Putovanje posle porođaja

MNOGI misle da putovanje posle porođaja nije tako problematično kao ona tokom trudnoće.
Iako prvih šest meseci trudnoće možete da putujete kao i obično, putovanje odmah posle porođaja može da dovede do određenih komplikacija.

Carski rez. Ako ste imali carski rez ne bi trebalo da putujete prvih mesec dana posle porođaja. Turistički obilazak posle porođaja carskim rezom nije preporučljiv jer su šavovi još uvek sveži i treba redovno da se neguju. Lekari preporučuju najmanje mesec dana mirovanja, jer time uklanjate mogućnost infekcije i nagomilavanja dodatnih kilograma.

Dužina putovanja. Ako s bebom nameravate da posetite svoju rodbinu udaljenu 1.500 km od vas, možete da putujete, ali oprezno. Vrlo je važno da to ne radite u prve dve sedmice, dok rana malo ne zaraste. Međutim, ako planirate da idete na duži službeni put u inostranstvo, onda dobro razmislite.

[wp_ad_camp_1]

Način putovanja. Bilo bi idealno da ne letite avionom najmanje mesec dana posle porođaja carskim rezom, jer to je uobičajena dužina odmora propisana posle svake operacije. Važno je da se telo odmori i povrati svoju snagu posle porođaja. Period oporavljanja traje oko nedelju dana u slučaju porođaja prirodnim putem. Putovanje automobilom je sigurnije, ali samo za kraće udaljenosti. Odmah posle porođaja ne bi trebalo da planirate duga putovanja autobusom i kolima. Vozovi su možda najudobniji način putovanja posle porođaja, bilo da ste se porodili prirodnim putem ili carskim rezom.

Komplikacije. Ako ste imali jednostavan porođaj, bez komplikacija, prirodnim putem, onda nema razloga da izbegavate putovanje. Ali, ako ste imali trudnoću visokog rizika ili komplikacije posle porođaja, onda treba da se posavetujete sa svojim lekarom.

Izvor: novosti.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!