Šta je to večernja nervoza kod beba? Zašto su bebe popodne i uveče nervozne i plačljive?

vecernja nervoza

Zašto moja beba svako popodne i veče straaaaašno plače? Vrišti? Hoće da sisa. Neće da sisa. Plače tako strašno da komšije misle da se kod nas dešavaju neke čudne stvari.”

“Mirna beba koja samo sisa i spava… Slatko se smeška u snu… Aaaa ne!

Zašto moja beba nije takva?

Danas pišem o roditeljima koji doživljavaju najgori mogući teror svake večeri. Brutalno je. Užasno je. Nepodnošljivo je. Sve bi dali da to prestane.

Neki roditelji od muke pribjegavaju i vještičarenju, skidanju čini, salijevanju strave, vode djete kod vračara… sve samo da djete prestane plakati. O da ima i toga…

Sigurna sam da znate na šta mislim… Mislim na ono vrijeme kada u kasno popodne ili veče beba bez nekog posebnog razloga kreće sa plakanjem i nema namjeru prestati.

Čini vam se da ništa ne pomaže, ni hranjenje, ni cucla, ni nosanje,  pjevušenje, presvlačenje… beba je sve nervoznija, zahtjevnija, plače i ne posustaje. Išli ste čak i kod pedijatra… beba je zdrava.

Majka Sanja kaže:
“Moj sin nije plačljiv samo je malo nervozan i stalno bi bez prestanka sisao po nekoliko sati. Moram da mu dam dohranu zar ne?” – Ne, Sanja ne morate ako ostatak dana beba normalno sisa i redovno piški i napreduje.

Zašto su bebe kasno popodne i/ili uveče nervoznije nego preko dana?

Grčevi

Većina roditelja ovakvo ponašanje bebe pripisuje poslijedici grčeva. Ako beba često uveče plače, grčevi su razlog. A koliko su oni upoznati grčevi se javljaju baš tako uveče.

Procjenjuje se da realno oko 20% beba imaju grčeve, a 80% njih ih nema. Nažalost nikome nije poznat pravi razlog pojave grčeva. O njima imate ovde detaljniji tekst Šta su to dojenjački grčevi ili kolike?.

Šta ako grčevi nisu problem? Šta još može da stvara popodnevne i večernje probleme zbog kojih beba plače?

Šta ako nisu u pitanju grčevi već jednostavno večernja nervoza? Ima još razloga zbog kojih beba može biti nervoznija u večernjim satima…

Premorenost

Ukoliko beba nema neke osnovne navike vezane za dnevni ritam i večernje uspavljivanje može se lako desiti da bude premorena. Vremenom beba preskačući potreban san postaje sve umornija. Potrebe za snom rastu sve više i beba jednostavno postaje prerazdražljiva i premorena do tačke kada više ne može normalno ni zaspati.

Pretjerana stimulacija

Potpuno je normalno da u toku dnevnih aktivnosti u našim domovima bude mnogo više zvukova, buke, svjetla… Sva ta aktivnost utiče mnogo i na bebu, iako ona nije aktivni učesnik dešavanja, ona upija sve te zvuke, pokrete, mirise… To sve zajedno može uticati na pretjeranu stimulisanost bebe koja zbog toga postaje preosetljiva u večernjim satima.

Problemi sa stomačićem

Da, gasovi u bebinom stomačiću mogu biti problem. Kao što sam maloprije pomenula, gasovi mogu biti jedan od uzroka, ali zašto baš u večernjim satima? Majka preko dana jede raznu hranu pa se može desiti da neka od namirnica stvara više gasova preko majčinog mlijeka. To ne znači da majka mora živjeti na kruhu i vodi, već je poželjno da proba otkriti umosi li možda nešto u svoj orgamizam što pojačava gasove kod bebe.

Napomena u vezi mlijeka i mliječnih proizvoda:
“Jako često se majke javljaju sa već samoinicijativno određenom “dijagnozom” kako njihova beba ima problem sa majčinim mlijekom ili sa kravljim koje majka pije. Kažu “Beba mi je netolerantna na laktozu”. Nije to baš tako, ne žurite u donošenju zaključaka. Prva tri mjeseca su jako zahtjevna za bebin organizam, pa razne namirnice mogu biti uzrok pojačanja gasova.”

Potreba da se “napune do vrha” mlekom

Primjećuje se takođe potreba kod nekih beba da u večernjim satima jako mnogo sisaju i traže stalnu promjenu dojki. Tada traže jako česte podoje, na svakih pola sata, sat, nekada i na deset petnaest minuta. Kod njih se nakon cjelovečernjeg sisanja često dešava da se veče završi flašicom (nepotrebnom) kako bi beba nakon svega zaspala i lijepo spavala nekoliko sati.

Privačenje pažnje

Ima li u vašoj kući u popodnevnim satima nešto više zbivanja nego u ostatku dana? Dolaze li djeca iz škole? Vraća li se partner sa posla? Jeste li tada više posvećeni kući? Šta vam prvo pada na pamet? Iskreno ja sam popodne najaktivnija po tom pitanju, možda se isto i kod vas dešava… Dešava se da se pored tih obaveza majka posveti svemu osim bebi koja pokušava da privuče svu pažnju na sebe. Zar se nije dešavalo, taman kada bi trebali da sjednete i večerate, a beba krene sa svojim plakanjem? Kao da je čekala taj moment. I bebe znaju, iako su malene, tražiti svoj dio pažnje. 

Marija:
“Ja to lako rješavam, stavim bebu u maramu i nosim je svuda po kući sa mnom. Tako uspjevam da završim jednostavnije poslove i da u isto vrijeme pružim djetetu potrebu za mojom blizinom. U marami za čas zaspi i svima bude lijepo. Stariji sin se u isto vrijeme vrtio sa nama po kuhinji i pomagao mi da pripremim večeru. Ovako mogu i da mu pomognem oko rješavanja zadataka za školu. Svi sretni i zadovoljni.”

Kako prevazići večernju nervozu kod bebe?

Žao mi je ali ne postoji jednostavan recept za to. Vremenom će proći, samo je potrebno “preživjeti” ali ne zaboravite da su svi to prošli. Najčešće sve nestane samo od sebe kada beba bude imala 3-4 mjeseca.

Kako “preživjeti”?

Osjetite navike u spavanju vaše bebe

Obratite pažnju na svojubebu samo malo više i primetiti ćete kada je pospana, pomognite joj da se uspava u tom trenutku. Vremenom će se ove navike mijenjati, ali mogu se primetiti određeni, da tako kažem, šabloni. Budite malo fleksibilni ali primjetit ćete ih.

Nosite bebu

Probajte neku od marama za nošenje bebe, samo obratite mnogo pažnje položaju u kom nosite bebu, a prema uzrastu. Bebe vole da su u kontaktu sa roditeljem, tada su opuštenije. Marama je prilično dobar izbor jer će vam i ruke biti slobodnije.

Podrigivanje, podrigivanje, podrigivanje

Dešava se da bebe imaju gasove u stomaku zbog neusklađenosti disanja, sisanja i gutanja. Ako sumnjate na njih onda se potrudite držati bebu nakon podoja malo duže, sve dok ne podrigne. Uspravan položaj tijela, beba  naslonjena stomakom na mamu ili tatu i lagano češkanje ili nježno lupkanje po leđima, pomaže izbacivanju vazduha na gore.

Meditirajte…

Ponavljajte stalno “Proći će” Ne zaboravite da će stvarno proći. Jednostavno mora proći. Nećete ni primjetiti, a večeri će postati mirnije, normalnije i manje naporne za sve vas. Da, proći će.

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba
foto: todaysparent.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!