Skokovi u razvoju

skokovi

Dojenje… Tako teško, tako komplikovano, tako zahtevno…

Da, jeste teško, komplikovano i zahtevno ALI samo ako ne znate osnove dojenja, a kada to naučite dojenje postaje pravo zadovoljstvo. Ovo će vam potvrditi svaka majka koja je uspešno savladala dojenje.

Jedna od jako važnih stvari kod dojenja, pored one rečenice koja mora da Vam odzvanja u glavi da dojenje ide iz glave a mleko iz dojke i pravilnog položaja deteta na dojci, jeste ta da naučite da se kod maltene svakog deteta javljaju određene faze u razvoju koje popularno zovemo skokovi u razvoju.

 • Šta su to skokovi u razvoju?
 • Kada se javljaju skokovi u razvoju?
 • Kako izgledaju skokovi u razvoju?
 • Koliko traju?
 • Kako “preživeti” skok u razvoju?
 • Kada će prestati?

Šta su to skokovi u razvoju?

Skokovi u razvoju su periodi u bebinom životu kada se beba naglo menja. To su periodi koji se najčešće osećaju pre velikih dešavanja u bebinom telu pre svega ona koja se odnose na fizički rast i razvoj.

Kada se javljaju skokovi u razvoju?

Kao i kod svega kada je rast i razvoj deteta u pitanju ono na šta se mora računati to su individualne razlike. Nismo svi isti tako da se i skokovi ne javljaju kod svih beba u isto vreme. Postoje određene smernice kada se javljaju ali ponavljam ovo su samo smernice, a kod vaše dece se može desiti da, u početku, dođu par dana pre ili kasnije, a kako dete raste pomeranja mogu da budu i veća.

Ono što sam u praksi bila u prilici da vidim je da postoje dve šeme i to prva koja prati brojeve 3, 6 i 9 (dana, nedelje, meseci) i druga šema koja prati brojeve 2, 4 i 8 (dana, nedelje, meseci).

Brojevi? Šeme? Faze? O čemu se ovde radi?

[wp_ad_camp_1]

Ništa strašno verujte ovo samo znači da će jedna beba imati skokove u razvoju sa 3 dana, 6 dana, 9 dana, 3 nedelje, 6 nedelja, 9 nedelja, 3 meseca, 6 meseci i 9 meseci, dok će druga beba pratiti 2 i 4 tj. imaće skok u razvoju sa 2 dana, 4 dana, 2 nedelje, 4 nedelje, 2 meseda, 4 meseca… ALI nemojte se ovim opterećivati, a zašto… evo sledi objašnjenje i na ovo pitanje:

Kako izgledaju skokovi u razvoju?

Skokovi u razvoju srećom kod većine beba izgledaju prilično slično tako da se lako primete. Dete počinje da se ponaša jako zahtevno. Ono je zdravo, presvučeno, sve je kako treba ali stalno želi da sisa. Sisalo je pre “pola sata” a opet je “gladno”. U tome i jeste stvar da dete tada nije gladno već samo ima pojačanu potrebu da sisa.

Ne primećuje se samo ta promena, već dete koje je bilo mirno, zadovoljno, lepo spavalo… ono postaje prava noćna mora svake majke, plačljivo, nezadovoljno, ne spava kako treba, menja ritam u potpunosti. To su oni momenti kada svaka majka pomisli da njeno mleko više ne valja ili da ga nema dovoljno i posežu za adaptiranim mlekom, nažalost prave najveću moguću grešku kada je dojenje u pitanju.

Ne vide se u vreme skoka promene samo kod bebe već i kod majke. Njene dojke koje su bile između podoja prilično pune, mleko se osećalo “pod rukom” je nestalo. Dojke su mekane, “prazne”, mleko se ne može izdojiti ni malo…

[wp_ad_camp_1]

Koliko traju?

Individualno je. U početku oni traju dan dva, a kako dete raste tako se i faza skoka produžava. U najvećem broju slučajeva ne traje duže od 7 dana i to pod uslovom da volite da se družite sa brojkama jer je najbolji način i ne razmišljati o broju dana već pratiti dete i sledeće preporuke:

Kako “preživeti” skok u razvoju?

Pre svega znanjem tj prihvatiti da su oni normalna pojava i da su znak da vaše dete raste i razvija se kako treba. Onog momenta kada ste postali svesni postojanja skokova u razvoju već ste na pola puta da ih prevaziđete sa manje traume. Sledeće je ODMOR! Kako odmor? Beba stalno plače, kenjka, nezadovoljna je treba je nosati, šetati… Ne, nema potrebe, odmarajte od svega što svakodnevno radite, zaboravite malo na kućne poslove, na starije dete, na obaveze… i posvetite se svom detetu. Uzmite flašicu vode da vam bude pri ruci, omiljenu hranu koja vam prija, knjigu, daljinski… i legnite pored deteta i dojite. Dojite 24 sata od 24… Što se vi budete više opustile i beba će biti mirnija, što više bude sisala bolje će se osećati, biće mirnija i zadovoljnija i skok će brže proći.

skokovi u razvoju

foto: ivstatic.com

Zamolite ukućane da vam pomognu oko kuće, starijeg deteta, spremanja ručka. Jednostavno ova faza je prolazna i neće večno trajati. Spavajte kada dete zaspi, odmarajte i dušu i telo jer vam to treba. Skok se teško prevazilazi na nogama.

Kada će prestati?

Uopšteno rečeno skokovi nikada ne prestaju sve dok rastemo. Prvih nekoliko meseci su najintenzivniji jer ih ima najviše, a beba tada zavisi samo od vas i podoja. Kako vreme bude odmicalo biće sve lakše. Sa 9 meseci već imate i čvrstu hranu u upotrebi, sa godinu dana, godinu i po… dve, tri, 6…

Ne zaboravite dva najveća skoka pubertet i “drugi pubertet”

Svaki od ovih skokova u razvoju nakon napora koji je iziskivao i od mame i od bebe donosi lepe nagrade kao što su: prvi bebin osmeh, beba je sve budnija preko dana i počinje da zapaža svet oko sebe, okreće se na stranu, počinje da guguče, počinje sama da sedi, da usteje, da pravi prve korake…

autor: Tereza Kiš
 savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

9 Comments

 1. Joj dobro je vec sam mislila da sama umirem u mukama od konstantnog dojenja i bljuvanja i povraćanja posto se njoj desava svako malo ?

 2. Svaki put kad smo u ovoj fazi, pročitam ovaj tekst i bude mi lakše ❤️

 3. Moram priznati da je tekst pomalo i nerealan. Svaka majka oseti sokove, ali ona ne moze da se od 24h osveti 24h, jos narocito ako starije dete ima dve godine ili manje.
  Druga stvar ne mozemo se osloniti na neciju pomoc. To je tako lako receno, ali u praksi tesko.
  Samo se moze posvetiti bebi toliko, ako je prvo dete.
  Imam blizance koji imaju 2 god i malu bebu, tako da govoris iz iskustva. Nazalost, ne mogu da spavam kad beba spava. Trudim se da je nosim kad postaje zahtevjna, ali nazalost ostali poslovi nje mogu da se zanemare.

  1. Jelena says:

   Upravo to sam i ja pomislila. Imam curicu od 4 godine i manju od godinu koja jos sisa i stalno bi nekad visila na sisi. Starina sd moze i sama i igrati i sve to stoji. Ali mora se i njoj skuvati neko jelo, poigrati, odvesti napolje itd. Tata nam radi po cijeli dan, tako da od toga “lezi cijeli dan i doji bebu” nema nista ?

 4. I naravno, ne mogu ukućani ništa da pomognu ako ih nema. Ako smo sami, tata na poslu, mama sa dva ili tri deteta…

 5. Lep tekst, zvuci sjajno, al u praksi cesto neizvidljivo, cak i sa jednim detetom.
  Evo mog primera, u toku korone, nema pomoci sa strane, gladna sam, ko ce da spremi rucak, tata na poslu, ne mogu vise da narucujem hranu, beba plače, pa sisa, pa zaspe al ne smem od njega da se pomerim, oseti odmah i probudi se.
  Opet poslovi u kuci ne mogu bas na nedelju dana da se zanemare. Muz dolazi kasno popodne i uzima odmah malog da nosi, a ja ustanem da se istusiram i brzo malo sklonim stvari, eto da napravom pauzu od dojenja, placa i pelena. Traje par dana al imam utisak kao da su nedelje u pitanju.

 6. Drage majke…. Kao neko ko ima dovoljno godina (blizu sam 50), kao neko ko je takođe majka (troje djece), kao neko ko se bavi ovim poslom sada već nešto duže od 20 godina… reći ću vam iskreno jednu stvar, a vi je shvatite kako želite.

  Prioriteti!
  Svakog dana kada ustanete stvarate sebi prioritete za taj dan, za tu sedmicu, mjesec, godinu. Šta vam je bitno, šta je važno a šta može da sačeka?

  Ja se držim toga da je beba koja ima par dana, nedelja ili svega par mjeseci ipak mnogo prioritetnija od svega ostalog. Ona zavisi od vas. Ukoliko vam suprug pravi problem jer ručak nije skuvan (ili je prekuvan) ili zato što je kuća u neredu, veš nije raširen, šta god (sami dodajte sve te obaveze koje su “bitnije”) onda ste izabrale pogrešnog čovjeka i za sebe i za djete koje hranite.

  To nije samo hranjenje već zdravlje za dijete, zdravlje za Vas.

  Šta je važnije od toga? Da li je potrebno da nešto bude važnije?

  Ako je sve ostalo važnije onda ste izabrale pogrešan način hranjenja djeteta.

  Skokovi u razvoju dođu i prođu.

  1. Jelena says:

   Bravo Tereza! Apsolutno tačno. Podrška ne podrazumeva samo čuvanje starijeg deteta i kuvanje ručka već posvećivanje tek porođenoj ženi i maloj bebi. Niko nije rekao da će biti lako ali vredi svakog truda. Za nekoliko godina zaboravićete sve nedovršene kućne poslove ali ne i to da ste uspele u dojenju.

  2. Sanja says:

   E bas tako, slazem se od rijeci do rijeci. Nazalost tek sa trecim djetetom sam naucila sloziti prioritete, beba je mala jako kratko I treba u tome uzivati, a ne jedva cekati da odraste, a kucni poslovi su tu ceo zivot, kao i ruckovi i sve ostalo. Jesti se mora i osnovno pospremiti, al birati sto jednostavniji I brzo nacin

Odgovori

error: Content is protected !!