Rizične trudnoće

briga pre vremena Super beba

KAKO IH PREPOZNATI

Rizične trudnoće su one u kojima je povećana opasnost po zdravlje, ponekad i život bebe ili majke, ili oboje. Rizičnima se smatraju i trudnoće kada je  povećana mogućnost komplikacija pre porođaja, tokom porođaja i nakon njega.

TRUDNOĆA I HRONIČNE BOLESTI

Ako imate neku hroničnu bolest, potrebno je da pre nego što ostanete trudni odete kod vašeg ginekologa na savetovanje, a on će vas po potrebi upututi kod specijaliste perinatologa koji se bavi ovim problemima i kod genetičara. Na savetovanju će biti diskusije o tome da li to oboljenje ima uticaja na trudnoću i obrnuto, da li trudnoća deluje na tok i eventualno pogoršanje bolesti. Takođe je važno kako sve ovo utiče na bebu.Neka oboljenja zahtevaju stalnu upotrebu lekova od kojih su neki teratogeni (mogu izazvati oštećenja bebe), ali je moguće preći na neke druge lekove tokom trudnoće koji nemaju štetnih uticaja na plod.

[wp_ad_camp_1]

I GOJAZNOST JE RIZIK

Neka od stanja koja zahtevaju posebnu pažnju su izvesna oboljenja majke: srčana oboljenja i povišen krvni pritisak, eklampsija, oboljenja bubrega, oboljenja žljezda sa unutrašnjim lučenjem, naročito šećerna bolest, psihički poremećaji koji zahtevaju stalnu terapiju, krvne bolesti i tromboembolija, epilepsija sa antikonvulzivnom terpijom, maligne bolesti, astma težeg stepena, bolesti zavosnosti (droga, duvan, alkohol…)HIV infekcije, autoimune bolesti (lupus eritematodes…), genetske bolesti, gojaznost (BMI preko 35 na prvoj poseti) i pothranjenost (BMI manji od 18 pri prvoj poseti ), mlađe od 18 i starije od 35 godina, jedan ili više socioekonomskih rizika (nizak socioekonosmki status, osetljive grupe – izbeglice, nezaposlenost, nizak obrazovni nivo, nasilje u porodici, loši higijenski uslovi stanovanja..

RIZICI KOD ZDRAVIH MAJKI

Neke trudnoće su rizične i ako je majka zdrava – višeplodne trudnoće (blizanci, trojke…), prethodni spontani pobačaji, prevremeni porođaji ili smrt ploda u materici, rano prsnuće vodenjaka, nisko usađena posteljica – placenta previja, zastoj rasta bebe u materici tokom trudnoće. Rizik predstavlja i ako je majka imala operacije na materici (carski rez, odtsranjivanje mioma), ako je  u prethodnim trudnoćama imala tešku preeklampsiju ili ekplampsiju, Rh izoimunizaciju, krvarenje posle porođaja, postpartalnu psihozu – depresija nakon prođaja, više od 6 porođaja, novorođenče malo za termin (ispod 2500g) ili preveliko (preko 4,5 kg), novorođenče sa anomalijama.

Da sumiramo: bolesti u trudnoći koje predstvljaju rizik su: anemija (malokrvnost), dijabetes melitus – šećerna bolest, povišen krvni pritisak izazvan trudnoćom, RH izoimunizacija žena koje su Rh negativne u kombinaciji sa Rh pozitivnim partnerom, stanja koja su dovodila do više spontanih pobačaja u prethodnim trudnoćama, poremećaji u razvoju ploda.

Izvor: bebadolazi.net

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!