Sa kime se druži vaše dete

DrugariIzmeđu brige roditelja i zabadanja nosa u nešto što vas se ne tiče tanka je granica. Jedna od tema koja povlači ovo pitanje su i prijatelji vaše dece. S kim se to druže, kakvi su im prijatelji i da li loše utiču na njih, samo su neka od pitanja koja sebi postavi skoro svaki roditelj.

Mladima je potrebna sloboda. Pod tim, između ostalog, podrazumevaju pravo da sami biraju prijatelje. Ali kako da reagujete ako vam se od njih diže kosa na glavi?

Možda se bojite da će vaše dete upasti u loše društvo ili se sprijateljiti s nekim, prema vašem mišljenju, neprikladnim za druženje. Ako vaše dete već ima takva prijateljstva, svaki vaš postupak može shvatiti dvosmisleno. Zabrana će ih obično samo ohrabriti da se još više vežu za te prijatelje koje ne volite.

Zato izbegavajte zabrane i naređenja. Naročito se potrudite da izbegnete da vaše dete sazna da ne volite nekog od njegovih prijatelja. To bi bilo to zabadanje nosa, petljanje u nešto što vas se ne tiče i izazvaće samo negativne reakcije kod deteta. Ne određujte s kim će se vaše dete družiti, samo pazite da se ne druži sa pogrešnim ljudima.

Bolje je dopustiti prijateljstvo, ali što je moguće više pod vašim nadzorom. Na primer, ako su manji, predložite im da se druže u vašoj kući.

Neprimetna kontrola

Takođe, jedan od načina izbegavanja nepoželjnih prijateljstava svakako je i kontrola nad detetom. To ne znači da ćete nadgledati svaki korak vašeg deteta, već ćete se jednostavno pobrinuti da ne bude na pogrešnom mestu u pogrešno vreme – da ne izlazi do prekasno, da se ne smuca po lošim, opasnim delovima grada i slično.

Roditelj bi uvek trebalo da zna gde mu je dete. Razvijte tu neku naviku kod deteta da vam se javlja gde je i po mogućnosti s kim je. Naravno da ćete mu dopustiti izlaske, ali odmalena razvijajte taj odnos – Možeš da ideš svuda, samo moraš da mi javiš gde si i s kim si. Dete će tada imati osećaj da mu verujete i neće imati razloga da laže, piše “Blic”

To što ih s vremena na vreme vidite izdaleka nije dovoljno da steknete pravu sliku o njima. Ako budu dolazili kod vas, lakše ćete steći utisak o tome kakvi su, kakav im je odnos prema školi… Pokušajte da saznate šta rade kad su zajedno.

Ali, pazite! To ne znači da treba da ih uhodite ili da svaki čas ulazite u detetovu sobu, izmišljajući razne izgovore! S njima ćete se bolje upoznati ako povremeno razmenite koju reč, pozovete ih na ručak…

Zadržite primedbe za sebe

Ako su razlozi subjektivne prirode (nisu vam simpatični, ali ne možete da objasnite zašto, ne potiču iz vašeg društvenog sloja…), zadržite primedbe za sebe i budite ljubazni prema njima.

Vaše dete treba da se druži s ljudima različitog kulturnog nivoa i iz različitih društvenih slojeva. Od toga će imati samo koristi, pošto će bolje upoznati svet u kojem živi.

A ako loše utiču na njega? E onda morate da reagujete, ali pažljivo. Za početak otvoreno porazgovarajte sa detetom. Pitajte ga šta je to što mu se kod njih sviđa. I maksimalno se uzdržite od oštrih komentara. Nikad nemojte preterano da kritikujete ukus, aktivnosti i drugove svoga deteta. Adolescenti su izuzetno osetljivi na to.

Ne zaboravite da bi vaše negativno mišljenje moglo da ima suprotan efekat od željenog. Ako žestoko kritikujete njegove drugove, dete će ih braniti. Verovatno će nastaviti krišom da se viđa sa njima i neće vas više upoznavati sa svojim novim prijateljima.

Budite diplomata

Diplomata možete biti samo ako iamte puno takta. Detetu morate da pošaljete poruku da se i dalje osećate odgovornim za njegovo vaspitavanje, školovanje…

Ni slučajno nemojte da se pretvarate da ništa ne primećujete i da puštate da sve bude po njegovom.

S druge strane, ako hoćete da dete nauči da vrši selekciju, ono mora da oseća da roditelji poštuju njegovo mišljenje i njegov izbor.

Zato treba biti izuzetno obazriv u ovakvim situacijama: dete treba da ima punu slobodu izbora, ali ne sme da se oseća kao da je prepušteno samo sebi.

Izvor: poslovnazena.biz

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!