Respiratorne infekcije u trudnoći

Izvor: MONDO/Yumama

stomak

Respiratorne infekcije uglavnom izazivaju virusi, kojima izuzetno “prijaju” niže temperature. Ima ih na stotine vrsta: od izazivača obične kijavice, do uzročnika ozbiljnijih oboljenja.

Smatra se da do oboljevanja dolazi usled rashlađivanja sluzokože, što dovodi do sužavanja krvnih sudova, pa sluzokoža ostaje bez dovoljno leukocita – vojske našeg odbrambenog sistema.

Bakterijske ili virusne infekcije?

Važno je obratiti pažnju na simptome. Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno, zapaljeno grlo – gnojna angina. Virusi deluju na malo drugačiji način.

Na svom putu ubijaju ćelije u koje se nasele, vezuju se za gornji respiratorni trakt i izazivaju: promuklost, kašalj, blago povišenu temperaturu, zamućenost očiju.

Kada su u pitanju virusi, promene i tegobe duže traju (mogu da traju i dve do tri nedelje). Međutim, nikako nemojte da nagađate šta je pravi uzročnik oboljenja. Najbolje je da se odmah obratite lekaru.

Dodir opasniji od kapljica

Ovog puta ćemo demantovati dugo uvreženo mišljenje da se virusne infekcije prenose samo kapljičnim putem. Većina virusa preživljava više od 24 sata na raznim površinama pa je, zapravo, prenos prljavim rukama veći izvor zaraze.

Češće pranje ruku i menjanje papirnih maramica (jedna maramica – za jednu upotrebu) je dobra metoda prevencije.

Antibiotici – da ili ne?

Čim osete prve simptome prehlade, mnogi pacijenti samoinicijativno posežu za antibioticima. To je velika greška, s obzirom da antibiotici ne leče virusne infekcije.

Mogu da deluju samo na bakterije koje već normalno žive u flori sluzokože, pa se njihovim uzimanjem zapravo široko otvara put virusima. Zbog toga, drage buduće mame – držite se dalje od vaše kućne apoteke i ne preduzimajte ništa na svoju ruku.

Uvek imajte na umu da to može da smeta bebi.

Šta ako dođe do komplikacija?

Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se uvek šire, što znači da pogađaju respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu da izazovu komplikacije – lakše ili teže.

No, ako je u pitanju takva situacija, nemojte da se “igrate”. Adekvatno lečenje može da vam pruži isključivo lekar. Jer, bilo kakva komplikacija je svojevrstan signal da vam je imunološki sistem u padu. Zato budite oprezni. Dodatno ugrožene grupe su pušači i hronični bolesnici.

Važno je odležati

Neophodno je da se virusna infekcija odleži. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imuno sistema, potrebno je da se organizam odmori.

Mirovanje je izuzetno važno jer se tako povećava protok krvi i smanjuje opterećenje celokupnog sistema. Prema tome, pidžama i udoban krevet, puno odmora i sna – bila bi jedina prava preporuka za vas.

Kako ojačati imuni sistem?

U svetu se sprovodi savremena trokomponentna imuno dijeta, kojom se organizam lakše odupire infekcijama. Evo šta je ponuđeno da se lakše odbranite od bolesti:

Uzimajte oligoelemente, na prvom mestu cink. Njegovi resursi se brzo troše, pa ih treba blagovremeno dopuniti.

Svakodnevno konzumirajte propolis, kao potpuno prirodan proizvod, sa fantastično blagotvornim dejstvom.

– Veoma važna komponenta su masne kiseline – omega 3 i omega 6, koje deluju na odbrambene mogućnosti našeg organizma. Ali, ne treba zaboraviti ni dragoceni učinak vitamina A i C.

Naravno, o svemu ovome ćete prvo da se posavetujete sa vašim lekarom.

Ono što mi možemo da vam preporučimo kao opšte preventivne mere je da što više šetate na čistom vazduhu, da redovno provetravate prostorije u kojima boravite, da se dovoljno odmarate, pravilno hranite, radite ono što vam prija i volite vašu bebu!

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!