Ružne reči postaće prolazna faza ako ih ignorišete

Izvor: Blic

Ružne reči postaće prolazna faza ako ih ignorišete

Ukoliko u nekom trenutku čujete od svog mališana da izgovara reči poput „jebiga”, “majmune”, „idiote” ili „svinjo”, smirite se pre nego što odreagujete na bilo koji način. Verovali ili ne, psovanje je sasvim normalan deo odrastanja i nemate razloga za brigu. Sva deca to prevaziđu.

Dokaz poverenja
Ukoliko vam dete u trenutku ljutnje zato što nije dobilo gumene bombone ili željenu igračku kaže: „Ti, glupane”, to je odraz poverenja i sigurnosti u roditeljska osećanja. Naime, dete zna da ga volite i iz tog razloga se i usuđuje da to kaže jer time testira granicu do koje može da ide i težinu reči koje je izgovorio. I to je deo dečje svakodnevice i važno je za odrastanje.

Ignorišite
U prvom momentu te reči zvuče apsurdno. Ali, svaka psovka je prilika za vežbanje socijalnih pravila. Ne postoji sumnja da dečju želju za provokacijom treba da dovedete na podnošljivu meru. Repertoar reakcija može biti raznovrstan, od toga da se tako nešto prečuje, pa do oštrog ukora. Uzrast deteta, takođe, igra posebnu ulogu – što je dete mlađe, to je jasnije da ono ne zna značenje ružnih reči koje izgovara. Iz tog razloga, trogodišnjaci koriste psovke jer im se sviđa reakcija okoline.
U takvim slučajevima, najbolje je da ne kažete ništa. Međutim, starija deca će, opet, psovati i koristiti ružne reči u konverzaciji da bi provocirala. E, tada treba da objasnite detetu da psovke mogu da uvrede i da na taj način mogu da se izgube čak najbolji prijatelj.

Izražavaju osećanja

Ukoliko vaše dete često psuje i govori ružne reči, to je, u stvari, poziv u pomoć. Jedna od mogućih reakcija može biti: „Vidim da si ljut i besan. Šta se događa s tobom?”
Na taj način možete saznati da je vaspitačica postavila nova pravila ponašanja koja su dete izbacila iz ravnoteže. Ili ga neko drugo dete stalno zadirkuje. Psovke u tom slučaju više nisu tema. Umesto kritikovanja, potrebno je pružiti pomoć.

Psovke su osnova za prva objašnjenja
Reči kao što su „budalo“, „idiote“ i „glupane“ roditelje posebno ljute. Kod psovki koje su posebno neprijatne ne samo da dolazi ljutnja nego i neprijatnost.
Ako želite da detetu pojasnite stvari, morate da govorite o jednoj stvari o kojoj se obično ne priča kao o lepom vremenu, a to je seksualnost. Tome još doprinosi činjenica da prvi impulsi za objašnjenje nekih tema moraju da poteknu od deteta.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!