Sistem imunizacije dece u Srbiji je zastareo

Sistem imunizacije u Srbiji zastareo. Deca primaju “žive” vakcine iako su one u Evropi odavno napuštene.

Struka je saglasna – Srbija ima zastareo program obaveznih imunizacija dece i omladine. To je jedan od razloga da medicinari različitih specijalnosti osnuju Ligu za imunizaciju, koja će se narednih dana na sastanku u beogradskom Institutu za patologiju založiti za osavremenjavanje vakcinalne politike.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović, profesor Medicinskog fakulteta u penziji, nekadašnji načelnik Instituta za epidemiologiju u Kuvajtu i konsultant Harvardske škole za javno zdravlje, kaže da ne postoji bolja i isplativija metoda za zaštitu od bolesti od vakcinacije, ali da treba mnogo toga promeniti.

“Nema opravdanja za zaostajanje za svetom. Kod nas se deci daje vakcina protiv velikog kašlja koja sadrži takozvanu celu klicu, a ceo moderan svet koristi moderno cepivo, bez ćelija, koje u organizmu izaziva mnogo manje burnu reakciju. Ovo cepivo se daje deci zajedno sa vakcinom protiv difterije i tetanusa, dvomesečnim bebama, koje se tri puta revakcinišu”, kaže za “Politiku” dr Radovanović.

Stručnjaci se zalažu za to da se deci prvo da takozvana mrtva vakcina protiv dečje paralize, što se u Evropi odavno radi. Zbog “žive” vakcine, koja se kod nas koristi, dete može, u malobrojnim situacijama, da dobije paralizu, tvrdi dr Radovanović, ističući da je važno sprečiti da ne dođe do komplikacija. Naš sagovornik naglašava da je bitno da se uvede vakcinisanje protiv teške pneumokokne infekcije, najčešće meningitisa.

“Ova vakcina je skupa za naše uslove, ali bi sigurno na osnovu tendera mogla da se nabavlja za 30 dolara. Lekari preporučuju da dete primi i takozvanu kombinovanu vakcinu, petovalentu ili šestovalentnu, da mališan ne bi primao cepivo u ruku više puta, već samo jednom. Ta vakcina ‘pet u u jedan’ štiti od pet, šest bolesti, roditelji moraju da je kupe, a staje oko 3.000 dinara. Nije u redu da roditelji plaćaju vakcinu iz svog džepa i da do nje ne mogu da dođu oni koji nemaju finansijskih mogućnosti”, kaže dr Radovanović.

Prema rečima dr Goranke Lončarević, šefa Odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batu”, obavezna imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti u Srbiji usaglašena je sa preporukama SZO i regionalne evropske strategije “Zdravlje za sve – 21 cilj za 21. vek”.

Ona kaže da je Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima od 2006. godine definisan kalendar imunizacije, odnosno bolesti protiv kojih se obavlja imunizacija, ko treba da se vakciniše, kao i vrsta vakcina i potreban broj doza. Ovim pravilnikom prvi put je uvedena primena vakcina protiv oboljenja izazvanih “hemofilusom influence tip Be”, najčešćim uzročnikom bakterijskog meningitisa kod dece uzrasta do pet godina života, što predstavlja i poslednju izmenu kalendara imunizacije u Srbiji.

“U toku je izrada novog Pravilnika o imunizaciji i razmatranje uvođenja novih vrsta vakcina. Reč je o tehnološki savremenijim vakcinama, gde se pre svega misli na primenu kombinovanih vakcina, kao i o proširivanju liste bolesti protiv kojih se sprovodi imunizacija.

Nakon šire stručne rasprave o nacrtu pravilnika, koja će se sprovesti do kraja marta 2011, kada ga usvoji Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, nacrt će biti predat Ministarstvu zdravlja u dalju proceduru.

Nacrt predviđa uvođenje u program obaveznih imunizacija lica određenog uzrasta kombinovane petovalentne vakcine, koja sadrži u sebi takozvanu inaktivisanu vakcinu protiv poliomijelitisa i acelularnu protiv pertusisa, pored tetanusnog i difteričnog toksoida i komponente usmerene protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip Be”, ističe dr Lončarević.

Otvorena je opcija, kaže ona, razmatranja uvođenja vakcine protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije u obavezni program za decu u prvoj godini života ili kao obavezne za određenu ciljnu grupu dece pod rizikom u prvoj godini života..

Epidemiolozi kažu da je cilj programa obavezne imunizacije u Srbiji da svako dete bude vakcinisano svim predviđenim vakcinama kako bi se postigao visok stepen kolektivnog imuniteta i sprečilo obolevanje i epidemijsko javljanje bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama.

Izvor: mondo.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!