Roditelji kao primer deci za stolom

izvor:b92.net

Roditelji koji žele da im deca jedu više voća i povrća morali bi i sami praktikovati ono što zagovaraju, a to naročito važi za konzumiranje “brze hrane”, objavili su naučnici u listu “Prevetivna medicina”.

 

U studiji sprovedenoj u više od 1.300 porodica, stručnjaci iz škole javnog zdravlja u Sent Louisu dokazali su da su deca povećala unos voća i povrća nakon što su to učinili njihovi roditelji.

Otkriće ukazuje na to koliko je važno da roditelji posluže kao model zdrave ishrane deci predškolskog uzrasta.

Takođe je utvrđeno da podučavanje roditelja o nutritivnoj važnosti pojedinih namirnica može pomoći u prevenciji gojaznosti kod dece.

“Roditelji imaju ogroman uticaj na to koliko voća i povrća pojedu deca”, rekla je Debra Haire – Džošu, voditeljka istraživanja koje je uključivalo kućne posete porodicama i podučavanje o važnosti zdrave ishrane.

“Ako roditelji jedu više voća i povrća, više će ga jesti i deca”, kazala je ona i dodala da ako mališani vide roditelje da jedu grickalice, hamburgere i piju gazirana pića, oni će usvojiti takav obrazac ishrane.

U svakoj američkoj saveznoj državi sprovodi se program “Roditelji kao učitelji”, putem koga se članovi porodica pomoću kućnih poseta stručnjaka podučavaju zdravoj ishrani i ostalim aktivnostima važnim za odgoj dece.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!