Slobodno hvalite decu

Guliver/Getty images

Decu treba često hvaliti jer klinci tako stiču samopouzdanje i uče da cene sami sebe.

Prigovori ili komentari poput “Ništa ne možeš uradiš kako treba” i slični trajno se urezuju u pamćenje deteta i srozavaju njegovo samopouzdanje, pa ih, savetuju dečji psiholozi, u korenu treba saseći.

Psiholozi tvrde da je negativno zaključivanje o sebi gore od ostalih loših navika, pa i od grickanja noktiju, jer direktno “puca” na ličnost deteta i može da utiče na loše poimanje samog sebe do kraja života.

 

Štetne posledice su nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstva i ljubavnih veza, loše ocene, neuspesi na poslu… Otuda je roditeljska dužnost da na to reaguju i smisle način kako da odviknu dete od ove loše navike, pišu “Novosti”.

Za početak, treba saslušati dete i uveriti ga u to kako problemi nisu nerešivi. Pohvale i ljubav imaju veliku moć. O sopstvenom detetu, u svakoj prilici, treba govoriti samo najbolje. Hvalite njegove osobine i veštine pred prijateljima, jer će na taj način vaše dete početi samo sebe da ceni. Govorite kako je pametno, dobro, sposobno, talentovano…

Čim čujete da izgovara kako je glupo ili nesposobno, zaustavite ga i podsetite na njegove dobre osobine. To će vaše dete podstaći na pozitivno mišljenje o sebi. Od velike je važnosti i to da roditelji pred detetom ne govore loše o sebi, jer ako čuje kako mama i tata doživljavaju sebe kao nesposobnjakoviće, velika je verovatnoća da će i ono sebe uskoro videti kao nekoga ko ništa ne ume da uradi kako valja, a to je siguran put ka nedostatku samopouzdanja.

Izvor: mondo.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!