Škola – podrška za budućnost, SOS Dečija sela Srbije

Brojne javne ličnosti podržale humanitarnu kampanju SOS Dečijih sela Srbija posvećenu značaju obrazovanja

Glumice Kristina Radenković, Borka Tomović, Iskra Brajović, glumac Nenad Nenadović i radijski voditelj Darko Mitrović podržavaju humanitarnu kampanju SOS Dečijih sela Srbija, posvećenu značaju obrazovanja za bolju i sigurniju budućnost dece.

U svetu postoji oko 124 miliona dece i  mladih koji su van sistema obrazovanja. Procenjuje se da u Srbiji taj broj iznosi oko 100.000. Prema podacima UNICEF-a, tek 44% najsiromašnijih domaćinstava u svom vlasništvu imaju 3 ili više knjiga, samo 69% dece iz romske populacije ima pristup osnovnoškolskom obrazovanju, dok samo 74% dece iz najsiromašnijih porodica upisuje srednju školu.

Kao organizacija čiji je rad posvećen brizi o najugroženijoj deci i porodicama, SOS Dečija sela Srbija zastupaju stav da je obrazovanje siguran put  ka boljoj budućnosti i svakodnevno rade na tome da obezbede pristup obrazovanju i usavršavanju za decu i mlade u različitim programima. Ovog septembra, za 73 dece koja su smeštena u SOS Dečijem selu u Kraljevu počela je nova školska godina. Zbog toga je pokrenuta online kampanja „Škola – podrška za budućnost“, u kojoj se ukazuje na značaj obrazovanja za razvoj i bolju budućnost dece, ali i upućuje poziv građanima da podrže SOS Dečija sela Srbija u naporima da obezbede dobro obrazovanje i trenutke srećnog detinjstva za decu bez roditeljskog staranja o kojoj brinu u SOS Dečijem selu u Kraljevu.

[wp_ad_camp_1]

Akciju su podržale brojne poznate ličnosti, koje se  u video porukama, ili kroz kratke priče prisećaju svojih školskih dana i podsećaju nas na značaj školskih dana za trenutke srećnog detinjstva i lepe uspomene u kasnijem periodu.

„Školovanje pamtim kao najlepši deo svog života, jer sam tu stekla drugaricu koja mi je danas venčana kuma i najbolji prijatelj kog imam. Takođe mi je i na odabir profesije dosta uticala podrška moje razredne iz osnovne škole, koja je svesrdno podržavala moju želju da sa drugarima iz razreda pravim predstave za ostala odeljenja i druge škole iz kraja“, priseća se glumica Iskra Brajović.

Glumac pozorišta „Boško Buha“, Nenad Nenadović, koga se mnogi od nas sećaju kao glavnog aktera brojnih emisija za decu, i danas sanja svoje školsko dvorište. Glumica Borka Tomović je zahvaljujući školskim danima i profesorki istorije zavolela putovanja, dok Kristina Radenković otkriva zbog čega je školsku godinu volela više nego raspust.

Kampanju tokom septembra možete pratiti na društvenim mrežma SOS Dečijih sela, pre svega na Facebook stranici SOS Dečija sela Srbija , a svoj doprinos i podršku obrazovanju deci bez roditeljskog staranja o kojoj brinu SOS Dečija sela Srbija možete dati slanjem SMS poruke na broj 6323.

Video u kome se glumica i voditeljka Kristina Radenković priseća svojih školskih dana možete pogledati OVDE , a o čemu sanja Nenad Nenadović saznajte OVDE.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi. Ova humanitarna organizacija u Srbiji je prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!