Sramotna reklama koja kaže da 80% žena ne može da doji

Nekome će ova kampanja izgledati nevino i divno. Nova voda na našem tržištu i to za bebe. ALI… onaj ko zna koliko je izrečenih gluposti u ovih par rečenica će, najblaže rečeno, pasti u komu. Žao mi je što ću ovim tekstom da im podignem gledanost ali ne mogu da ostanem mirna i da ne reagujem.

Naime danas sam dobila poruku kojom mi se ukazuje na ovakvu najblaže rečeno štetnu kampanju za prodaju vode za bebe. Ni manje ni više nego voda za bebe…

Šta je sporno u objavi možete i sami proceniti:

View this post on Instagram

Ne postoji ništa važnije za jednu bebu od mamine ljubavi, nežnosti i dodira… Ne postoji ništa zdravije za jednu bebu od prirodnog majčinog mleka. ??? Međutim preko 80% mama ne može da doji ili nema dovoljno mleka za svoju bebu. Zato mame svakodnevno pripremaju adaptirana mleka, kašice i čajeve za svoje bebe. Za svaki od ovih obroka neophodna im je sigurna voda uvek spremna za korišćenje, koja ne mora da se prokuva pre upotrebe. ??? Zbog svojih karakteristika Saint John’s voda za bebe dobila je poseban sertifikat od renomiranog instituta Frezenijus iz Nemačke. ???‍?‍? *2014 Serbia Multiple Indicator Cluster Survey 2014 Serbia Roma Settlements Multiple Indicator Cluster Survey #zedni #noviclanmojeporodice #prirodnamineralnavoda #saintjohnsvoda #vodazabebe

A post shared by Saint John’s Voda (@saint_johns_voda) on

 
Za one koji smatraju da je ovakva kampanja ok evo par pojašnjenja:

  1. Apsolutna je laž (ili ako više volite malo kulturniji izraz, neistina) da, citiram: “preko 80% mama ne može da doji ili nema dovoljno mleka za svoju bebu.” – kraj citata.

Navodno podatak da 80% majki ne može da doji je izvučen iz istraživanja sprovedenog od strane UNICEF-a 2014. Konkretno istraživanje pod nazivom: Serbia Multiple Indicator Cluster Survey  2014 Serbia Roma Settlements Multiple Indicator Cluster Survey.

[wp_ad_camp_1]

Da! To istraživanje postoji ali je ono samo pokazatelj da u uzrastu bebe od 6 meseci više od 80% majki ne spada u grupu koja ISKLJUČIVO DOJI. Isključivo dojenje je prema smernicama datim od strane SZO (Svetska zdravstvena organizacija www.who.int), dojenje bebe u prvih oko 180 dana (6 meseci) samo majčinim mlekom bez dodavanja vode, čajeva, bilo koje druge hrane, čak se ne koriste ni cucle varalice.

One koje spadaju u tih 80% ne doje isključivo zato što nemaju adekvatnu podršku, prave informacije o tome kako da doje, kako da spreče pojavu problema, kako da ih rešavaju. One ne doje jer nemaju ni onu najosnovniji podršku gde im najviše treba, a to je od momenta prvog podoja, preko ADEKVATNE podrške koju očekuju od zdravstvenih radnika, podrške od strane porodice koja kao da jedva čeka da smuti mleko u flašicu jer je majci mleko slabo čim beba kaže kme.

Ne! Nisu krive ni majke koje odustanu od dojenja, ni porodica koja pruža flašicu na svako kme, krivaca je toliko mnogo da je to jedna jako dugačka lista.

Za dojenje je potrebno “celo selo” a ne samo majka.

Kada uz svo nemanje podrške uleti ovakva reklama koja kaže da 80% žena NE MOŽE da doji šta onda očekivati. Porast majki koje ne doje jer “Nema šansi da ja mogu kada toliko njih ne može”.

Ovakva izjava je štetna za:

  • majke
  • bebu
  • porodice
  • društvo

Sramota da se istiniti podaci okreću na ovaj način! Najblaže rečeno.
[wp_ad_camp_1]

2. U jednom od komentara ispod objave osoba koja vodi ovaj profil je napisala da su društveno odgovorna kompanija i da su oni napisali da je majčino mleko najkvalitetnija hrana za bebe. Da, napisali su ALI ne zato što su društveno odgovorni već zato što MORAJU da napišu ovu rečenicu. Zakon ih obavezuje da čim su u polju promovisanja adaptiranih mleka, a to rade u svojoj kampanji, ova rečenica je obaveza a ne fin gest.

3. Dokle će trudnice i majke morati da trpe ovakve reklame, ovakvu “podršku”?

NE treba nam voda za bebe, treba nam bolja i adekvatnija priprema trudnica za dojenje, zatim bolja i adekvatnija podrška da uspešno  započnu dojenje i nastave da ga praktikuju ili prema smernicama SZO ili prema sopstvenoj želji. Trebaju nam društveno odgovorne kompanije koje poštuju zdravlje beba i majki kroz promovisanje i podršku dojenja a ne prodaju proizvoda na ovakav način.

Tereza Kiš


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!