Šta je to večernja nervoza kod beba? Zašto su bebe popodne i uveče nervozne i plačljive?

vecernja nervoza

“Mirna beba koja samo sisa i spava… Slatko se smeška u snu… Aaaa ne!

Zašto moja beba nije takva? Zašto moja beba svako popodne i veče straaaaašno plače? Vrišti? Hoće da sisa. Neće da sisa. Plače tako strašno da komšije misled a se kod nas dešavaju neke čudne stvari.”

Danas pišem o roditeljima koji doživljavaju najgori mogući teror svake večeri. Brutalno je. Užasno je. Nepodnošljivo je. Sve bi dali da to prestane.

Neki roditelji od muke pribegavaju i veštičarenju, skidanju čini, salijevanju strave, vode dete kod vračara… sve samo da dete prestane da plače. O da ima i toga…

Sigurna sam da znate na šta mislim… Mislim na ono vreme kada u kasno popodne ili veče beba bez nekog posebnog razloga kreće sa plakanjem i nema nameru da prestane.

Čini vam se da ništa ne pomaže, ni hranjenje, ni cucla, ni nosanje,  pevušenje, presvlačenje … beba je sve nervoznija, zahtevnija, plače i ne posustaje. Išli ste čak i kod pedijatra… beba je zdrava.

Majka Sanja kaže:
“Moj sin nije plačljiv samo je malo nervozan i stalno bi bez prestanka sisao po nekoliko sati. Moram da mu dam dohranu zar ne?” – Ne, Sanja ne morate ako ostatak dana dete normalno sisa i redovno piški i napreduje.

Zašto se sve ovo dešava?

Grčevi

Većina roditelja ovakvo ponašanje deteta pripisuje posledici grčeva. Ako dete često uveče plače, grčevi su razlog. A koliko su oni upoznati grčevi se javljaju baš tako uveče.

Procenjuje se da realno oko 20% beba imaju grčeve. Nažalost nikome nije poznat pravi razlog pojave grčeva. O njima imate ovde detaljniji tekst Šta su to dojenjački grčevi ili kolike?.

Šta ako grčevi nisu problem? Šta još može da stvara popodnevne i večernje problem zbog kojih beba plače?

Šta ako nisu u pitanju grčevi već jednostavno večernja nervoza? Ima još razloga zbog kojih dete može biti nervoznije u večernjim satima…

Premorenost, ukoliko dete nema neke osnovne navike vezane za dnevni ritam i večernje uspavljivanje može se lako desiti da bude premoreno. Vremenom dete preskačući potreban san postaje sve umornije. Potrebe za snom rastu sve više i dete jednostavno postaje prerazdražljivo i premoreno do tačke kada više ne može normalno ni da zaspi.

[wp_ad_camp_1]

Preterana stimulacija Potuno je normalno da u toku dnevnih aktivnosti u našim domovima bude mnogo više zvukova, buke, svetla… Sva ta aktivnost utiče mnogo in a bebu iako ona nije aktivni učesnik dešavanja ona upija sve te zvuke, pokrete, mirise… Sve zajedno može da utiče na preteranu stimulisanost bebe koja zbog toga postaje preosetljiva u večernjim satima.

Problemi sa stomačićem Da, gasovi u bebinom stomačiću mogu biti problem. Kao što sam malopre pomenila gasovi mogu biti jedan od uzroka, ali zašto baš u večernjim satima? Majka preko dana jede raznu hranu pa se može desiti da neka od namirnica stvara više gasova preko majčinog mleka. To ne znali da majka mora da živi na hlebu i vodi već samo da proba sama da otkrije da li možda unosi u svoje telo nešto što pojačava gasove kod bebe.

Napomena u vezi mleka i mlečnih proizvoda:
“Jako često se majke javljaju sa već samoinicijativno određenom “dijagnozom” da njihovo dete ima problem sa majčinim mlekom ili sa kravljim koje majka pije. Kažu “Dete mi je netolerantno na laktozu”. Nije to baš tako, ne žurite u donošenju zaključaka. Prva tri meseca su jako zahtevna za bebin organizam pa razne namirnice mogu biti uzrok pojačanja gasova.”

Potreba da se “napune do vrha” mlekom Primećuje se takođe potreba kod nekih beba da vole u večernjim satima da jako mnogo sisaju i traže stalnu promenu dojki. Tada traže jako česte podoje, na svakih pola sata sat. Kod njih se nakon celovečernjeg sisanja često dešava da se veče završi flašicom (nepotrebnom) da bi dete nakon svega zaspalo i lepo spavalo nekoliko sati.

Privačenje pažnje Da li u vašoj kući u popodnevnim satima ima nešto više zbivanja? Dolaze li deca iz škole? Da li se muž vraća sa posla? Da li ste posvećeni kuhinji ili kući? Šta vam prvo pada na pamet? Iskreno ja sam popodne najaktivnija po tom pitanju, možda se isto i kod vas dešava… Dešava se da se pored tih obaveza majka posveti svemu osim bebi koja pokušava da privuče svu pažnju na sebe. Zar se nije dešavalo taman kada bi trebali da sednete da večerate beba krene sa svojim plakanjem? Kao da je čekala taj moment. J I bebe znaju iako su malene da dobiju svoj deo pažnje.

Marija:
“Ja to lako rešavam, stavim bebu u maramu i nosim je svuda po kući samnom. Tako uspevam da tavršim jednostavnije poslove id a u isto vreme pružim detetu potrebu za mojom blizinom.  U marami za čas zaspi i svima bude lepo. Stariji sin se u isto vreme vrteo sa nama po kuhinji i pomagao mi da pripremim večeru. Ovako mogu id a mu pomognem oko rešavanja zadataka za školu. Svi sretni i zadovoljni.”

Kako prevazići večernju nervozu kod bebe?

Žao mi je ali ne postoji jednostavan recept za to. Vremenom će proći samo je potrebno “preživeti” ali ne zaboravite das u svi to prošli. Najčešće sve nestane samo od sebe kada dete bude imalo 3-4 meseca.

[wp_ad_camp_1]

Kako “preživeti”?

Osetite navike u spavanju vašeg deteta Obratite pažnju na svoje dete pa ćete primetiti kada je pospano, pomognite mu da se uspava u tom trenutku. Vremenom će se menjati ove navike ali mogu da se primete određeni da tako kažem šabloni. Budite malo fleksibilni ali prometićete.

Nosite dete. Probajte neku od marama za nošenje deteta samo obratite mnogo pažnje položaju u kom nosite dete a prema uzrastu. Deca vole das u u kontaktu sa roditeljem, tada su opuštenija.  Marama je prilično dobar izbor jer će vam i ruke biti slobodnije.

Podrigivanje, podrigivanje, podrigivanje. Dešava se da bebe imaju gasove u stomaku zbog neusklađenosti disanja, sisanja i gutanja. Ako sumnjate na njih onda se potrudite da dete držite nakon podoja malo duže sve dok ne podrigne. Uspravan položaj tela, dete naslonjeno stomakom na mamu ili tatu i lagano češkanje ili nežno lupkanje po leđima pomađe izbacivanju vazduha na gore.

Meditirajte… Ponavljajte stalno “Proći će” Ne zaboravite da će stvarno proći. Jednostavno mora proći Nećete ni primetiti a večeri će postati mirnije, normalnije i manje naporne za sve vas. Da, proći će.

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba
foto: todaysparent.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Odgovori

[instagram-feed]
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja !!