Savetnik za muškarce: Šta budući tata treba da zna o trudnoći

Ako se vašem partneru sklapaju oči ili naprasno dobije želju da pere sudove svaki put kad mu pomenete čitanje neke knjige o bebama, znajte da nije jedini. Štaviše, većini muškaraca su knjige o bebama, obzirom da su potpuno usmerene na žene, savršeno dosadne i nezanimljive. Retki vodiči su usmereni na tate pa smo poželeli da sakupimo savete koji će pomoći jačim polovinama da se snađu sa jutarnjim mučninama, planiranjem budžeta porodice i drugim novim okolnostima. Stoga, evo nekoliko saveta od tata sa iskustvom.

 

Pomozite budućoj mami da se izbori sa jutarnjom mučninom

Više od polovine trudnica oseća neku vrstu mučnine ili nagona za povraćanjem tokom prva dva meseca trudnoće  – a za neke mame se, nažalost, ovo osećanje ne ograničava samo na jutro. Brižan partner će imati neki savet kao kec iz rukava da pomogne svojoj nežnijoj polovini u drugom stanju. Bilo da se pobrine da ona izbegava kafu ili začinjenu hranu, da joj spremi čaj od đumbira ili nabavi specijalne akupunkturne narukvice protiv mučnine. Ako buduća mama ima baš ozbiljne simpotme mučnine, nije loša ideja da konsultujete lekara.

 

Nabubrele grudi deluju privlačno – ali…!

Većini žena grudi porastu za jednu ili dve veličine tokom trudnoće, a to može da bude primetno već nakon dve nedelje. Dok se partnerima može učiniti da je ovo jedan od najboljih i najprivlačnijih efekata trudnoće, baš i nije tako. U ovom periodu grudi mogu da bude veoma osetljive baš zbog tog povećanja obima. Iskusni očevi su svesni da zbog osetljivih grudi, umora i mučnine, žene često baš i nisu raspoložene za maženje i intimnost na koju muškarce inspiriše ova promena.

Spremite se na promene u budžetu

Činjenica je da odgajanje dece nije jeftino, i ako jedan od partnera ne radi određeno vreme nakon dobijanja prinove, na drugom je odgovornost  zarađivanja novca za porodicu. Budite spremni da se pozabavite pitanjem porodičnih finansija unapred, jer će se uskoro na spisku troškova naći nove stvake. Jedan od najvažnijih faktora za pripremanje porodičnog budžeta kad očekujete prinovu je da to uradite zajedno. Ako obe strane nisu uključene u planiranje veoma brzo ćete se naći u problemu. Osim toga, ako još niste počeli da štedite, pravo je vreme za početak. Još korisnih saveta u tekstu Kako upravljati budžetom kad se proširi porodica.

Pomozite budućoj mami u pisanju plana za porođaj

Zaradićete mnogo poena ako odvojite vreme i zajedno sa budućom mamom napišete detaljan plan za porođaj. Na taj način ćete se oboje pripremiti na sve što vas očekuje i proveriti da li ste nabavili sve što vam je potrebno. Ispunjenje svih obaveza pred dolazak bebe će oboma značajno smanjiti stres od neizvesnosti.

Pomozite oko uređenja prostora za bebu

Ženski „instinkt za gnježdenjem“ sve više dolazi do izražaja kako se približava termin porođaja. Iako će vaša dama sigurno uživati u uređenju sobe ili kutka za bebu, potrudite se da bude bezbedna dok se bavi uređenjem. Na primer, ne mora da podiže teške predmete, da udiše isparenja raznih hemikalija i boja, koristi toksična sredstva za čišćenje. I kontrolišite troškove, postoji opasnost da se buduća mama instinktivno „zanese“.

Kakva je situacija u vašoj kući? Koliko je prisutan budući tatica i koji su njegovi zadaci?

Izvor:najboljamamanasvetu.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!