Saveti koji će pomoći da naučite decu da vam daju malo mira

Dete traži da mu neprekidno posvećujete pažnju, prati vas u stopu, ne dozvoljava vam da telefonirate…

Nije nikakvo čudo što vas to opterećuje i što vam se dešava da posle nekog vremena prasnete ili ga čak odgurnete. To je reakcija koju ste po svaku cenu želeli da izbegnete i posle koje će dete postati još upornije u svojim zahtevima.

Da biste izašli iz tog začaranog kruga, prvo treba da se oslobodite osećaja krivice. Sasvim je prirodno što ne želite da se neprekidno bavite detetom. Naravno, samo pod uslovom da mu posvećujete dovoljno vremena! „Treba pronaći pravu meru“, kaže psiholog Lilijan Neme-Pjer.

Osam meseci
Beba plače da biste je uzeli u naručje
– Iz ugla roditelja: Majke obično misle da ne treba pustiti bebu da plače i da je treba uzeti u ruke. Zato popuštaju pred bebinim plačem, iako ih nervira takvo ponašanje.
– Iz bebinog ugla: Dete oseća da je majka nervozna kad ga spušta u krevetac ili na pod. Zato se oseća nesigurno i plače na sav glas da bi ga majka ponovo uzela u naručje.
– Savet: Vašoj bebi su potrebni i trenuci samoće u kojima će moći da se igra na miru. Ona treba da bude u vašoj blizini, morate da je gledate, da joj pričate i smešite se, ali za sve to vreme vi možete da obavljate svoje poslove. Ako plače pet minuta, to nije razlog za paniku!

Dve godine
Ne dozvoljava vam da telefonirate
– Iz ugla roditelja: Da biste izbegli napade besa i hirovito ponašanje, neke majke idu čak dotle da se odriču telefonskih razgovora.
– Iz detetovog ugla: U tom uzrastu dete želi da ima majku samo za sebe, neće ni sa kim da je deli.
– Savet: Dete mora da shvati da ne poseduje svoju majku, da postoje i drugi ljudi sa kojima ona ima kontakte. Zato je od suštinske važnosti da ne popustite u ovakvim situacijama. To ne znači da treba satima da telefonirate, ali ne treba da se odreknete telefona! Uključite i dete u telefonski razgovor, neka kaže „dobar dan“ u slušalicu… Stavite mu do znanja da nije izbačeno iz vašeg sveta i ono će, umireno tim saznanjem, nastaviti da se igra.

Pet godina
Odbija da ode na spavanje
– Iz ugla roditelja: Neki roditelji se zavaravaju da će više uživati u druženju sa detetom ako mu dozvole da uveče kasno ide na spavanje, iako bi im mnogo više prijalo da to vreme provedu nasamo sa bračnim drugom!
– Iz detetovog ugla: Dete se pita šta to roditelji rade kad njega nema. Da ne bi nešto propustilo, insistira da i ono ostane na dvosedu u dnevnoj sobi zajedno sa njim!
– Savet: Ovakva situacija nije dobra ni za dete ni za roditelje: dete će narednog dana biti neispavano i nervozno, a roditelji će patiti od hroničnog nedostatka intimnosti. Dete mora da shvati da ne može sve vreme da provodi sa mamom i tatom. Mora da se okrene i ka spoljašnjem svetu. Objasnite mu da odlazak u krevet ne predstavlja kaznu i da je veče rezervisano za roditelje. To naravno ne znači da ne treba da mu pročitate priču pred spavanje i odvojite malo vremena za maženje…

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!