Sebičnost deteta

Izvor: Građanski list
U svakom momentu morate biti svesni da je sebičnost jedna od normalnih faza razvoja deteta, ali i da će ona, s vremenom, proći. Stoga, pažljivo motrite na decu uzrasta do tri godine koja se igraju zajedno, kako se ne bi desio fizički sukob, udaranje, guranje i slične razmirice.

“U toku zajedničke igre strpljivo i kontinuirano dajte do znanja detetu da je u redu ukoliko drugo dete želi da uzme njegovu igračku i objasnite mu kako će mu tu igračku sigurno i vratiti. Shvatite da postoje igračke koje vaše dete obožava i koje ne želi da deli s drugima. Ostavite te igračke sa strane, samo za njega, kako bi ono imalo osećaj da kontroliše stvari”, savetuju lekari, uz napomenu da ne forsirate dete, niti mu pretite, ukoliko ne želi da podeli igračku s drugima. Takvim ponašanjem se može izazvati potpuno suprotan efekat.

Od treće do pete godine

U ovom uzrastu probajte da objasnite detetu da deljenje i zajednička igra nije isto što i posedovanje. “Dok je Katarina kod nas u gostima, igraćete se zajedno tvojim Betmenom, ali će ti ga ona vratiti kad krene kući, neće ga poneti sa sobom”, može biti jedno od objašnjenja, ali, pre svega, ukažite detetu da će doći na red, uz tačnu odredbu o vremenu.

“Budi ti na klackalici pet minuta, a onda pusti Miloša. Mama gleda na sat”, bilo bi prikladno objašnjenje. U svakom slučaju, ohrabrujte razmenu i pozajmljivanje. Ukoliko se drugaru/drugarici vašeg deteta svidi neka igračka, ohrabrite dete da mu je pozajmi “do sutra”, ili ih podstaknite da razmene igračke. Takođe, uvedite praksu da drugoj deci poklanja igračke koje ne koristi.

Ukoliko je dete sebično, izrazite svoje neodobravanje njegovog ponašanja. Ukoliko podeli nešto s nekim, recite mu da tako treba uvek da postupa i da ste ponosni na njega.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!