Slatkiši “odgovorni” za dečije nestašluke

Izvor: rts.rsslatkisi

Aditivi u hrani mogu da budu neka vrsta okidača za izuzetnu dečju hiperaktivnost. Odluka o zabrani određenih dodataka hrani morala da bude doneta na evropskom nivou.

Hiperaktivnost dece vidno skače kada konzumiraju neke aditive hrane u poređenju s decom kojoj nisu dati isti sastojci, utvrdili su naučnici pri Univerzitetu u Sauthemptonu.

Britanska agencija za kontrolu hrane koja je naručila ovo istraživanje , navodi da bi svaka efektivna odluka o zabrani određenih dodataka hrani morala da bude doneta na evropskom nivou.

Dešava se da deca pate od poremećaja hiperaktivnosti povezanog sa manjkom koncentracije i posledično sa lošijim uspehom u školi.

“Nakon što pojedu neke slatkiše ili popiju gazirano piće, deca postaju hipearaktivna. Prestanu da slušaju šta im govorite i počnu da rade sve ono što ne smeju”, kaže jedan roditelj.

Roditelji su i ranije pojačanu aktivnost kod dece dovodili u vezu sa onim što jedu, tačnije sa slatkišima, gaziranim napicima i “grickalicama” pri čemu se ispostavilo da su u pravu s obzirom da su naučnici sa britanskog Univerziteta Sauthempton zaključili da aditivi u hrani mogu da budu neka vrsta okidača za izuzetnu dečju hiperaktivnost.

“Testirali smo veštačke boje koje se mogu naći u široko rasprostranjenoj vrsti proizvoda koji se nalaze u dečijoj ishrani i nismo ustanovili koji su tačno aditivi odgovorni za pojačavanje aktivnosti kod dece”, kaže doktorka Dajana Benford.

Nadleži za ishranu dece u školama i predstavnici britanske agencije za održanje standarda u hrani apelovali su na proizvođače da dobrovoljno izbace veštačke boje i druge aditive iz proizvoda namenjenih deci.

Neophodna zabrana aditiva

Profesor Erik Milston sa Saseks univerziteta zato se zalaže za zabranu aditiva u proizvodima namenjenim deci i kaže da “smo stigli do tačke u kojoj više jednostavno nije prihvatljivo da industriji hrane dozvolimo da nastavi da stavlja veštačke boje i sintetičke dodatke u prehrambene proizvode koji su namenjeni i koji se namerno reklamiraju i prodaju deci i bebama”

Odgovor na pitanje zašto se ne uvede zabrana aditiva u proizvodima za decu Bi-Bi-Si je potražio od naučnika u britanskoj agenciji nadležnoj za ispitivanje standarda u prehrambenoj industriji Endrju Voča.

On kaže da veruje u istraživanje koje dovodi u vezu hiperaktivnost i veštačke boje, ali upozorava na to da je nauka kompleksna i da je, pre nego što se povuče bilo koji drastičan korak u vidu zabrane upotrebe aditiva, neophodno ispitati sve aspekte takvog poteza.

“Dokaz o uticaju aditiva na ponašanje kod dece je složen i ne samo zato što se zna da je hiperaktivnost uzrokovana nizom genetičkih i socioloških faktora, već postoje dokazi da je aktivnost kod neke dece pojačana nekim veštačkim bojama u hrani”, kaže Voč, ističući da je neophodan dogovor na nivou cele Evrospke unije.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!