Regresija spavanja – dete se budi po celu noć

regresijaSvi smo ih osjetili zar ne… Djete je jedno vrijeme lijepo spavalo po cijelu noć, ako zanemarimo možda jedan do dva podoja u snu tokom cijele noći, a uz bebu spavali su svi.

A onda, kada se to najmanje očekivalo iznenada vaša fina beba je počela buditi se STALNO! Traži utjehu, hranu, maženje i plače…

Šta se to desilo? Žalili ste se drugaricama, rođakama i pokušavali pronaći razlog. Ne nije vaše mlijeko postalo slabo, ne, ne… Radi se o regresiji spavanja.  

Šta je to regresija spavanja?

Dakle, šta je to regresija spavanja ili drugačije rečeno nazadovanje u navikama spavanja. Termin regresija spavanja se koristi za opisivanje stanja tj perioda kada beba ili djete koje je lijepo spavalo preko noći, počinje sa čestim buđenjima u toku noći i ima problem da ostane duže u stanju sna. Regresija se može javiti u periodima skokova u razvoju a zna da traje dvije do šest nedjelja, nakon čega se prespavana noć jednako brzo kao što je nestala, pojavljuje ponovo,  odnosno beba se ne budi tako često kao u predhodnom periodu.

Kada se sve javlja regresija spavanja?

Ne postoji samo jedna, ima ih više. Najuočljivije regresije javljaju se u relativno preciznim periodima odrastanja djeteta i to u dobu oko 4. mjeseca starosti, oko 9 mjeseci starosti i sa oko dvije godine.

Kao što je slučaj sa skokovima u razvoju tako je i sa regresijama u spavanju, poslije svake ove faze regresije, beba usvaja neku od važnih stepenica svog razvoja poput sjedenja, puzanja, stajanja, učenja korišćenja noše (tute).

Ova faza NIJE povezana direktno sa dojenjem, već se radi o normalnoj fazi svakog djeteta bez obzira na način hranjenja.

Šta očekivati u toku regresije spavanja?

1. Malo sna

Možda ćete pomisliti da je to lako i da vam neće smetati ali i najizdržljivija osoba kad tad više nema snage.

2. Ekstremna preosjetljivost

Prisjetite se kako se vi osjećate kada ste nenaspavani: nervoza, razdražljivost i najverovatnije preosetljivost. Isto tako se oseća i vaše djete. Naviklo se da spava i odjednom nailazi na mnogo problema sa uspavljivanjem. Naravno sada shvatate da će i djete biti osetljivo i razdražljivo ništa manje nego vi i svi ukućani.

3. Više maženja

Koliko je vama teško da shvatite šta se dešava jednako teško je i djetetu! Potrebna im je podrška i razujmevanje i mnogo maženja dok ne prođe ova faza. Sve će se to promjeniti čim faza regresije prođe.

4. Povećana glad

Skokovi u razvoju su važni trenutci u životu deteta. Sve dok je djete u skoku, koji se često poklapa sa regresijom u spavanju, djetetovo tijelo radi „prekovremeno“ tako da mu je potrebna hrana. U tim trenutcima djete traži da jede i jede i jede…

Kako preživjeti regresije spavanja?

Za početak duboko udahnite… Regresije spavanja nisu zabavne nikome pogotovo ako ste se tek navikli da lijepo ljudski prespavate noć.

Ne zaboravite da je ovo samo razvojna faza vašeg djeteta. Ponovo će se sve vratiti u normalu i vi i vaše djete ćete ponovo spavati. O da… sigurno ne vjerujete sada ako ste u toj fazi, ali vidjet ćete… Kao što je već gore napisano ova faza zna da traje dijve do šest dugih nedjelja, a ako traje duže onda se ne radi o regresiji već je potrebno potražiti drugi uzrok.

Sve dok traju ove neprospavane noći sjetite se da ste i vi i djete podjednako umorni i razdražljivi. I pored svega dajte sve od sebe da budete što smireniji. Pomognite djetetu da se osjeća što smirenije i da spava koliko god je moguće.

Još par saveta:

  • Budite fleksibilni. Regresija je privremena faza pa joj se prilagodite.
  • Tražite pomoć. Neka se i tata nađe pri ruci kad god je moguće kako bi mama mogla odspavati bar preko dana.
  • Prihvatite dodatna hranjenja kao nešto normalno jer su prolaznog karaktera. Obećavam da će se sve vratiti uskoro u normalu.
  • Pomognite djetetu da se opusti uz masažu, kupanje ili pričicu…
  • Obratite pažnju na okruženje. Da li je došlo do promjene godišnjeg doba? Da li je toplije u sobi nego prije? Hladnije? Da li ranije počinje dan?
  • Probajte da djete spremite za spavanje malo ranije od uobičajnog. Većina djece je spremna za noć između 18 i 20h. Ukoliko djete spremate za spavanje mnogo ranije ili kasnije od ovog perioda možda vam ovo pomeranje bude od velike koristi.
  • Nemojte usvajati nove navike koje vam ne trebaju poput ljuljanja djeteta sve dok zaspi… takva navika je nepotrebna.
  • Ako ništa drugo ne pomaže, posetite pedijatra.

(Tekst prilagođen sa: sleeplady.com)

Šta je to što je vas najviše namučilo a šta vam je pomoglo?


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!