Saveti ginekologa koji će biti od koristi budućim majkama

Izbegavajte stres, hemikalije i pušenje

Želite da ostanete u drugom stanju, ali nekako vam ne ide. Ako niste ostali trudni u roku od nekoliko meseci, ne znači da imate ozbiljnije reproduktivne probleme, ali znači da vam telo govori da mu treba bolja priprema za predstojeći period napora od devet meseci koji iziskuje trudnoća.

– Usvajanjem novih zdravih navika, oslobađanjem od stresa i zdravom ishranom sigurno ćete lakše zatrudneti i pripremiti telo za nove izazove u sledećih devet meseci – objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog iz ordinacije „Merida“.

 

Stres i hemikalije
Stres na poslu ili određeno radno mesto i okruženje mogu da smetaju vašoj plodnosti. Ako ste neprestano izloženi nezdravom okruženju što se tiče hemikalija ili radite na mestu gde ste izloženi određenim zračenjima, bilo bi dobro da se raspitate do koje mere to može da utiče na vaše zdravlje i zdravlje vaše buduće bebe. Stres može definitivno da utiče na mogućnost začeća.

Posetite ginekologa
Ako planirate da zatrudnite, obavezno posetite ginekologa. Zamolite ga da vam osim redovnog pregleda, uzimanja papa-testa i ultrazvuka, uradi sve laboratorijske analize kako bi se otkrile moguće polne bolesti ili potencijalno opasne bakterije koje mogu da budu uzrok mnogih bolesti i spontanih pobačaja. Takve bolesti ili bakterije potrebno je izlečiti pre trudnoće. Isto tako, nemojte da zaboravite da posetite zubara. Neka vam pregleda i po potrebi popravi zube, jer tokom trudnoće može doći do pojačanog stvaranja karijesa i upale desni.

Težina i vitamini
Prekomerna težina će smetati da zatrudnite, ali ta težina će vam sigurno smetati kada nabacite još koji kilogram tokom trudnoće. Poslušajte savet nutricionista i pokušajte da smršate pre trudnoće. Ako ste trudni, nikako nemojte da isprobavate bilo kakve dijete. Umesto toga, pre trudnoće hranite se što zdravije s puno svežeg voća i povrća kako bi vaše telo bilo zdravo i puno vitamina i minerala. Svaki dan jedite mnogo voća i povrća, zatim krompir, žitarice i testeninu, ribu, mleko, jogurt i hranu s mnogo kalcijuma.
Slatka, slana i masna jela svedite na najmanju moguću meru ili ih potpuno izbacite. Vrlo je važno da pre trudnoće nemate anemiju, jer vam tokom trudnoće anemija može zadati dosta problema. Zato jedite hranu punu gvožđa kao što je tamno meso.
Započnite sa uzimanjem folne kiseline (jedan od vitamina B). Naime, to jedini vitamin koji se preporučuje pre trudnoće, jer je telu potreban kako bi proizvelo crvena krvna zrnca. Takođe, folna kiselina smanjuje rizik da se dete rodi sa nekom od deformacija koje najčešće nastaju u prvim nedeljama trudnoće.

Rubeola i lekovi
Ako do sada niste preboleli rubeolu ili se niste vakcinisali protiv nje, obavezno to učinite pre trudnoće. Ukoliko obolite od rubeole tokom trudnoće, bebini organi i srednji nervni sistem se neće razviti. Takođe, ako uzimate određene lekove, obavezno se pre trudnoće posavetujte s lekarom ili ginekologom. Naime, neke tablete mogu da utiču na sposobnost da zatrudnite, ali isto tako mogu da utiču na razvoj fetusa.

Pušenje i kofein
Ostavite pušenje ili barem smanjite količine cigareta pre nego što pokušate da zatrudnite. Pušenje može da utiče na ovulaciju kod žena i broj spermatozoida kod muškaraca. Prema nekim istraživanjima kofein može da smanji plodnost, dok druge studije pokazuju da kofein nema uticaja na to. Stručnjaci tvrde da dve šoljice kafe, ali one jake (oko 300 mg kofeina) mogu da utiču na plodnost.

Siguran recept je…
Prema istraživanjima koja su provedena u SAD, osam od deset žena koje s partnerom imaju redovne polne odnose, to jest na svaka tri dana, zatrudne u roku od godine dana. Upravo je seks svaki drugi ili treći dan najbolji način da zatrudnite. Ukoliko pokušavate da zatrudnite metodama praćenja ovulacije, telesne temperature i slično, to može da vas dovede u stresnu situaciju, pa od začeća ne mora biti ništa. Parovima se obično savetuje da sačekaju godinu dana pre nego što odu kod doktora na određena istraživanja. Jedan od najlakših načina da odredite kada imate ovulaciju jeste da beležite dane kada imate menstruaciju. To će vam pomoći da bez dodatnog stresa podstaknete određene aktivnosti koje će rezultirati bebom koju toliko želite.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!