Ramazanski post i dojenje

Ramazan i dojenje

Da li dojilje moraju da poste?

Postoji verovanje da su dojilje oslobođene posta ukoliko su zabrinute za sopstveno ili zdravlje svog deteta. U tom slučaju niste obavezni da postite sve dok dojite.

Kako se dojilje drugih vera ponašaju za vreme posta?
Dosta žena širom sveta iz različitih religijskih grupa – Muslimanke, Jevrejke, Hrišćanke i Indijke – biraju da učestvuju u postu kada se on ne odražava direktno na smanjenje količine mleka na primer ako se radi o postu koji traje od 5 ujutro i do 7 popodne. Međutim kada post padne u vreme koje je duže od ovoga to nekim ženama može da stvori neprijatnosti, na primer u delovima sveta gde sunce zalazi tek u 9 sati uveče.

Važan faktor o kom treba razmišljati kada se razmišlja o postu je starost deteta. Kada se radi o maloj bebi (mlađoj od 6 meseci) koja je još uvek direktno i u potpunosti zavisna od majčinog mleka tada ne bi trebali da postite. Ako dete ima više od godinu dana, već koristi raznovrsnu ishranu, a podoje uzima par puta na dan ili samo u vreme kada ide na spavanja tada je post moguć sa malo ili nimalo nelagodnosti po oboje.

[wp_ad_camp_1]

Da li post može naškoditi mojoj bebi?
Kako bi održalo proizvodnju mleka na zadovoljavajućoj granici Vaše telo efikasnije koristi Vaše zalihe. Istraživanje je sprovedeno na dojiljama u vreme posta i pokazalo je da su promene u količini mleka koje se stvara minimalne ali mleko se promenilo po sastavu. Ove promene su bile uočljive kod žena koje su postile duže od 24 sata. Zbog ovoga je jako važno da majke koje doje i poste obavezno imaju rano jutarnji obrok (sehri) pre izlaska sunca kako bi nastavile post.
Iako su makroelementi u mleku ostali nepromenjeni došlo je do smanjenja količina kod mikronutrijentata poput cinka, magnezijuma… kada se radilo o dužem postu.
Količina masnoće u majčinom mleku je ostala nepromenjena. Razlog za stabilnost kod masnoće je jednostavan Vaše telo koristi sopstvene zalihe masnoće i kada Vi ne jedete dovoljno.
Ukoliko postite za vreme Ramazana rast i razvoj Vašeg deteta najverovatnije neće biti ugroženi. Međutim jako je važno da svo vreme držite oči širom otvorene tj da pazite kako bi na vreme primetili bilo kakve promene u zdravlju Vašeg deteta. Ti znaci kod deteta podrazumevaju: konstantan plač, smanjenje broja mokrih pelena, zelenu praznu stolicu, gubitak na težini.

[wp_ad_camp_1]

Da li post može meni kao dojilji da naškodi?
Kada je post dugačak a Ramazan pada u letnjim mesecima tada postaje mnogo teže da se post izdrži bez obzira što neće doći do značajnijeg smanjenja u količini mleka svala majka može da se pri kraju dana oseća jako iscrpljeno.  Istraživanje takođe pokazuje da majke koje isključivo doje lako mogu da dođu u fazu dehodratacije.
Možete da postite Ramazan ako želite ali morate takođe da vodite računa o tome da se Vi osećate dovoljno dobro i da beba unosi dovoljno hranljivih sastojaka. Možete lako za sedam dana smršati kilogram i to neće uticati na količinu mleka. Ukoliko primetite da gubite više na težini ili da imate simptome dehidratacije prestanite sa postom odmah.
Znaci dehidriranosti kod dojilje su: jak osećaj žeđi, urin postaje tamne boje i jakog miris, vrtoglavica, malaksalost i pospanost iako ste spavali dovoljno i glavobolja.
Ukoliko se osetite ovako prekinite post i uzmite vodu ili slani rastvor. Možete takođe da popijete sok sa malčice soli.

Kako se ponašati za vreme Ramazana?
Razgovarajte sa Vašom okolinom, prijateljima i porodicom o tome kako se posti tj kako su oni postili. Raspitajte se i kod ostalih majki o njihovom iskustvu.
Koristite multivitamine i miltimineralne dodatke jelu. Uz jelo pre izlaska sunca možete uzeti i vitamin D.

Izbegavajte stress.
Prihvatite ponuđenu pomoć.
Beležite u dnevnik šta ste sve jeli i pili kako bi mogli da proverite da li unosite hranom i pićem dovoljno hranljivih sastojaka.

Dobro isplanirajte dan pod an kako bi mogli da budete mirni.
Ne podižite teške predmete i ne idite u dugačke šetnje; budite u prostoru koji je prohladan kako ne bi dehidrirali.
Hranite se zdravo za vrerme posta. Postarajte se da unosite dovoljno protein radi bebe. Unosite ugljenehidrate koji sporo oslobađaju energiju kao što su cela zrna žitarica, sušeno voće itd. Jedite voće i povrće.
Pijte bar dva litra vode čak i kada ne postite.
Ne preskačite nikako ranojutarnji obrok pre izlaska sunca.
Čak i kada imate kasnu večeru pre odlaska na spavanje nikako ne propustite ranojutarnji obrok.

Šta mogu da uradim ako ne postim Ramazanski post?
Ukoliko dojite dete i zbog toga izaberete da ne postite od Vas se očekuje da to nadoknadite tako što ćete nahraniti siromašne osobe oniliko koliko dana niste postili.

Autor: Dr. Naomi Mirza, Medical Specialist

(Super beba)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!