Roditeljska toplina osigurava uspeh deteta u budućnosti

porodica

Ukoliko želite pomoći svom detetu da izraste u toplu i brižljivu odraslu osobu, samo se rukovodite osnovnim načelima ljudske emocijalnosti, poručuju psiholozi. Oslonite se na zagrljaj, poljubac i milovanje. Skoro sve aktuelne svetske studije ukazuju na to da će roditelji koji svojim ponašanjem pokazuju iskrenu ljubav prema deci imati veće šanse da osiguraju potomstvu bliskije i sretnije međuljudske odnose u budućnosti.

Kada su istraživači intervjuisali 379 roditelja s petogodišnjom decom, prateći njihov porodični život tokom 36 godina, otkrili su neoboriv dokaz da ljubav i toplina prema deci snažno predskazuje skladnije brakove, trajnija prijateljstva, bolje mentalno zdravlje i uspešnije karijere one dece koja su u bila voljena.

Savet za očeve – Utvrđeno je da je očeva toplina prema detetu isto toliko važna kao i majčina za osiguravanje detetovog uspeha i normalnog emotivnog razvoja. Oko 70 odsto dece koja su imala tople i brižljive roditelje postiglo je visoka društvena dostignuća, dok je samo 30 odsto dece s hladnijim roditeljima uspelo na tom putu – kaže profesorka s klinike za psihologiju na bostonskom univerzitetu.

[wp_ad_camp_1]

Premda tu verovatno postoje i drugi uticajni faktori, stručnjaci navode nekoliko razloga zašto prava ljubav vodi još većoj ljubavi: “Deca uče od svojih roditelja osnovne obrasce ponašanja, koje potom nastavljaju da primenjuju i u odraslom dobu. Takođe, na osnovu te ljubavi, deca mogu razviti u sebi osećanje sigurnosti, što ih osposobljava da kasnije prolaze kroz život na jedan srećan i zdrav način.”

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!