Strah od porođaja – strah od nepoznatog

strah od porodjaja

Strah od porođaja je potpuno normalan, kako za mame koje čekaju svoju prvu bebu tako i za žene koje su se već porađale. Ipak, lekari savetuju buduće majke da na porođaj krenu dobro informisane i psihofizički pripremljene.

Porođaj je “nepredvidiv” čin, praćen bolovima. Veliki broj žena, međutim, uspeva da se izbori sa svojim strahovima u vezi s porođajem, ali se kod velikog broja trudnica, pokazala su istraživanja, javlja ekstreman strah od bola i ishoda porođaja.

Takođe, kod pojedinih trudnica, upozoravaju stručnajci, strah od porođaja je toliko jak da rezultira traženjem carskog reza iako ne postoje medicinske indikacije za to.

Kad se žena porađa prvi put, ona ulazi u nešto potpuno nepoznato. Kako se niko ne oseća lagodno kad nešto treba da učini prvi put, psiholozi su u poslednjim studijama, ukoliko trudnica oseća strah od porođaja, naveli barem dva načina da se s tim strahom izbori. Jedan od saveta je da se strah samosvesno ignoriše ili da se porodilja trudi da stekne što više znanja o onome što je plaši.

[wp_ad_camp_1]

Žene koje se odluče za ovaj način prevladavanja straha najčešće sebi “natovare” što više obaveza kako bi odvratile misli od porođaja. Zbog toga u porodilište odlaze umorne, obično bez saznanja šta će im se sve dešavati, a tamo ih očekuje iznenađenje, možda i blagi “šok”. Za njih se tada sve odvija “prebrzo”.

Ukoliko se žena ne informiše o trudnoći i porođaju, znači da se nije pripremila ni za susret sa svojim detetom, kao ni sa svim promenama, i fizičkim i psihičkim, koje je očekuju u periodu babina. Neznanje i nespremnost za dolazak novog člana mogu otežati prve dane, ali i nedelje posle porođaja.

Zato razmislite o poslovici Znanje je moć. Prosto, strah se može pobediti, na primer, u školicama za trudnice, koje se organizuju pri domovima zdravlja i porodilištima. Tamo buduće majke mogu “razmeniti” svoje strahove s drugim trudnicama, ali i stručnu osobu, odnosno babicu koja vodi pripremu za porođaj pitati sve što ih zanima, saznati šta se sve dešava tokom porođaja i posle njega, naučiti kako da savladaju bol pomoću psihofizičke pripreme i spremne odu u porodilište.

Izvor: Građanski list

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!