Srbija: Pronađene kancerogene materije u proizvodima za bebe i decu

Srbija: Pronađene kancerogene materije u proizvodima za bebe i decu Foto: Profimedia

Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda, pokazali su rezultati ispitivanja proizvoda za decu.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) i još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC) sproveli su ispitivanja kojima je utvrđeno da je kod 16 od 68 testiranih proizvoda za decu pronađeno prusustvo štetnih hemikalija.

Rezultati testova pokazuju da neka od hemijskih jedinjenja mogu biti štetna, čak i ako su u proizvodu prisutna samo u tragovima.

Tako su u tri od 19 bodija pronađeni ftalati, koji su kancerogeni, remete hormone i smanjuju plodnost. Iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica i u jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki.

Od 11 ispitanih pelena, u četiri je ustanovljeno prisustvo natracena i naftalena koji su mutageni i kancerogeni, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji štetno deluje na mozak. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačenje, prisutan je inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takođe kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.

Testirano je ukupno 68 proizvoda u šest kategorija, a APOS ističe da je potrebna hitna reakcija nadležnih, od kojih zahtevaju da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za određene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.

APOS insistira da se zabrani njihovo korišćenje od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama i da se unapredi način njihovog informisanja o prisustvu štetnih hemikalija u proizvodima koje kupuju.

“Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alarmiraju i pozivaju na buđenje u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama”, navodi se u saopštenju APOS-a.

Ta organizacija najavljuje da će kroz skorašnje punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje – ICRT, nastojati da sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.

Izvor: Tanjug, preneto sa sajta Yu mama

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!