Šta je to mlečni blister?

Mlečni blister ili plik je najjednostavnije rečeno zapušena pora (mlečni izlaz) na bradavici, odnosno mleko ispod površinskog sloja kože.

mlecni blister

Zašto se blister pojavio?

 • Do njega najčešće dolazi zato što je koža svojim normalnim rastom zatvorila neki od mlečnih kanalića tj izlaza za mleko.
 • Drugi razlog za njegovu pojavu je začepljenje malenim ugruškom mleka.
 • Treći razlog je gljivična infekcija dojke soor ili mlečac.
 • Njihova pojava se takođe vezuje za mastitis ili prepunjenost dojki u ranijem periodu dojenja.

Kako blister izgleda?

Mlečni blister se obično izgleda kao beli plik (balončić, tačka) ispunjen mlekom (bele ili žućkaste boje) ili providnom tečnošću (limfom). Bol se obično javlja baš na samom blisteru ili odmah ispod njega.

Mlečni blisteri znaju da budu uporni i jako bolni pa jako smetaju za vreme podoja.

Kako da izlečim blister?

blister rastvor soliLečenje mlečnog blistera se obično sprovodi u četiri koraka:

 1. Pre podoja stavite na dojku što topliju mokru pelenu
 2. Istrljajte pelenom ili frotirom koliko je moguće predeo gde se nalazi blister kako bi skinuli stari površinski sloj kože (piling)
 3. Dajte odmah bebi da sisa ili koristite pumpicu za izmlazanje
 4. Primenite tretman za ragade ili soor

Možda će biti potrebno da se ovi koraci ponavljaju više dana dok blister ne “pukne” tj dok se izlaz kanalića otvori.

Evo sada malo detaljnijeg opisa svakog od ova četiri koraka:

 1. Koristite pre podoja što toplije mokre obloge na blisteru. Nekoliko puta u toku dana koristite kupanje dojke slanim rastvorom.
  • Kako spremiti slani rastvor? Uzmete šolju vode i deo nje stavite da provri pa u taj vreli deo dodajte dve kašičice soli. Kada se so otopi u void dodajte ostatak hladne vode da bi dobili odgovarajuću temperature koja vam prija. Pokušajte da praktikujete da dojku kupate slanim rastvorom bar 4 puta na dan.
  • Pre podoja, a odmah posle slane kupke, stavite na dojku već pomenutu mokru vruću pelenu (pazite da se ne opečete).
 2. Prvi korak obično reši problem otvaranja blistera nakon par dana ali ako je blister uporan onda krenite sa drugim korakom (piling).
  • Čistim mokrim peškirom trljati površinu kože kako bi se pilingom skidao površinski sloj kože i da se blister lakše otvori.
  • Ukoliko je blister ispupčen pokušajte čistim rukama lagano da probijete balončić. Ništa na silu već nežno.
  • Pokušajte čistom sterilnom iglom da probijete površinu plika. Da ne bi došlo do infekcije možda je najbolje da to uradi medicinski radnik.
 3. Dojite odmah nakon obloge ili izmlazajte mleko kako bi blister pukao. Podoj ili izmlazanje neka bude odmah nakon vruće obloge kako bi se lakše kanalić očistio od začepljenja.
 4. Neka dojka bude na vazduhu posle podoja, premažite je sa par kapi svog mleka ili kremom koji je prepisao lekar ukoliko je soor (mlečac) uzrok pojave blistera.

Ukoliko dođe do pojave crvenila, temperature ili bola kog ranije nije bilo potražite savet lekara kako bi se sprečio dalji razvoj infekcije.

Ono što možete očekivati, pogotovo ako je blister prisutan duže vreme, je da onog momenta kada blister bude probijen i mleko krene da izlazi van, dođe do pojave “končića” od mleka koje je bilo zarobljeno u dojci. To je samo zgrušano mleko koje nije problem ako ga dete posisa, a korisno je da se istisne kako bi mleko koje je u tečnom stanju iza ovog “čepa” lakše izašlo.

 Tereza Kiš
vr. savjetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!