Putovanje u trudnoći

Mnoge trudnice htele bi još jednom pre dolaska novog člana porodicei uživati u odmoru u dvoje. Saznajte u kojem razdoblju trudnoće je najbolje putovati, kao i koja su prevozna sredstva i odredišta primerena.

Ako je trudnoća uredna i bez komplikacija i ako vam je ginekolog dao zeleno svetlo, počnite pakovatii kofere. Ne zaboravite na trudničku knjižicu ili dokumentaciju sa redovnih pregleda!

 

Kada na put?

Najpogodnije vreme za putovanje je 5. mesec trudnoće (između 14. i 28. nedelje trudnoće) kada više nema početnih tegoba i kada stomak još nije prevelik.

Osim zbog učestalih mučnina i umora, u prvom tromesečju trudnoće mnogi ginekolozi ne savetuju putovanja zbog mogućih krvarenja ili pretećeg pobačaja.  Ako ipak putujete u tom razdoblju, važno je odabrati odredište za koje ste sigurni da ima nužnu medicinsku opremljenost za takve slučajeve.

U zadnjem tromesečju vaš trbuh je već dosta velik i pokretljivost manja pa je veća osetljivost na visoke temperature. Ako se svejedno odlučite za putovanje i ako idete u inostranstvo, informišite se pre puta šta pokriva vaše zdravstveno osiguranje. Zbog mogućnosti prevremenog porođaja odaberite odredište koje ima  u blizini bolnicu sa odeljenjem intenzivne nege za nedonoščad. Nameravate li putovati avionom, krenite na put pre 35. nedelje trudnoće jer su nakon toga  trudnicama zabranjeni letovi.

Odredište

Važno je da odaberete odredište sa adekvatnom medicinskom opremom i primernim higijenskim standardima. Neprimerena su odredišta na više od 2000 m nadmorske visine, mesta sa vlažnom i vrućom klimom ili regije s velikim temperaturnim razlikama. Velika vrućina, previše sunčanih zraka i visoka vlažnost vayduha nepogodno deluju na bebu u stomaku. Pogotovo treba izbegavati putovanja u regije sa malarijom.

Visoka odredišta nisu primerna i zbog niskog nivoa kiseonika u vayduhu kao i zbog povećanog rizika od pada i povreda.

Posebno poželjna za trudnice su odredišta uz vodu gde postoji mogućnost da trudnica pliva. Ronjenje je zabranjeno, ali plivanje je jedna od najoptimalnijih telesnih aktivnosti u trudnoći.

Kako putovati?

Najbolji način putovanja pogotovo u dalje krajeve je putovanje avionom. Ne zaboravite da je putovanje avionom u većini avio kompanija nakon 35. nedelje trudnoće zabranjeno.

Ako idete na put automobilom, zaustavljajte se svaka dva sata i malo prošetajte. Uzmite sa sobom dovoljno vode i grickalice. Vozač ne sme voziti prebrzo. Vežite se sigurnosnim pojasom.

Putovanje vozom je udobno. Trudnica može prošetati u toku puta. Leti pazite da odaberete voz sa klimom. Nemojte dizati preteški prtljag nego zatražite pomoć.
Sretan put!
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!