Šta je to sistem za relaktaciju, kada i kako se koristi?

Sistem za relaktaciju predstavlja sredstvo odnosno predmet koji se najčešće koristi u situacijama kada se djete koje se hrani flašicom, a prihvata povremeno i podoje, želi vratiti na isključivo dojenje.

U situacijama kada majka iz bilo kog razloga daje uz dojenje i flašicu sa adaptiranim ili izdojenim mlijekom, a želi pokušati vratiti se na dojenje, tada savjetujem da se koristi sistem za relaktaciju.

Ukoliko je dodatak adaptiranog mlijeka koji je djete dobijalo uz dojenje mali, primjera radi po 30ml mlijeka nakon podoja, to se da srediti i postepenim ukidanjem dodatka uz redovno dojenje i praćenje unosa mlijeka bez upotrebe sistema za relaktaciju. Ali kada se radi o velikim količinama, tako da hranjenje adaptiranim mlijekom predstavlja dominanti unos mlijeka, a dojenje se javlja sporadično, tada je idealan način da se povrati laktacija kroz redovnu stimulaciju dojki, baš upotrebom sistema za relaktaciju.

Improvizovani sistem za relaktaciju

Kako izgleda sistem za relaktaciju?

Sistem za relaktaciju predstavlja sistem (posudu sa cevčicama) u kom se najčešće nalazi adaptirano mlijeko i iz njega ka djetetovim ustima ide cjevčica odgovarajuće dužine i promjera (slamčica da se tako izrazim) koja se postavlja na dojku u dijelu areole i bradavice i direktno se nalazi u bebinim ustima za vrijeme podoja.

Ko može koristiti sistem za relaktaciju?

Svaka majka koja je iz nekog razloga prešla na adaptirano mlijeko, a želi da podstakne svoje tjelo redovnim podojima da poveća količinu mlijeka i u isto vrijeme da nauči djete da mlijeko dolazi iz dojke kako bi rado sisalo, može koristiti sistem za relaktaciju kao sredstvo za postizanje cilja, povećanja količine svog mlijeka.

Takođe mogu ga koristiti i majke čija djeca lošije napreduju kao privremeno sredstvo, da djete ne zaboravi da sisa, da u isto vreme dobija i majčino mlijeko i dodatak preko sistema, kako bi se kasnije mogli vratiti na dojenje bez dodatka ukoliko to bude moguće.

Sistem za relaktaciju mogu koristiti i žene koje uslijed nedostatka žlijezdanog tkiva ne mogu stvarati mlijeko. Korišćenjem sistema one imaju osjećaj dojenja i zadovoljavaju i svoju emotivnu potrebu za dojenjem djeteta, a i beba dobija svoj obrok na majčinim grudima. 

Kada se koristi sistem za relaktaciju?

Sistem za relaktaciju se koristi od momenta kada se nabavi, idealno bi bilo koristiti ga svakog dana, za svaki podoj. Flašica se više ne koristi u smislu da djetetu dajete da pije iz flašice preko cucle.

Kako se koristi sistem?

sistem za relaktaciju 3Sistem za relaktaciju koristi se u vrijeme onih obroka kada je djete dobijalo flašicu sa mlijekom. Napravi se doza mlijeka koju je djete i inače pilo bez bilo kakvih promjena u količini. Pripremljeno mlijeko se sipa u sistem, cjevčica se stavlja na dojku i djete se postavlja pravilno na dojku kako bi sisalo i u isto vrijeme dobijalo preko cjevčice sistema mlijeko. Na ovaj način djete u isto vrijeme sisa, stimuliše stvaranje mlijeka i dobija mlijeko iz dojke i preko sistema.

Vremenom se postepeno smanjuje količina mlijeka u sistemu kako se količina u dojkama, kao posledica redovne stimulacije dojki, povećava.
Detalje o korišćenju sistema možete pročitati ovde: Kako se koristi sistem za relaktaciju

Koliko dugo se koristi sistem za relaktaciju?

U zavisnosti od toga kolika je bila količina mlijeka koju je djete dobijalo preko flašice i od toga kako majčino tjelo reaguje na stimulaciju, zavisi i brzina smanjivanja adaptiranog mlijeka u sistemu. 

Gde ga nabaviti?

Sistem za relaktaciju može da se kupi fabrički napravljen, raspitajtajte se u lokalnoj apoteci ili ga potražite preko internet trgovina, mada ako ga je teže nabaviti ili ako njegova nabavka predstavlja opterećenje za kućni budžet tada predlažem da se radi po sistemu uradi sam. Nabave se delovi u apoteci i improvizuje se. Kako se to radi opisano je ovde: Kako napraviti sistem za relaktaciju

Nije ga jednostavno napraviti ali uz malo vještine može se. 

Ukoliko želite koristiti sistem molim vas da se prije toga čujemo kako bi Vaš prelazak na dojenje bio što efikasniji. Možete me kontaktirati preko inbox-a FB stranice (link: Moja podrška dojenju) ili na mail dojenje321@]mail.com

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!