Saveti: Šta vam je stvarno potrebno za dojenje?

sta je sve potrebno za dojenje

Sigurna sam da ste već primjetili dosta spiskova onoga što “morate” da imate kako bi uspješno dojili. Ovakve spiskove uglavnom prave razne prodavnice stvarčica za bebe pa se na takvim spiskovima nađe svašta nešto što vam treba i još češće ne treba. Vezana prodaja je tako dobra za njihov profit. 

Hajde za početak da se malo zabavite, pogledajte kako su potrebe koje su povezane sa dojenjem ovdje lijepo opisane, pa da pređemo na konkretne detalje:

Šta to preporučuju iskusne majke ukoliko planirate da dojite svoje djete?

 • Najvažniju stvar koja vam je potrebna za dojenje već imate: vaše dojke.

Majke koje imaju samo jednu funkcionalnu dojku, iz bilo kog razloga, bez obzira da li se radi o urođenom deformitetu, operaciji kojom je ukljonen dio žlezdanog tkiva ili je uklonjeno u celosti ili jednostavno nešto nije baš išlo sa dojenjem na njoj pa je majka ostala samo na tome da doji iz jedne dojke, i one mogu uspešno doje dete.

Majke blizanaca uspešno doje dva djeteta u isto vrijeme jer nam je priroda dala dvije dojke, zar ne? Da, dojenje blizanaca je sasvim moguće i ostvarljiivo nasuprot lošim pričama da je nemoguće dojiti dvoje djece. Majke koje rode trojke takođe mogu da ih doje samo im je potrebna velika podrška oko svega ostalog (kuća, spremanje, hrane, veš, prodavnica…) Majke koje imaju trojke moraju biti kreativne kako bi svako djete na vrijeme sisalo tj dobilo svoj obrok.

Ali da se vratimo “spisku” stvari…

Najveći broj majki kada kažu da planiraju da doje dobije savjet da kupi sledeće:

 • pumpica za izdajanje  – nije neophodna, može se kupiti ukoliko će majka i beba biti razdvojene duže vreme, kako bi se održavala laktacija i beba dobijala izdojeno mleko, ali to su posebne situacije
 • vještačke bradavice – najčešće nepotrebna kupovina, a često se dešava da napravi više problema nego koristi. Pročitajte detaljno o tome ovde: Veštačke (silikonske) bradavice i dojenje
 • brushalter za dojenje – korisna stvar pogotovo ako imate nešto veće dojke – detaljnije o tome: Dojenje: kako izabrati dobar brushalter (grudnjak, brus…)?
 • ulošci za brushalter – nije neophodno ali može biti praktično ako planirate da budete često van kuće sa bebom a imate dojke iz kojih lako i često mlijeko samo od sebe curi. Nisu sve dojke takve, a vremenom kako se uspostavlja ponuda i potražnja curenje mleka zna prilično da se smanji pa i da prestane, osim ako prođe duži vremenski period između dva hranjenja od onog na koje je tijelčo naviklo.
 • lanolinske kreme za bradavice – nije loše imati ih mada nisu nešto što je neophodno. Najlakše je kupiti ako zatreba, mada kod pojave ragada ni najskuplja krema neće pomoći ako ne rešavate problem zbog kog su nastale. Detaljnije ovde: Kada dojenje boli šta treba raditi, a šta ne? – ragade
 • kesice za spremanje izdojenog mlijeka – ukoliko planirate da izdajate i spremate mlijeko u zamrzivač one mogu da budu korisne. Postoje i posudice za čuvanje mlijeka takođe. Zavisi od situacije do situacije. Detaljnije ovde: Kako se čuva majčino (humano) mleko
 • jastuk za dojenje – neko ga voli neko ne. Nije neophodan za dojenje
 • maramu za nošenje – nije neophodna ali ako je kupujete vodite računa o kvalitetu i načinu kako ćete nositi djete u njoj, kao i naravno da li je i koliko praktična da podojite djete bez da morate da ga/je vadite iz marame.
 • marama za pokrivanje kada dojite u javnosti – lična stvar izbora. Možete je koristiti, ne morate je koristiti. Uvek je i bez nje moguće podojiti djete na fin diskretan način, kao uostalom što i mi odrasli volimo da sjednemo i da pojedemo svoj obrok. Ukoliko vam prija da koristite pokrivalice onda slobodno kupite onu koja vam se sviđa. Najvažnije je da dete dobije svoje mleko kada mu treba, sa ili bez pokrivanja.
 • flašice i kompletan pribor uz njih – stvarno? Ako ćete dojiti onda vam nisu potrebne, ni “za svaki slučlaj”. Najčešće to “za svaki slučaj” napravi probleme, ali odluka je na vama.
 • adaptirano mleko – nikako vam ne treba, ni za svaki slučaj, jednako kao i flašice
 • cucle varalice – u 99% slučajeva potpuno nepotrebno a može mnogo da poremeti dojenje. Detaljnije ovde: Cucla varalica i dojenje

[wp_ad_camp_1]

Ovo je još par stvarčica koje su nekim majkama bile od koristi:

 • Naravno potrebne su vam pelene. Svejedno je koje ćete koristiti jer je to u ovom tekstu nebitno. Da li ćete se odlučiti za jednokratne, za pamučne, za bambus… Svako bira za sebe šta mu je praktično.
 • Jednostavna garderoba za bebe. Bebe brzo rastu i svejedno im je da li je garderoba koju nose polovna ili nova. Važno je da je uredna i čista.
 • Sigurno mesto na kom će beba spavati preko dana i u toku noći.
 • Neka od mekanih nosiljki za bebe. Njih ima u raznim bojama, oblicima i materijalima. Pronađite šta vam odgovara ili pozajmite prvo za probu neku od marama. Bebe vole da osete da su u maminom naručju pa su marame jako dobre kao ispomoć. Ono što je ovde jako bitno je da je nosiljka ili marama takva da je dete u njoj sigurno i da se ni na koji način ne opterećuju bebina kičma, kukovi…
 • Kvalitetno sjedište za bebe bez obzira da li imate auto ili ne. Kad tad će vam zatrebati u narednim mesecima, makar u taksiju ili ako odlučite da putujete.

PODRŠKA: Uz pravu, dobru, kvalitetnu podršku sve je lakše. Postanite registrovan član Centra za podršku dojenju i ostvarte pravo na besplatne savete. Detalje imate u sledećem tekstu: Postani član Centra za podršku dojenju – Moja podrška dojenju

Šta mislite da li je potrebno još nešto dodati na ovu listu stvarčica koje morate imati da bi dojili?

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!