Soor ili mlečac kod bebe i/ili majke za vreme dojenja

soor

Soor je gljivična infekcija usne duplje koja je česta kod novorođenčeta i mlađeg odojčeta. Promene se javljaju na toplim i vlažnim područjima bebinih usta (sluzokoži jezika, nepca, usne duplje) i na majčinim bradavicama. Do infekcije može doći na porođaju (pri prolasku bebe kroz porođajne puteve), za vreme hranjenja ili pojenja deteta nečistim priborom… Deca koja su primala antibiotike mnogo su podložnija pojavi soor-a. Takođe, gljivice počinju da se razmnožavaju usled: pada imuniteta, nedostatka nekih vitamina i minerala, koji su česti kod žena posle porođaja. Zatim, trudnoća sama po sebi može prouzrokovati pojavu i širenje gljivica.

Simptomi kod bebe

Bebe otežano sisaju, nekada povraćaju, odbijaju hranu i dojku. Bele naslage na jeziku i u usnoj duplji se ne mogu skinuti lako, brisanjem, već se moraju sastrugati. Može se javiti i pelenski osip, jer gljivica kroz usta i organe za varenje na kraju dođu i do tog dela tela preko sistema za varenje.

Zatim, od simptoma je često prisutno i coktanje za vreme dojenja. Čuje se neki coktajući, kliktajući zvuk dok beba sisa, a ranije ga nije bilo. Bebu soor može da boli i da zato odbija sisanje, ili da sisa nepravilno i ne uzima dovoljnu količinu mleka.

Simptomi kod mame

Simptomi kod mame se razlikuju od žene do žene, nisu uvek isti, menjaju se, ili ih uopšte ne mora biti, ali ako beba ima soor, i mama ga verovatno ima u manjoj ili većoj meri.
Simptomi soora kod mame mogu biti: probadajući bol u bradavicama za vreme i posle podoja, koji ne prestaje ni posle promene položaja za dojenje, a do tada je sve bilo u redu. Probadajući bol u dojci, slično kao bockanje iglicama, razlikuje se od refleksa otpuštanja mleka jer je prisutno većinu vremena a ne samo u momentu kada se pokrene refleks izlaska mleka. Peckanje, crvenilo, sjajne bradavice koje se ljuskaju, komadići naslaga slični peruti, kao i moguća vaginalna infekcija.

Dijagnoza se postavlja pregledom deteta i dojke

Važno je na vreme dijagnostikovati infekciju i početi sa terapijom, jer kod nelečenih beba infekcija se može proširiti.

Terapija

Kada se kod bebe posumnja na soor, ali nikako na svoju ruku već u dogovoru sa pedijatrom, počinje se terapija jednim od oralnih antigljivičnih lekova (Daktanol gel ili Nistatin kapi).

Daktanol oralni gel se upotrebljava najčešće 4 puta na dan nakon podoja i nanosi se u isto vreme na obe dojke tj areole i bradavice kod majke i na bebin jezik. Na bebin jezik se nanosi čistim prstom, ne cuclom, i to tako da se predviđena doza podeli u par manjih delova pa se namaže bebin jezik. Gel le lepljiv pa se ne sme stavljati više odjednom već po malo dok se ne stavi cela doza. Obavezno je redovno nanošenje na dojke i jezik svo vreme dok traje terapija.

Terapija najčešće traje 7-10 dana i ne prekida se kada nestanu simptomi, jer oni znaju brzo da se izgube već se ispoštuje cela procedura.

U slučajevima kada dete na jeziku ima velike naslage tada se koristi i fizičko čišćenje bebinog jezika pre nanošenja gela. Ovo čišćenje je dovoljno raditi i jednom na dan, uz naravno korišćenje terapije kako je predviđeno.

Jezik se čisti tako što se napravi rastvor sode bikarbone, jedna ravna kašičica kuhinjske sode bikarbone na 1dcl prokuvane i ohlađene vode. Na prst namotati gazu, umočiti u rastvor i jednim potezom preći preko bebinog jezika od korena ka vrhu. Naravno treba malo vremena i spretnosti da se savlada ovaj potez, a najlakše je ako beba plače pa kada jako otvori usta jednostavno bez nervoze preći gazom preko jezika u jednom potezu. Ovako se skinu najveće naslage. Čišćenje se radi nekih pola sata do sat pre podoja, a gel se nanosi nakon podoja.

Sterilišite bebine igračke i cucle, perite bebi ruke ako sisa prst, često menjajte grudnjake i koristite samo pamučne, jastučiće za grudnjake menjajte čim se nakvase. Ne perite bradavice često, koristite samo vodu, ne koristite sapun, gelove, ulja, dezodoranse, kreme i masti na bradavicama. Otkuvavajte peškire, posteljinu i donje rublje.
Ne mažite bradavice svojim mlekom sve dok se stanje ne sredi, često luftirajte grudi. Neka vam se bradavice suše na vazduhu nakon podoja.

U slučajevima kada je kandida jako uporna a prisutna je i kod majke i koddeteta onda je poželjno da majka uvede sebi malo kontrole vezano za unos hrane i pića. Poželjno je izbegavati slatkiše, kvasna testa, belo brašno itd. Posavetujte se sa svojim dotorom oko izbora namirnica. One koje su dozvoljene bi trebalo da uzimate redovno, da ishrana bude koliko je moguće raznovrsna i umerena. 

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Potrebni su Vam konkretni saveti kako da rešite svoj problem sa dojenjem?

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!