“Šta da radim, jer i ja kao i svi vi, želim da šetam bebu i nahranim kad joj je vreme?”

javno dojenje kampanja
 
 

Majka četvoromesečne bebe psihički izmaltretirana jer je htela da podoji dete u restoranu u Makedoniji! Ovo je strašno i ne sme da se dešava!

O dojenju na javnom mestu i o normalnosti dojenja svog deteta pisala sam više puta. Nisam samo pisala već su žene koje podržavaju dojenje učestovale u poslednjih nešto više od dve godine, manje-više uspešno, u više od 20 akcija podrške dojenju na javnom mestu! Akcije su se održavale na celom Balkanu. O akcijama podrške dojenju na javnom mestu možete čitati u delu “Aktivnosti” i “Press kliping” na ovom sajtu ali… Izgleda da naše akcije i trud da pokažemo koliko je podojiti dete nornmalna pojava kao što odrasli sednu da jedu, nisu imale dovoljno odjeka.

Sve je to kap u moru zabluda, primitivizma i potpune nesvesnosti važnosti podoja deteta kada mu je podoj potreban.

Objavila sam i tekst koji je jako lepo objasnio šta jedan tata misli o dojenju svog deteta u javnosti Odbacite pokrivalice: Jedan otac o dojenju na javnom mestu, konstantno majke šalju fotografije podoja sa plaža, iz parka, sa izleta, iz automobila na putovanjima… i opet to nije dovoljno.

Uvek ima “pametnijih” koji se trude da zgade dojenje i da unište majčino samopouzdanje.

Gde? Ovaj put u Makedoniji. Prenosim poruku majke koju sam malopre dobila… prenosim je u celosti:

“Dobar dan draga Tereza i pozdrav do sve mame. Želim ostati anonimna sa nadom da će moje iskustvo biti podeljeno na zidu i pročitati vaše mišljenje i dati mi savet… radi se o situaciji u kojoj ja,suprug i 4 mesečna ćerka izašli u otvorenom restoranu na ručak povodom godišnjice braka… Normalno,bebu dojim al do sad u javnosti to nisam radila.Jer narod u ovom gradu je opak…a ja veoma stidljiva kad se radi po tom pitanju… Raspoloženje je bilo na nivou.. Prvi put izlazimo s našom mezimicom… Al došao je momenat kad beba potraži da doji…. Tu je počela cela ta drama.

Konačno sam rešila dati bebi potrebno dojenje. A tad svi koji su bili tu gledali su me kako da sam pala s marsa.Ogovarali su me, pričali kao da nisam kulturna,luda itd. Čak što više blicnuo je od strane jedan telefon s namerom taj “blam” kako oni kažu da se ovekoveči i postavi na internet. Kao šlag na tortu beba je neutešno plakala jer valjda je osetila kao se topim od znoja i besa sa pobijenom glavom kao da sam uradila krivično delo.

[wp_ad_camp_1]

Odjurila sam nadvor od restorana da umirim bebu i na miru nahranit al opet ista pesma sa prolaznicima… Buduće da nije bila prijatna situacija,rekla sam mužu da me sačeka da ćemo se vratiti

Da ću potražiti neko mirno mesto kao što dojim u naš dom…. Lutala sam tražeći izlaz od takve drame i na kraju otišla do udaljenog mesta u kome sa plakanjem sam dojila moju čerku.

Smirila sam se i vratila u restoran posle skoro 2 sata… Srećom beba je zaspala..

Nisam želela dopustiti kako nas gledaju kao monstrumi i ubrzo smo otišli…

Znači drage moje… Ne znam kako se opustiti uzgred ovu situaciju, jer verujte to boli.

Recite kako i šta da radim jer i ja kao i svi vi želim da šetam bebu i nahranim kad joj je vreme. Izvinite na dugom postu i želim vam pozdrav iz jednog grada iz Makedonije”

Šta još uraditi da se ovo ne dešava majkama? Kako ojačati same majke? Šta uraditi da do ovakvih situacija ne dolazi?
I majka dojilja ima pravo na izlazak iz kuće sa detetom. Ima pravo da izađe i pruži svom detetu kvalitetnu hranu, piće… a ne samo smokije, čokolade i sl. što nikome ne bi smetalo. Gde smetalo!?! Još bi se utrkivali ko će bebi da da da jede! A kada je potrebno podržati normalan podoj? To ne ide! To je nemoralno!

Zato treba IZMALTRETIRATI dojilju, ženu, majku koja hrani svoje dete. Sramota!

Zašto bi bilo prihvatljivo da je izvadila flašicu?

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!