Putovanje u Grčku – kako do Grčke kolima?

Na početku napominjemo da to što vam prilikom jednog putovanja nije tražen neki dokument, ne znači da vam on nije ni potreban. Grčki carinici i policajci na granici neće praviti probleme prilikom ulaska, jer im je prvenstveni motiv da što više turista uđe u Grčku.

To što nemate potrebne dokumente će biti samo vaš problem ako se dogodi bilo šta zbog čega biste mogli biti izloženi kontroli. Kazne su u ovakvim slučajevima često skuplje od cene aranžmana.

Ako ste se ipak odlučili da na put odete kolima, evo par saveta i preporuka na koje treba obratiti pažnju.

Putovanje u Grčku – kako stići kolima?

Za početak treba da znate da vas očekuje jedno poduže putovanje, za koje je potrebno obaviti neophodne pripreme. U zavisnosti od letovališta za koje ste se opredelili ove godine, očekuje vas put od 650 km pa do dugih 1500 km.

Iako ste već verovatno išli na putovanje u Grčku, pa vam je put donekle poznat, za svaki slučaj budite opremljeni mapom, ili navigacijom, kako biste što lakšte stigli do željene destinacije. Veći deo putovanja ćete voziti auto putem, pa treba pažljivo isplanirati pauze. Preporučujemo da krenete ranije izjutra umesto noćne vožnje. Upotreba klima uređaja treba da bude umerena, naročito kada tokom pauza napuštate kola.

Tehnička ispravnost vaših kola je preduslov za kretanje na put kolima do Grčke. Uz to potrebno je da posedujete svu potrebnu opremu.

Napomena: Po grčkim propisima neophodno je da posedujete PP aparat sa važećim atestom o ispravnosti. Takođe ukoliko napuštate vozilo na putu, potrebno je da svi putnici imaju obučene reflektujuće prsluke.

Potrebna dokumenta za put kolima do Grčke

Od dokumenata za putovanje u Grčku kolima će vam biti potrebna:

 • vaša vozačka dozvola na novom obrascu (plastična kartica)
 • saobraćajna dozvola
 • ako vozilo nije vaše, dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu DTV (žuti karton)
 • polisa osiguranja od autoodgovornosti
 • zeleni karton, ako putujete kroz Makedoniju

Preporučujemo vam da izvadite polisu putnog zdravstvenog osiguranja pre polaska i rešite se eventualnih glavobolja sa pokrivanjem troškova potencijalnih zdravstvenih tegoba u inostranstvu.

Napomena: Pre putovanja kolima do Grčke obavezno proverite datum isticanja registracije na registracionoj nalepnici, kako ne biste došli u situaciju da registracija istekne dok boravite na letovanju.

Takođe obratite pažnju na datum do koga vam važi pasoš. U zemlje šengena nećete moći da uđete ako vam pasoš nema rok važenja minimum još tri meseca od datuma izlaska iz zemlje EU.

Propisi koje treba da znate ako idete kolima do Grčke

Na ulasku u Grčku će vas sačekati tabla sa opštim informacijama o dozvoljenim brzinama kretanja, načinu plaćanja putarina i drugim opštim informacijama.

Od saobraćajnih propisa, poželjno je da znate da je u Grčkoj:

 • obavezna upotreba sigurnosnih pojaseva na svim sedištima za koja oni postoje
 • obavezna upotreba dečjih sedišta
 • propisana brzina u naselju 50 km/h ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno
 • propisana brzina na putu 90 km/h ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno
 • propisana brzina na auto putu 130 km/h ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno
 • zabranjena upotreba mobilnog telefona tokom vožnje
 • obavezno posedovanja PP aparata
 • dozvoljena koncentracija alkohola u krvi – do 0,05 promila

[wp_ad_camp_1]

Par korisnih saveta za put kolima do Grčke

Nemojte da vas iznenadi nepoštovanje saobraćajnih propisa lokalnog stanovništva. To nikako ne znači da je i vama slično ponašanje dozvoljeno. Vozite po propisima i zakonskim ograničenjima.

Naročito obratite pažnju na motocikliste.

Obratite pažnju na parkirana vozila na neočekivanim mestima kao što su krivine, serpentine, prevoji. Na semaforima kočite postepeno, kako biste pokazali onima iza sebe da ste turista i da nećete proći na žuto. Ovo takođe znači da ne budete suviše „startni“ kada se uključi zeleno svetlo na semaforu.

Kako biste olakšali sebi put, pribavite neophodnu dokumentaciju na vreme!
U prostorijama Auto moto kluba Novi Beograd možete pribaviti potrebna dokumenta za put, kao i polisu zdravstvenog osiguranja.

Želimo vam sigurnu vožnju,

AMK Novi Beograd

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!