Ravne i uvučene bradavice i dojenje

ravne bradavice

„Meni su rekli da moje bradavice ne valjaju i da nemogu da dojim bebu!“
Ovo je jedna od čestih izjava kada su u pitanju bradavice tj njihov oblik i veličina. Baš zbog ove rečenice koja je mnoge mame „naterala“ da odustanu od dojenja prva stvar koju svaka mama mora da zna je da beba DOJI tj izvlači mleko iz DOJKE, a ne iz bradavice!
Postoji jedan broj majki koje prirodno imaju izvučene bradavice i to je jednostavno tako. Međutim postoje i mame kod kojih bradavice nisu ispupčene već su u ravni sa areolom. Kako među njima razlikovati ravne od uvučenih bradavica i da li je moguće dojiti bebu ukoliko su bradavice ravne ili uvučene?

[wp_ad_camp_1]

Da li su moje bradavice ravne ili uvučene?
Kako ih razlikovati?

Da bi odredili kakve bradavice imate nije dovoljno samo ih pogledati već je potrebno i uraditi jednostavan test. Uhvatite kažiprstom i palcem deo gde areola (tamniji krug kože oko bradavice) prelazi u kožu i nežno pritisnite prste jedan ka drugome. Pogledajte kako se vaša bradavica ponaša pri pritisku… Da li je ostala ravna u nivou areole (to je ravna (flat) bradavica) ili se povukla na unutra (uvučena (inverted) bradavica). Još jednostavnije je preći nečim hladnim preko bradavice i pogledati reakciju.

Bez obzira u koju grupu spadate u najvećem broju slučajeva možete da dojite bebu. Jako je mali broj žena kojima bradavice predstavljaju prepreku u dojenju.

[wp_ad_camp_1]

Kako prevazići problem sa bradavicama i biti uspešna mama dojilja?
Postoji više „tehnika“ prevazilaženja ovog problema. Bez obzira koju tehniku praktikujete ono što je od najveće važnosti je da stavljate bebu na dojke da sisa. Bebina usta su idealna „spravca“ za izvlačenje bradavica.
Pre podoja možete probati neki od ovih metoda:

  • Upotrebite pumpicu za izmlazanje mleka koja će pomoći da se bradavica izvuče.
  • Palcem i kažiprstom pokušajte da izvučete bradavicu.
  • Prislonite na bradavicu nešto hladno ali samo na kratko.
  • Dok držite dojku rukom, lagano pritisnite palcem i kažiprstom tkivo dojke u „dubinu“ dojke ka grudnom košu tek toliko da bradavica lakše izađe.

Ovo su samo neki od načina kako možete da pomognete sebi da pravilno postavite bebu na dojku. Koji god metod da koristite nemojte da odustajete od dojenja jer bebina usta najbolje izvlače bradavicu i posle nekog vremena bradavica će se naviknuti na ovaj položaj izvučenosti.

[wp_ad_camp_1]

Kod mama koje imaju problem sa bradavicama lako može da se desi da se jave ranice ragade na bradavicama jer beba ne uspeva da bude dobro postavljena na dojku. Baš zbog ovoga obratite pažnju na to da što bolje izvežbate pravilno postavljanje bebe na dojku. Jedino ako je beba dobro postavljena i ima „puna usta dojke“ tek tada će efikasno sisati, neće biti nervozna na dojci, neće biti ranica ni bola pri podoju, a mleko će teći baš kako i treba, samim tim neće biti ni prepunjenosti dojke.
Još jednom da naglasim da beba sisa iz dojke. Mleko se ne nalazi u bradavici već u dubini dojke zato budite strpljivi i pokušavajte.
Kako se beba pravilno postavlja na dojku pogledajte i pročitajte OVDE Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)

Tereza Miljković
savetnica za dojenje
Urednik sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

2 Comments

  1. Postovanje,
    moje bradavice su idealne za sisanje. To su mi rekle sve babice u porodilistu, ali sam po njihovoj preporuci krenula da koristim silikonske iz razloga sto je beba bradavicu podvlacila pod jezik i uopste nije mogao da sisa, tj.nije umeo da stavi bradavicu na jeziku. Navikao se sada na silikonsku, super vuce. Da li ga trebam odvikavati? Pokusala sam da mu dam bez nje ali ne pali 🙂

  2. I ja sam morala da ih koristim zbog bukvalno ogromnih i zbog nadoslog mleka zaravnjenih bradavica sa kojima moja beba nije mogla da se izbori na pocetku. Odvikla sa 8 nedelja kada je malo ojacala, i presle smo na klasicno dojenje jer je moja savetnica izrazila neke sumnje u vezi sa silikonskim stitnicima i protokom mleka, kao i jos neke stvari. Mislim da i ovde na sajtu imate clanak o silikonskim bradavicama i tim dilemama. Nisam nista forsirala, ponekad sam samo bez pritiska nudila dojku bez stitnika, a za odvikavanje je bukvalno bio potreban jedan dan da se navikne i da skonta da je to isto to mleko. Sisala je do 20. meseca na kraju, bez ikakvih problema.

Odgovori

error: Content is protected !!