Možete i sami skrivećki proviriti kroz prozor ili odškrinuta vrata. Ako je dijete jako tužno i samo sjedi, gledajući prema vratima, sljedeći dan provjerite da li se isto ponaša. Ako se to ponovi, porazgovarajte s odgajateljicom.

Naravno, lako je moguće da će se vaše dijete odmah uklopiti u društvo i vidjet ćete ga kako se veselo igra s drugom djecom. Izaziva li samo „opraštanje“ probleme, ne pokazujte mu koliko vas njegove suze brinu jer će pomisliti da može zapasti u nepriliku ako vas pusti da odete. Probajte otkriti da li mu je lakše opraštati se s ocem, dok ćete ih vi otpratiti od kuće.

Ako primjetite da je vaše dijete tužno i teško podnosi rastanke, obavijestite o tome odgajateljicu. Možda ga ona uspije zaokupiti s nekom zabavom, poput bojanja ili slaganja kockica, čim stigne u vrtić.

Prva dva-tri dana dođite ranije po dijete: Ostavite si nekoliko dana godišnjeg kako biste ga mogli ranije dovesti iz vrtića, dok se malo ne privikne. Deset sati odvojenosti je previše za prve dane.

Nemojte kasniti: Djeca koju se ostavlja da čekaju s odgajateljicom nakon što su sva djeca otišla, osjećaju se napuštenom. Opravdana ljutnja odgajateljice koja mora duže ostati na poslu neće nimalo pomoći djetetu, koliko god se ona to trudila prikriti. Naročito ne kasnite u početku: dijete može zaključiti kako uopće nije sigurno kad ga ostavljate u vrtiću.

Ne pričajte djetetu o zanimljivim stvarima koje su se dogodile dok je on bio u vrtiću: Budete li mu pričali o dragim gostima koji su vas posjetili dok njega nije bilo ili o nekim drugim lijepim događajima, kod djeteta ćete pobuditi osjećaj da puno gubi odlaskom u vrtić. Vaši rutinski poslovi moraju izgledati što je moguće običnijima

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!